Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Ίδρυμα Μποδοσάκη: 2,7 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες»
Ίδρυμα Μποδοσάκη: 2,7 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες»

Ίδρυμα Μποδοσάκη: 2,7 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες»

Mε 2,7 εκ ευρώ επιχορηγούνται έργα που ως απώτερο στόχο έχουν την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών, που παραμένει στη χώρα μας ανοχύρωτη, όπως ανακοίνωσε χθες το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Η εν λόγω χρηματοδότηση προέρχεται από τις χώρες του ΕΟΧ (Ενιαίου Οικονομικού Χώρου), δηλαδή από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν μέσω των EEA Grants. Τα κονδύλια διανέμονται στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», το οποίο διαχειρίζεται το Ιδρυμα Μποδοσάκη.

Στις τελευταίες δύο προσκλήσεις ενδιαφέροντος με θεματικές «προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, περιλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «ενδυνάμωση δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων των ΜΚΟ» ανταποκρίθηκαν 267 ΜΚΟ, εκ των οποίων αρχικά επελέγησαν 237 που πληρούσαν τα κριτήρια, για να φθάσουν στην «τελική ευθεία» 36 αιτήσεις. Πρόκειται για 20 μεγάλα έργα, με επιχορήγηση έως 150.000 ευρώ, και 16 μικρά, με επιχορήγηση έως 50.000 ευρώ.

Οι επωφελούμενοι υπολογίζονται σε 50.000 άτομα- μεγάλο ποσοστό αυτών θα είναι νέοι και παιδιά.

Ενδεικτικό παράδειγμα των επιλεγόμενων έργων είναι ο «Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων», που ιδρύθηκε το 1924 για να φροντίσει τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά σήμερα μεριμνά για ασυνόδευτους ανηλίκους που φθάνουν στην Ελλάδα. «Στο νεοκλασικό κτίριο μας στα Εξάρχεια φιλοξενούμε 17 αγόρια, από 11 έως 18 ετών, που κατάγονται ως επί το πλείστον από το Αφγανιστάν, το και τη Συρία» εξήγησε κατά την η κ. Δήμητρα Αδαμαντίδου. «Σε εμάς φθάνουν μέσω παραπομπής από την Υπηρεσία Ασύλου και μένουν για όσο χρειαστεί» προσέθεσε. Το κλίμα στο παλαιό οίκημα είναι οικογενειακό, «όταν ανακοινώνεται η αποχώρηση ενός παιδιού, τα υπόλοιπα καταβάλλονται». Το επιτελείο προσπαθεί να εγγράφει τους εφήβους το συντομότερο στο εγγύτερο διαπολιτισμικό σχολείο, «ακόμα και αν είναι παρατηρητές», ενώ εθελοντές τους διδάσκουν ελληνικά από την πρώτη μέρα. Από το θα λάβουν 41.511 ευρώ, με στόχο τη διοργάνωση εργαστηρίων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών.

Συγκεκριμένα, θα προσφέρονται εβδομαδιαίως μαθήματα μαγειρικής, video art αλλά και ευρύτερα καλών τεχνών, ενώ θα τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Τέλος, θα προωθηθεί η ενός δικτύου εθελοντών- μεντόρων, ανθρώπων διακεκριμένων στον κλάδο τους, που θα καθοδηγούν τους ανήλικους και θα τους βοηθήσουν να προβάλουν τα έργα τους- ανάλογα με τα ταλέντα τους.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση