Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Η καλή λειτουργία του αυτοκινήτου απαιτεί σωστά λάδια και φίλτρο
Η καλή λειτουργία του αυτοκινήτου απαιτεί σωστά λάδια και φίλτρο

Η καλή λειτουργία του αυτοκινήτου απαιτεί σωστά λάδια και φίλτρο

Τ και το του λαδιού αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα αναλώσιμα υλικά για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Αν δεν προσέξετε την καλή κατάστασή τους και την έγκαιρη αντικατάστασή τους, πολύ απλά θα κάψετε τον κινητήρα σας.

Σας ακούγεται βαρύ; Ας δούμε λοιπόν το γιατί.

Πληροφορίες σχετικά με το κινητήρα από το autoduder.com.

Η σημαντικότητα της έγκαιρης αλλαγής λαδιών, έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας και τον σχεδιασμό του ίδιου του κινητήρα. Οι κινητήρες των αυτοκινήτων, άσχετα από το καύσιμό τους, περιλαμβάνουν πάρα πολλά κινούμενα τμήματα. Κατά την κίνησή τους, αυτά τρίβονται μεταξύ τους και η τριβή αυτή παράγει θερμότητα. Το λάδι λιπαίνει τον κινητήρα και απορροφά αυτή τη θερμότητα, αποτρέποντας την υπερθέρμανση. Με την πάροδο του χρόνου όμως, το λάδι χάνει τις ιδιότητές του, οπότε ούτε κάνει σωστή λίπανση, ούτε απορροφά σωστά τη θερμότητα, με ολέθριες συνέπειες για τον κινητήρα.

Τα διαστήματα αντικατάστασής του, εξαρτώνται από το μοντέλο και τη μάρκα του οχήματος, την ηλικία του, τον τρόπο χρήσης του ακόμη και από την περιοχή στην οποία γίνεται η χρήση του. Κάθε κατασκευαστής ορίζει συγκεκριμένα διαστήματα αντικατάστασης, για κάθε είδος λαδιού. Τα είδη του λαδιού ορυκτό, συνθετικό, ημισυνθετικό, έχουν διαφορές στις ιδιότητές τους οπότε, διαθέτουν και διαφορετικά διασίματα αντικατάστασης. Σε γενικές γραμμές όμως, το διάστημα αντικατάστασης κυμαίνεται ανάμεσα στις 5.000 με 15.000 χλμ. Σε περίπτωση που το όχημα έχει μια κάποια ηλικία, που λειτουργεί υπό δύσκολες συνθήκες ή που οδηγείται με υψηλές ταχύτητες, καλό θα ήταν τα διαστήματα αυτά να είναι μικρότερα από τα συνιστώμενα.

Πληροφορίες σχετικά με το λαδιού από το antallaktikaexpert.gr

Καθώς όπως είπαμε και πιο πάνω το λάδι εκτελεί τις λειτουργίες του, λιπαίνοντας και απορροφώντας τη θερμότητα, η τριβή των κινούμενων τμημάτων παράγει κατάλοιπα, τα οποία κυκλοφορούν μέσα στα κανάλια του λαδιού του κινητήρα. Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι το φίλτρο του λαδιού κι εκεί φαίνεται και η σημαντικότητά του. 

Η τριβή παράγει ρινίσματα μετάλλου, βρομιά, ρύπους, σκουριά και άλλες επικαθίσεις που παράγονται φυσικά κατά τη λειτουργία του κινητήρα. Το φίλτρο συγκρατεί αυτούς τους ρίπους και δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν να κυκλοφορούν. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπονται οι άσχημες συνέπειες τόσο στην ποιότητα του λαδιού για να διατηρεί τις ιδιότητές του, όσο και στα κινούμενα τμήματα του αυτοκινήτου που δεν παθαίνουν πρόωρες βλάβες.

Πώς αλλάζουμε λάδι κινητήρα και φίλτρο λαδιού 

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπορείτε να την κάνετε και μόνοι σας. Θα πρέπει:

 1. Ανάψτε τον κινητήρα για ένα με δύο λεπτά, ίσα για να ζεσταθούν τα και να κυλάνε ευκολότερα. Μην αφήσετε να φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας, γιατί τα λάδια θα είναι καυτά και δεν θα μπορείτε να τα χειριστείτε. 
 2. Ανεβάστε το σε κάποια ράμπα ή βάλτε το σε κάποιο λάκκο συνεργείου. Σβήστε τον κινητήρα, δέστε το χειρόφρενο και βάλτε τάκους στους τροχούς.
 3. Εντοπίστε την τάπα αποστράγγισης λαδιού κάτω από τον κινητήρα και το φίλτρο λαδιού.
 4. Τοποθετήστε κάτω από την τάπα αποστράγγισης ένα δοχείο για τη συλλογή του λαδιού και ξεσφίξτε την τάπα.
 5. Αφαιρέστε την τάπα πλήρωσης λαδιού και τραβήξτε το δείκτη ελέγχου της στάθμης του λαδιού στο επάνω μέρος του κινητήρα. Έτσι, τα λάδια θα κυλούν ταχύτερα.
 6. Βγάλτε την τάπα αποστράγγισης λαδιού με το χέρι και προσεκτικές κινήσεις για να μην σας κάψουν τα λάδια και αφήστε τα να αδειάσουν μέσα στο δοχείο συλλογής.
 7. Αφού αδειάσει όλο το λάδι, βιδώστε την καινούρια τάπα αποστράγγισης μαζί με τη φλάντζα της, με το χέρι αρχικά και μετά με μια καστάνια. Μην τη σφίγγετε ποτέ υπερβολικά.
 8. Μετακινήστε το δοχείο συλλογής λαδιού κάτω από το φίλτρο λαδιού. Με το φιλτρόκλειδο ξεσφίξτε το φίλτρο με προσοχή, μιας και μπορεί ακόμη να περιέχει ζεστό λάδι. Αφήστε το μέσα στο δοχείο συλλογής και περιμένετε να στραγγίξει τυχόν λάδι.
 9. Λιπάνετε το καινούριο φίλτρο λαδιού και την τσιμούχα του και τοποθετήστε το στη θέση του. Σφίξτε το με το χέρι. Μην το σφίγγετε ποτέ με κλειδί.
 10. Κατεβάστε το από το αναβατόριο και γεμίστε το με λάδι στην ποσότητα που ορίζει ο κατασκευαστής, ελέγχοντας πάντα τον δείκτη ελέγχου της στάθμης του. Τοποθετήστε την τάπα του στόμιο πλήρωσης λαδιού και πιέστε τον δείκτη στη θέση του για να ασφαλίσει.
 11. Βάλτε μπροστά τον κινητήρα και ελέγξτε για τυχόν .

 

ΠΗΓΕΣ:

https://www.antallaktikaexpert.gr/exartimata-aftokiniton/filtro-ladioy

https://www.autoduder.com/2018/01/gia-na-mi-sou-vgi-ladi-vgale-esy-stin-ora-tou/

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση