Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Γρήγορη σύνταξη και παύση διώξεων για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ
Γρήγορη σύνταξη και παύση διώξεων για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ

Γρήγορη σύνταξη και παύση διώξεων για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ

Βελτιώνεται το σύστημα συνταξιοδότησης ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ με στόχο εντός του 2015 να βγαίνει η προσωρινή σύνταξη σε διάστημα δύο μηνών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αναστ. Πετρόπουλο, που επισκέφθηκε σήμερα το υποκατάστημα Βόλου και μίλησε στο προσωπικό.

Ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε ότι στον Οργανισμό γίνεται προετοιμασία με ηλεκτρονική οργάνωση για να συντμηθεί ο χρόνος και να βγαίνουν οι συντάξεις στο συντομότερο χρονικό διάστημα και τόνισε: «Στόχος μου μέχρι τέλος του έτους, η αναμονή για την προσωρινή σύνταξη να είναι δύο μήνες, αν και συντελεί στην καθυστέρηση το σύστημα και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης».

Εκτίμησε δε ότι εντός του 2016, η σύνταξη – αν ο ΟΑΕΕ καταφέρει να πετύχει το τέλος του 2015 να λειτουργούν με πληρότητα τα ηλεκτρονικά μας συστήματα – θα υπάρχει αυτόματη διαδικασία υπολογισμού των συντάξεων χωρίς χρονοτριβή και θα επιτευχθεί σε άμεσο χρόνο η καταβολή των συντάξεων.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι ο ΟΑΕΕ προσανατολίζεται σε διευκολύνσεις στην πληρωμή εισφορών και ρυθμίσεων και δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους τρεις φορές εντός 12 μηνών, να μη βγαίνουν εκτός συστήματος επειδή αδυνατούν να καταβάλουν το της ρύθμισης, πληρώνοντας μόνο την εισφορά.

Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ ανέφερε ότι απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση πρώην υπουργού, να διοχετεύσει προς τις Εφορίες και να εισπράττουν με τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων τις προς τον ΟΑΕΕ.
Αναφερόμενος στις δήλωσε ότι έχουν πάψει ήδη και πρόκειται να επισκεφθεί την αρμόδια εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει να αφαιρεθούν όλες οι δικογραφίες ποινικών διώξεων των οφειλετών του ΟΑΕΕ και σημείωσε ότι είναι θέμα διαδικαστικών των δικαστηρίων.

Όπως ανέφερε, αφού η κυβέρνηση έχει εξαιρέσει τους ελεύθερους επαγγελματίες από τις ποινικές με νόμο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σέρνονται στα Δικαστήρια οι ασφαλισμένοι για και να αφήνουν τις δουλειές τους.

Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι όσες γίνονται, γίνονται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που λειτουργεί με τη δική του αυτονομία και νομοθετικό πλαίσιο και ζήτησε να μην «πετροβολούν» τον ΟΑΕΕ γι' αυτό.
Όσον αφορά τις έχουν πετύχει και μέχρι τις 11 Μαΐου μπήκαν στη ρύθμιση πάνω από 70.000 ασφαλισμένοι, ενώ ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι μέχρι τέλους της διαδικασίας πάνω από 100.000 επαγγελματίες θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους για ασφαλιστικές εισφορές, που μεταφράζεται σε 2 δις € κεφάλαιο που θα εισπραχθεί σε βάθος χρόνου.

Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ δήλωσε ότι από τα 50 δις €, που εκτιμάται να εισπράξει άμεσα ο Οργανισμός μέχρι τέλος Μαΐου, πρόκειται να πάρει μέτρα για να απεγκλωβιστούν που βρίσκονται σε διαδικασία αναμονής για τη σύνταξη και δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν εισφορές. «Θα ανεβάσουμε, προσεχώς με νομοθετική ρύθμιση στις 25.000 € (από 20.000 € σήμερα) τις οφειλές των ασφαλισμένων συνταξιούχων, που δεν παίρνουν σύνταξη, επειδή οφείλουν χρήματα», ανέφερε.

Στις που γίνονται εντάχθηκαν οι εισφορές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και ο κ. Πετρόπουλος χαρακτήρισε είναι μεγάλη ευκαιρία για όλους να αξιοποιήσουν μέχρι 2 Ιουνίου τη δυνατότητα να πληρώσουν με δόσεις το πρώτο δίμηνο του 2015 και με τις μεγάλες εκπτώσεις που προβλέπονται.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη για μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ο διοικητής του ΟΑΕΕ απάντησε ότι αυτό που προέχει είναι να εξασφαλιστεί μια κοινωνική ασφάλιση αποτελεσματική, βιώσιμη και αποδοτική.
«Μου ζητούν να μειώσουμε τις εισφορές, αλλά αν το κάνουμε αυτό πρέπει να μειώσουμε και συντάξεις, κάτι που δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι ο ΟΑΕΕ θα φροντίσει να ανταποκριθεί στην ασφυκτική ανάγκη των ασφαλισμένων για να έχουν διευκολύνσεις.

Ο διοικητής εξήγησε ότι ο ασφαλιστικός φορέας, εκτός από τις ρυθμίσεις, πρόσθεσε τη δυνατότητα τρεις φορές εντός 12 μηνών, κάποιος να μη βγει εκτός συστήματος επειδή αδυνατεί να καταβάλει το της ρύθμισης (την εισφορά θα την καταβάλει). Όπως ο Οργανισμός θα πετύχει μέσα στον Ιούλιο η δόση θα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση – και όχι σε δίμηνο – για να κοντρολάρει καλύτερο το ποσό ο καθένας και μπορεί να ανταποκριθεί.

Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι η Διοίκηση εξετάζει μέτρα φιλικών προσβάσεων των ασφαλισμένων στην ανάγκη πληρωμών και έφερε ως παράδειγμα ένα σύστημα πληρωμής με δόσεις. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτο το γεγονός ότι αν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει σε μια μέρα, την επόμενη να χάνει το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση, τονίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τους ασφαλισμένους με τρόπο εισπρακτικό.

Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ μετέφερε πληροφορίες ότι η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε απεργία, ενώ υπάρχει η διαδικασία των ρυθμίσεων, επειδή ο ίδιος δεν παραιτείται από τις εφέσεις που υπάρχουν και την αναστολή εκδίκασης αποφάσεων, για εργαζόμενους με σύμβαση στον Οργανισμό.

Όπως ανέφερε για τους συμβασιούχους η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προσληφθούν μετά τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό, ενώ για τους υποψήφιους με τίτλους δίνει ένα προβάδισμα όπως και λόγω της εμπειρίας τους από την προσφορά εργασίας στον ΟΑΕΕ.

Απευθυνόμενος προς την ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι αν κάποιοι κλείσουν τον ΟΑΕΕ με απεργία την περίοδο που απομένει, η προσπάθεια της Διοίκησης να δημιουργήσει μία στερεή βάση για την ανάπτυξη της κοινωνικής ασφάλισης στο πιο αδύναμο κομμάτι της τον ΟΑΕΕ, δεν πρόκειται να αποδώσει και η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι τραγική.

Τέλος, για την παροχή εργασίας με δελτίο παροχής υπηρεσιών, κ. Πετρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ο καθένας πρέπει να είναι ασφαλισμένος στον ανάλογο ασφαλιστικό φορέα και για το θέμα των δημοσιογράφων τόνισε ότι ετοιμάζονται διατάξεις που θα μπουν σε διαβούλευση για την ασφάλιση και το αγγελιόσημο, ενώ εκτίμησε ότι θα βρεθούν λύσεις.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση