Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων
Ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων

Δήλωση του Προέδρου Γιούνκερ, του Αντιπροέδρου τομπρόβσκις και της Επιτρόπου Τίσεν έναν χρόνο μετά τη διακήρυξή του

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, στις 17 οεμβρίου 2017, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακήρυξαν επίσημα τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων κατά την κοινωνική διάσκεψη κορυφής για τη δίκαιη απασχόληση και την , στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να υλοποιήσει τα 20 δικαιώματα και αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση της πρώτης επετείου του Πυλώνα, ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Αντιπρόεδρος αρμόδιος για το και τον κοινωνικό διάλογο, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, και η Επίτροπος απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων, δεξιοτήτων και ς εργατικού δυναμικού, κ. Μαριάν Τίσεν, δήλωσαν τα εξής:

«Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων έχει σχεδιαστεί για να αφήσει θετικό αποτύπωμα στην καθημερινή ζωή όλων των Ευρωπαίων. Στην Επιτροπή χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή της προκειμένου να υλοποιήσουμε τις αρχές του Πυλώνα.

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο έχει πλέον εντονότερη κοινωνική διάσταση από ποτέ, και ο Πυλώνας είναι άρτια ενσωματωμένος στη διαδικασία για την παρακολούθηση της προόδου στα κοινωνικά θέματα. Ο κύκλος του 2019, τον οποίο εγκαινιάζουμε την επόμενη εβδομάδα, θα το επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά. Η Επιτροπή έχει επίσης υποβάλει σειρά νομοθετικών προτάσεων για την υλοποίηση του Πυλώνα. Αρκετές όμως από τις προτάσεις μας εξακολουθούν να βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών. Αυτό αφορά ιδίως την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, την πρωτοβουλία μας σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής των γονέων και των φροντιστών, τη νέα οδηγία για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, και τη μεταρρύθμιση των κανόνων για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Περιλαμβάνει επίσης τηνπρόταση για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με στόχο να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό. Μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + θα χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από δισ. την περίοδο 2021-2027. Για να εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε από κοινού, πρέπει να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο σε όλες αυτές τις προτάσεις πριν από τις , που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019. Μαζί με το , τα κράτη μέλη, τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, είμαστε ταγμένοι στην προάσπιση και την προαγωγή των κοινωνικών δικαιωμάτων που στηρίζουν αποτελεσματικότερα τη δίκαιη και αποδοτική λειτουργία των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας τώρα και στο μέλλον.»

Ιστορικό

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2015, και παρουσιάστηκε από την Επιτροπή τον Απρίλιο του 2017. Στις 17 Νοεμβρίου 2017 οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακήρυξαν επίσημα τον Πυλώνα κατά την κοινωνική διάσκεψη κορυφής για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων διατυπώνει 20 αρχές και δικαιώματα που είναι απαραίτητα για τη δίκαιη και αποδοτική λειτουργία των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Πρόκειται για την πρώτη δέσμη δικαιωμάτων που θεσπίζεται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μετά τη διακήρυξη του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ο Πυλώνας θα ενισχύσει τον αγώνα δρόμου που κάνουμε προς την κορυφή, προς όφελος όλων των πολιτών σ' ολόκληρη την ΕΕ.

Τον τελευταίο χρόνο, η Επιτροπή έχει υποβάλει αρκετές πρωτοβουλίες, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των αρχών του Πυλώνα. Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών συγκαταλέγονται η πρόταση για τη βοήθεια στους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές, προκειμένου να διαχειρίζονται την οικογενειακή τους ζωή και την επαγγελματικής τους σταδιοδρομία· οι επικαιροποιήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια· η πρόταση για πιο προβλέψιμους και διαφανείς όρους εργασίας· και η σύσταση σχετικά με την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία για τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολουμένους. Οι προτάσεις αυτές συμπληρώνουν προηγούμενες πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η Επιτροπή Γιούνκερ στον κοινωνικό τομέα, όπως τηνενίσχυση του προγράμματος «Εγγυήσεις για τη νεολαία», τη στήριξη της ένταξης των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας, την εξασφάλιση ίσης αμοιβής για ίση εργασία για τους αποσπασμένους εργαζόμενους, και τη διάθεση βασικών προϊόντων και υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο: Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων

Ενημερωτικό δελτίο: Κοινωνικές προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ

Ιστότοπος για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση