Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Σύσταση επιχείρησης σε λίγα λεπτά από 22 Ιουλίου
Σύσταση επιχείρησης σε λίγα λεπτά από 22 Ιουλίου

Σύσταση επιχείρησης σε λίγα λεπτά από 22 Ιουλίου

Σε λειτουργία τίθεται από τις 22 Ιουλίου η δυνατότητα σύστασης επιχείρησης ηλεκτρονικά, μέσω της ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μιας στάσης (e-ΥΜΣ).

Σε πρώτη φάση η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται μόνο για τη σύσταση μονοπρόσωπων ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), ενώ σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019 η εν λόγω υπηρεσία θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για τη σύσταση εταιρειών λοιπών νομικών μορφών. Το υπουργείο Οικονομίας φιλοδοξεί μέχρι το τέλος του να μπορεί να αξιοποιηθεί η e-ΥΜΣ για τη σύσταση όλων των προσωπικών εταιρειών και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019 και όλων των κεφαλαιουχικών εταιρειών.

Βασικά πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής σύστασης είναι η εξοικονόμηση χρόνου, καθώς η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας –λιγότερο από μισή ώρα και αναλόγως της εξοικείωσης του χρήστη με το Διαδίκτυο– και μπορεί να γίνει από το ή το , αλλά και η εξοικονόμηση κόστους. Κι αυτό διότι τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της e-ΥΜΣ η διαδικασία θα παρέχεται ν, ενώ στη συνέχεια με έκπτωση 70% σε σύγκριση με το κόστος σύστασης επιχείρησης σε συμβατική ΥΜΣ (επιμελητήριο ή συμβολαιογράφο). Για παράδειγμα, μετά τον πρώτο χρόνο το κόστος σύστασης μιας ΙΚΕ είναι με βάση τον συμβατικό τρόπο 70 ευρώ, ενώ εάν γίνεται μέσω της e-ΥΜΣ o ενδιαφερόμενος θα καταβάλλει μόλις 21 ευρώ. Η πληρωμή μάλιστα αυτή του τέλους έχει προβλεφθεί να γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και αξιοποίησης του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών «ΔΙΑΣ». Από την άλλη, υπάρχει ένα μειονέκτημα, ή μάλλον περιορισμός, καθώς η σύσταση επιχείρησης μέσω της e-ΥΜΣ μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εάν η εταιρεία χρησιμοποιήσει πρότυπο καταστατικό. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή.

Τα βήματα που απαιτούνται για την ηλεκτρονική σύσταση μιας επιχείρησης

1) Ο χρήστης εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της διεύθυνσης https://eyms.businnessportal.gr/

2) Αυθεντικοποιείται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που έχει για το taxis.

3) Συμπληρώνει ηλεκτρονικά τα στοιχεία του πρότυπου καταστατικού και ό,τι άλλο απαιτείται, χωρίς να χρειάζεται να επισυνάψει δικαιολογητικά και άλλα έγγραφα.

4) Δίνει εντολή για ηλεκτρονικό προέλεγχο επωνυμίας. Σε επίπεδο νομού αυτό είναι ν, ενώ σε πανελλήνιο επίπεδο ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει 30 ευρώ.

5) Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την υποβληθείσα αίτηση σύστασης. Ο ίδιος καθώς και οι άλλοι εταίροι –εάν υπάρχουν– εισέρχονται στο σύστημα και υπογράφουν ηλεκτρονικά το καταστατικό μέσω χρήσης ψηφιακής υπογραφής.

6) Στη συνέχεια γίνεται ηλεκτρονικά η πληρωμή του κόστους σύστασης.

Μέσω της διαδικασίας αυτής η εταιρεία λαμβάνει αυτομάτως αριθμό Γενικού Εμπορικού υ (ΓΕΜΗ), Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης (ΚΑΚ) σύστασης, αλλά και ΑΦΜ, δημιουργεί ηλεκτρονικό φάκελο και μερίδα της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, ενημερώνει τον Α για τη σύσταση (ακόμη πάντως δεν υπάρχει πλήρης διαλειτουργικότητα με το σύστημα του Α) και εγγράφει την εταιρεία στο επιμελητήριο.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ς Doing Business 2018 απαιτούνται για τη σύσταση μιας ΙΚΕ 12,5 ημέρες εκ των οποίων οι 11 αφορούν τις διαδικασίες στο ΓΕΜΗ και στον ΕΦΚΑ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση