Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Τέλος το επίδομα των 60 ευρώ για τους νέους άνεργους
Τέλος το επίδομα των 60 ευρώ για τους νέους άνεργους

Τέλος το επίδομα των 60 ευρώ για τους νέους άνεργους

Το έπιρνν για πέντε μήνες- Ποια είναι τα άλλα τρία πρόνοιας που καταργεί το μνημόνιο

To πενιχρό επίδομα των 60 ευρώ μηνιαίως που ελάμβαναν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας για πέντε μήνες καταργήθηκε από τις 19 Μαΐου 2017.

Οι νέοι άνεργοι μέχρι και 29 ετών, οι οποίοι παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο εισέπρατταν από τον ΟΑΕΔ αυτό το ειδικό επίδομα περίπου επί μία δεκαετία.
Όπως ορίζει όμως ο πρόσφατος μνημονιακός νόμος 4472/2017 (άρθρο 57) το επίδομα καταργείται.

Κατόπιν τούτου, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ οι για το επίδομα αυτό που έχουν υποβληθεί, μέχρι και την 18 Μαΐου 2017, με οποιονδήποτε τρόπο, θα διεκπεραιωθούν κανονικά, σύμφωνα με το ισχύον, μέχρι την 18η Μαΐου 2017, θεσμικό πλαίσιο και οι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά του επιδόματος για όλο το διάστημα που το δικαιούνται.

Μαζί με το επίδομα των νέων ανέργων, με το τελευταίο μνημόνιο καταργήθηκαν άλλα τέσσερα που ελάμβαναν πολίτες οι οποίοι διαβίωναν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

α) επίδομα οικονομικής ενίσχυσης οικογενειών με χαμηλά που έχουν παιδιά ς ηλικίας. Σύμφωνα με την αιτιολογική του νόμου για τη ρύθμιση αυτή που ίσχυε από το 2002, σκοπός ήταν η ενίσχυση αυτών των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και παιδιά σχολικής ηλικίας προκειμένου να τους παρέχουν τα βασικά σχολικά είδη για να μην διακόπτουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

β) προνοιακό επίδομα απροστάτευτων τέκνων. Το πρόγραμμα επιδότησης απροστάτευτων από πατέρα παιδιών, είχε ως στόχο, σύμφωνα με τη διάταξη που ίσχυε από το 1960, να ενισχύσει οικογένειες που αντιμετώπιζαν προβλήματα αντικειμενικής ή ουσιαστικής έλλειψης πατρικής γονικής μέριμνας για να μην διαλυθούν και τα παιδιά καταλήξουν σε ιδρύματα.
γ)οικονομική ενίσχυση φυσικών προσώπων που τελούν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας .Σκοπός της προνοιακής αυτής παροχής της ένδειας ήταν η χρηματική ενίσχυση ατόμων με τα πιο χαμηλά στη χώρα.

Σύμφωνα με την  Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τις ανωτέρω εκτιμάται ότι «θα υπάρξει εξοικονόμηση ποσού 8,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και ποσού 11,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2018.

Όπως έχει ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός πρόνοιας κυρία Θεανώ Φωτίου οι δικαιούχοι θα καλυφθούν εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις από το πρόγραμμα χορήγησης του Kοινωνικού Eισοδήματος Aλληλεγγύης.

Πηγή: protothema.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση