Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Ξεκινούν οι διαδικασίες ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών από ανεξάρτητους παρόχους
Ξεκινούν οι διαδικασίες ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών από ανεξάρτητους παρόχους

Ξεκινούν οι διαδικασίες ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών από ανεξάρτητους παρόχους

Ξεκίνησε κι επισήμως η νάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς από τους εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς στην Ελλάδα.

Η απόφαση που έλαβε την περασμένη Πέμπτη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΤΤ), με την οποία ανατίθενται σε Vodafone και Wind περί τις 5.400 περιοχές της χς για την ανάπτυξη δικτύων βασισμένων σε οπτικές ίνες, σηματοδοτεί την έλευση του ανταγωνισμού στα δίκτυα νέας γενιάς, βασισμένου στις υποδομές. Στην πράξη, με την απόφαση αυτή δίνεται για πρώτη φορά το λάκτισμα για την ανάπτυξη ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου που δεν θα ανήκει στον ΟΤΕ.

Τα σχέδια που παρουσίασαν οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ δεν «κόβουν» την ανάσα. Είναι συντηρητικά, όπως απαιτεί η υφεσιακή συγκυρία. Στόχος, τους επόμενους 28 μήνες να φτάσουν σε περίπου 600.000 νοικοκυριά, καλύπτοντας τις ανάγκες επικοινωνίας σε περισσότερο από 2 εκατ. ανθρώπους. Τα σχέδια προβλέπουν επενδύσεις ύψους 120-150 εκατ. και το βασικό μείγμα τους περιλαμβάνει συνδέσεις τεχνολογίας «VDSL Vectoring/G. Fast».

Oι συνδέσεις αυτές βασίζονται σε οπτικές ίνες μέχρι την καμπίνα (Fiber-to-the-Curb, FTTC) και στη συνέχεια η πρόσβαση για τους χρήστες γίνεται μέσω χάλκινου καλωδίου. Ωστόσο, οι συνδέσεις αυτές προσφέρουν ταχύτητες μετάδοσης πάνω από 100 Mbps και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 500 Mbps. Οι συνήθεις ευρυζωνικές συνδέσεις σήμερα (ADSL) προσφέρουν ταχύτητες μέχρι 24 Mbps και οι πιο εξελιγμένες ταχύτητες έως 50 Mbps (VDSL).

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, λίγες είναι οι προβλεπόμενες επενδύσεις σε οπτικές ίνες που φτάνουν μέχρι το κτίριο (fiber-to-the-building, FTTB) ή στο σπίτι (fiber-to-the-home, FTTH). Οι συγκεκριμένες συνδέσεις προσφέρουν πραγματικά υψηλές ταχύτητες (1.000 Mbps) αλλά απαιτούν μεγάλο όγκο έργων πολιτικού μηχανικού (σκαψίματα οδών κ.λπ.), γεγονός που αυξάνει γεωμετρικά το ύψος των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Wind στη σταθερή , Αντώνη Τζωρτζακάκη, τα έργα πολιτικού μηχανικού στα δίκτυα νέας γενιάς απαιτούν πάνω από το 50% της δαπάνης. Συνεπώς, σε βάθος χρόνου 5-10 ετών, οι εκτιμήσεις φέρουν τις συνδέσεις FTTH να αντιστοιχούν στο 30% των ευρυζωνικών συνδέσεων.

Η απόφαση της ΤΤ της περασμένης Πέμπτης έδειξε ακόμη ότι τα δίκτυα νέας γενιάς και οι τηλεπικοινωνίες πλέον βρίσκονται στα χέρια τριών επιχειρήσεων. Του ΟΤΕ, της Vodafone και της Wind. Η πρόταση της Forthnet για αντίστοιχες επενδύσεις δεν έγινε αποδεκτή, ενώ η Cyta Hellas δεν κατέθεσε πρόταση συμμετοχής στην ανάπτυξη αυτή.

Σχετικά με τη Forthnet, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η πρότασή της έπασχε στο χρηματοδοτικό της πλάνο. Στο ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς, επειδή κάθε πάροχος δεσμεύει ολόκληρες περιοχές για την ανάπτυξή τους, χωρίς σε αυτές να μπορεί να επενδύσει άλλος ανταγωνιστής του, πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το σχετικό τεχνικά, χρηματοδοτικά κ.λπ. Η Forthnet, σύμφωνα με στελέχη της ΕΕΤΤ, δεν κατάφερε να πείσει για το σχέδιό της και κυρίως στο χρηματοδοτικό σκέλος του. Εξάλλου, το σχέδιο επένδυσης η εταιρεία το κατέθεσε την τελευταία στιγμή και πιθανώς με την πίεση τρίτων.

Με βάση το σχέδιο της ΕΕΤΤ, σήμερα στην Ελλάδα έχουν δεσμευθεί περί τις 18.000 περιοχές για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Ο ΟΤΕ έχει δεσμεύσει 12.000 περιοχές και τις υπόλοιπες οι εταιρείες Vodafone και Wind.

Αν σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα ολοκληρωθούν, τότε θα καλυφθεί με ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων (άνω των 100 Mbps) πάνω από το 60% του πληθυσμού της χς. Ο ΟΤΕ έχει περιθώριο 9 μηνών για να καλύψει τις περιοχές του με δίκτυα νέας γενιάς και οι εταιρείες Vodafone και Wind έχουν περιθώριο 28 μηνών για να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα. Η ΕΕΤΤ με την απόφαση αυτή πίεσε τον ΟΤΕ ως προς τα χρονικά περιθώρια, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε όσους ήθελαν να επενδύσουν σε υποδομές να το πράξουν.

 

Πηγή: k
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση