Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Ξεμπλοκάρει η πληρωμή συντάξεων σε πρώην εργαζομένους ΝΠΔΔ
Ξεμπλοκάρει η πληρωμή συντάξεων σε πρώην εργαζομένους ΝΠΔΔ

Ξεμπλοκάρει η πληρωμή συντάξεων σε πρώην εργαζομένους ΝΠΔΔ

Οδηγίες προς τις ρμόδιες υπηρεσίες του , προκειμένου ν ξεκινήσει σταδιακά η πληρωμή συντάξεων σε δικαιούχους προερχόμενους από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που από το 2016 παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ελλείψεις και τις αδυναμίες του νόμου Κατρούγκαλου, δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικά, με εγκύκλιο που υπογράφεται από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη, ανοίγει ο δρόμος ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης συντάξεων που αφορούν υπαλλήλους ΝΠΔΔ. Στην πράξη, παρέχονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες απονομής συντάξεων του , για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών στους συγκεκριμένους ασφαλισμένους.

Πρόκειται για περιπτώσεις συνταξιοδοτικών αιτήσεων από υπαλλήλους που στο παρελθόν υπάγονταν στο του Κράτους. Μεγάλος αριθμός αυτών προέρχεται από το Υ (υγειονομικοί) και το ΜΤΣ-ΝΙΜΤΣ (). Λόγω αδυναμίας υπολογισμού των εισφορών που θεωρούνται συντάξιμες, οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας παρέμεναν εγκλωβισμένοι για σχεδόν τρία χρόνια χωρίς να μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Ν. Μηταράκης, αναφερόμενος στις συγκεκριμένες υποθέσεις, δήλωσε πως συνεχώς στο υπουργείο Εργασίας ανακαλύπτουν κενά και παραλείψεις από τον αντισυνταγματικό και πρόχειρα σχεδιασμένο νόμο Κατρούγκαλου και προσπαθούν να τα επιλύσουν.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι, εγκλωβισμένοι εδώ και τρία χρόνια, δεν μπορούν να λάβουν οριστική σύνταξη. Η εγκύκλιος που υπεγράφη, θεωρείται «πιλότος» προκειμένου να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Μάλιστα, η πλειονότητα των περίπου 1.300 πρώην εργαζομένων στα ΝΠΔΔ ζει με προσωρινή σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ μεικτά. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση το γεγονός ότι η πρώτη σχετική εγκύκλιος για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ εκδόθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του , στις 29/5/2019. Στις 4/6/2019 εκδίδεται 2η εγκύκλιος, ενώ στις 13/6/2019, με εξαιρετικά επείγον έγγραφο, αποσύρονται οι σχετικές εγκύκλιοι και αναστέλλεται η εφαρμογή των οδηγιών. Βασική αιτιολογία για τη νέα καθυστέρηση ήταν ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι συντάξιμες αποδοχές των υπαλλήλων των εν λόγω ασφαλιστικών φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Η μη έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης έχει συνέπεια τη μη έκδοση ς και για την καταβολή του εφάπαξ, καθώς και τη μη έκδοση της επικουρικής σύνταξης. Από καταγγελίες συνταξιούχων, δε, προκύπτουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη τον Αύγουστο του 2016 και ζουν με 500 ή 600 ευρώ προσωρινή σύνταξη.

Υπολογίζεται πως υπάρχουν δικαιούχοι που αναμένουν ποσά από 50.000 έως και 70.000 ευρώ έκαστος, με το συνολικό ποσό των συντάξεων που πρέπει να καταβληθεί, βάσει των εκτιμήσεων, να αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση