Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » «Βιομηχανία» προεγκρίσεων για ιχθυοκαλλιέργειες ενόψει δημοτικών εκλογών
«Βιομηχανία» προεγκρίσεων για ιχθυοκαλλιέργειες ενόψει δημοτικών εκλογών

«Βιομηχανία» προεγκρίσεων για ιχθυοκαλλιέργειες ενόψει δημοτικών εκλογών

«Βιομηχανία» προεγκρίσεων για τη χωροθέτηση μονάδων υδατοκαλλιέργειας καταγγέλλουν οι συλλογικοί φορείς του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, «βιομηχανία» που φαίνεται να έχει ενταθεί καθώς βαίνει προς ολοκλήρωση η ίδρυση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και ταυτόχρονα πλησιάζουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών έχουν εμφανισθεί κάποια μελετητικά γραφεία τα οποία φέρεται να έχουν λάβει προεγκρίσεις ή ακόμη και χωροθέτησης, χωρίς ωστόσο αυτές οι προεγκρίσεις να αφορούν συγκεκριμένες επενδύσεις. Αυτό που κάνουν στη συνέχεια είναι να εμφανίζονται σε εν δυνάμει επενδυτές – εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας και να εμπορεύονται τις προεγκρίσεις, έναντι μάλιστα καθόλου ευκαταφρόνητου τιμήματος. Οπως επισημαίνουν οι παράγοντες του κλάδου, μια εταιρεία η οποία έχει προϋπολογίσει αρκετά εκατομμύρια ως ύψος επένδυσης είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει να ενδώσει στα μελετητικά αυτά γραφεία προκειμένου να λάβει γρήγορα και μία προέγκριση.

Χθες, οι συλλογικοί φορείς του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών και δη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) και η Ενωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ) προχώρησαν σε κοινή δήλωση για το θέμα. Στη δήλωση αυτή κατ’ αρχάς αναγνωρίζουν και στηρίζουν τις προσπάθειες των υπηρεσιών των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης για την πρόοδο των διαδικασιών ολοκλήρωσης της χωροταξικής οργάνωσης με την ίδρυση ΠΟΑΥ στο πλαίσιο του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Υδατοκαλλιέργειες. «Η ίδρυση των ΠΟΑΥ με βάση αναπτυξιακά κριτήρια και περιβαλλοντικές μελέτες θα διευκολύνει και την είσοδο νέων επιχειρηματιών στον κλάδο που σκοπό έχουν να επενδύσουν και να προσφέρουν στην εθνική και σε θέσεις εργασίας. Παράλληλα όμως ο κλάδος θα βρεθεί απέναντι σε τακτικές φορέων και ατόμων που προσπαθούν με δόλιες μεθόδους του παρελθόντος να καταστούν εισοδηματίες μέσα από την εμπορία αδειών», αναφέρεται στην κοινή δήλωση. Οι δύο φορείς καταγγέλλουν φαινόμενα άσκησης πιέσεων διαφόρων παραγόντων για την αποδοχή προεγκρίσεων και προειδοποιούν με στη δικαιοσύνη. «Θα τύχουν σκληρής απάντησης με την άσκηση κάθε νόμιμου μέσου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τέλος, καλούν τα δύο συναρμόδια υπουργεία να εντείνουν συντονισμένα τις ενέργειές τους για ολοκλήρωση και έκδοση των αναγκαίων προεδρικών διαταγμάτων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η οποία είναι η 4η Νοεμβρίου 2019.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση