Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Τα επιδόματα επιστρέφουν στους εξεταστές..
Τα επιδόματα επιστρέφουν στους εξεταστές..

Τα επιδόματα επιστρέφουν στους εξεταστές..

Πρωτοφανή προστασία στους δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθεί να παρέχει η , η οποία νομοθέτησε την επ επιδόματος το οποίο είχε καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Πρόκειται για το πρόσθετο επίδομα το οποίο λάμβαναν οι εξεταστές των υποψηφίων οδηγών για τη διεξαγωγή των εξετάσεων οδήγησης εκτός του ωραρίου τους. Η παροχή του εν λόγω επιδόματος, μάλιστα, ύψους 240 ευρώ μηνιαίως, είχε διακοπεί λόγω της εφαρμογής του νόμου 4354, που καταργούσε τη δυνατότητα καταβολής οποιασδήποτε πρόσθετης αμοιβής στους δημοσίους υπαλλήλους από την 1η Ιανουαρίου 2016. Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο οι εξεταστές αποφάσισαν να απέχουν από τη διαδικασία εξέτασης υποψηφίων οδηγών προκαλώντας χάος σε όλη τη χώρα. Αποτέλεσμα ήταν να μη διενεργούνται εξετάσεις, να μη χορηγούνται διπλώματα, ενώ οι εκπαιδευτές (δάσκαλοι οδήγησης) είχαν επίσης φθάσει στα όρια των αντοχών τους, καθώς δεν είχαν αντικείμενο εργασίας.

Επιχειρώντας με προσωρινές λύσεις να δώσει ένα τέλος στο χάος, η οδηγήθηκε τελικώς στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία προβλέπει παράταση του παλαιού καθεστώτος μέχρι και τις 31 Μαΐου . Ακύρωσε επί της ουσίας τις προβλέψεις του νόμου 4354, που καταργεί τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, κατ' εξαίρεσιν για τους εξεταστές υποψηφίων οδηγών, εκδίδοντας μια απόφαση με προσωρινό χαρακτήρα, η οποία ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο και μέχρι την 31η Μαΐου . Οι εξεταστές, που είναι στην πλειονότητά τους υπάλληλοι των Περιφερειών και λιγότεροι του υπουργείου Υποδομών, επέστρεψαν στο παλαιό καθεστώς και λαμβάνουν απρόσκοπτα το επίδομα των 240 ευρώ μηνιαίως για τη συμμετοχή σε, έξι τουλάχιστον, εξετάσεις. Από πλευράς υπουργείου Υποδομών, διαμηνύεται ότι τα επιδόματα διατηρούνται μέχρι να επανεξεταστεί το σύστημα (το οποίο είναι υπό διερεύνηση από τον Ιανουάριο του 2016) και να δημιουργηθεί ειδικό σώμα εξεταστών.

Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων κατάφερε επί περίπου ένα χρόνο (11 μήνες) να διατηρήσει μια παροχή η οποία είχε καταργηθεί με νόμο.

Παράλληλα, εστάλη σαφές μήνυμα σε διάφορες κατηγορίες ότι, με την απαιτούμενη πίεση, μπορεί η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει, ανεξάρτητα από τις των δανειστών. Το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι λόγω της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού από την επ του επιδόματος ανήλθε για το 2016 σε 3.380.000 ευρώ (ισχύει από την 1η Ιουλίου) και για το 2017 σε 2.816.666 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχετικό περιγράφεται με σαφήνεια ότι «ο της εξέτασης των υποψηφίων οδηγών πραγματοποιείται μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου εργασίας των υπηρεσιών και εκτός του χρόνου που καλύπτεται από υπερωριακή », ώστε να διασφαλίζεται η παροχή του εν λόγω επιδόματος.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση