Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » «Ξεκόλλησε» η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις
«Ξεκόλλησε» η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις

«Ξεκόλλησε» η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Σε θετικό έδαφος διαμορφώθηκε η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις τον Ιούνιο, καταγράφοντας θετικό ρυθμό της τάξεως του 2,2%, αλλά και αύξηση του υπολοίπου των δανείων που χρωστούν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες στα 75,6 δισ. ευρώ, από 75,1 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι παγιώνεται η ανοδική τάση του ρυθμού χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται από τις αρχές του χρόνου και εντάθηκε το τελευταίο τρίμηνο. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΤτΕ, που δείχνουν ότι ειδικά τον Ιούνιο η μηνιαία καθαρή ροή δανείων προς τις επιχειρήσεις υπήρξε θετική κατά 936 εκατ. Διευκρινίζεται ότι η θετική μηνιαία καθαρή ροή δανείων δείχνει ότι τα δάνεια που χορηγήθηκαν τον συγκεκριμένο μήνα ήταν περισσότερα από τα δάνεια που αποπληρώθηκαν, εξέλιξη που συμβαδίζει και με τον ανοδικό κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία. Εξίσου ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η χρηματοδότηση του παραγωγικού τομέα της οικονομίας, δηλαδή των επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ενισχύθηκε με ρυθμό 2,5% και η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης υπήρξε θετική κατά 808 εκατ. ευρώ.

Οι θετικές ενδείξεις στο μέτωπο της χρηματοδότησης είναι εμφανείς σε αυτή τη φάση στον τομέα των επιχειρήσεων, καθώς ο ρυθμός χρηματοδότησης των νοικοκυριών παραμένει αρνητικός στο -2,6% και η καθαρή ροή χρηματοδότησης τον Ιούνιο υπήρξε επίσης αρνητική κατά -111 εκατ. ευρώ. Αιτία είναι το γεγονός ότι η αναθέρμανση της οικονομίας ξεκινά από τις επιχειρήσεις, που δημιουργούν και εντέλει τις προϋποθέσεις για την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των νοικοκυριών για κάλυψη των καταναλωτικών ή στεγαστικών αναγκών τους μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Την επανεκκίνηση του δανεισμού βοηθά και η αύξηση των καταθέσεων, που παρατηρείται σταθερά τα δύο τελευταία χρόνια και ενισχύεται τους καλοκαιρινούς μήνες με την άνοδο του τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το ύψος των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στις τράπεζες διαμορφώθηκε στα τέλη Ιουνίου στα 136,9 δισ., καταγράφοντας αύξηση κατά 1,7 δισ. σε σχέση με τον Μάιο. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η ρευστότητα των επιχειρήσεων ενισχύθηκε κατά 689 εκατ., με συνέπεια οι καταθέσεις τους στις τράπεζες να αυξηθούν στα 24,4 δισ., ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά 1,1 δισ. περίπου και διαμορφώθηκαν στα 112,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση