Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Τήρηση του Καταστατικού και του Κώδικα Δεοντολογίας

Τήρηση του Καταστατικού και του Κώδικα Δεοντολογίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, υπενθυμίζει προς τα μέλη της και ενημερώνει τα μη μέλη της, για τις βασικές αρχές που διέπουν το καταστατικό της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και τον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν στη λογοκλοπή κειμένων και στη μη μνημόνευση των πηγών ειδήσεων, που έχουν δημοσιευτεί.

Επισημαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρούνται τα προαναφερόμενα  φαινόμενα -ειδικά σε ιστοσελίδες- τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ενώ το θέμα απασχόλησε και την απολογιστική γενική συνέλευση.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Άρθρο 6 του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων που ψηφίστηκε ομόφωνα στο 2ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, τον Ιούλιο του 1998:

Η συναδελφική αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός των δημοσιογράφων συμβάλλουν θετικά στις συλλογικές επαγγελματικές επιδιώξεις και στην κοινωνική εικόνα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Γι’ αυτό ο δημοσιογράφος οφείλει:

– Να θεωρεί σοβαρότατη αντιεπαγγελματική πράξη κάθε λογοκλοπή.

– Να μην οικειοποιείται την εργασία συναδέλφων του. Να αναφέρει πάντοτε το όνομα του συντάκτη, του οποίου χρησιμοποιεί κείμενα ή αποσπάσματα κειμένων.

– Να μνημονεύει την πηγή των πληροφοριών, που έχουν ήδη δημοσιευθεί ή μεταδοθεί.

Επίσης, το Άρθρο 9 του Καταστατικού της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, που αναφέρεται στις υποχρεώσεις μελών, στη παράγραφο ζ’, τονίζεται ότι τα μέλη, τακτικά και δόκιμα, έχουν υποχρέωση: «Να τηρούν γενικά όλους τους κανόνες της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επόμενο άρθρο του Καταστατικού της ΕΣΗΕΘΣΤΕ- Ε, προβλέπεται πως η μη τήρηση της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επί ποδός οι επαγγελματίες και παραγωγοί στις Λαϊκές Αγορές - https://t.co/Leo995C08a -

  • Παρέλαβαν εξοπλισμό οι σχολικές μονάδες του Δήμου Σκιάθου - https://t.co/uJyr2bl6WT -

  • Μεϊκόπουλος: Αφωνία Κοντοζαμάνη για το χάος εμβολιασμών στη Μαγνησία & τις ευπαθείς ομάδες - https://t.co/2QhGYjm1bs -

"Αλιεύοντας" την είδηση