Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Συντάξεις, μακροχρόνια άνεργοι και παράταση ασφαλιστικής ικανότητας
Συντάξεις, μακροχρόνια άνεργοι και παράταση ασφαλιστικής ικανότητας

Συντάξεις, μακροχρόνια άνεργοι και παράταση ασφαλιστικής ικανότητας

Στο τραπέζι συζήτησης Αθ. Λιούπη με τον υπ. Εργασίας

Τα ζητήματα της καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων, της στήριξης των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και την προοπτική παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων έθεσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Λιούπης στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Ειδικότερα, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων, που απασχολεί τους πολίτες και ο υπουργός ανέφερε στον κ. Λιούπη ότι με βάση τις νέες ρυθμίσεις ήδη 105.000 περίπου ασφαλισμένοι, που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη περιμένοντας την έκδοση της σύνταξής τους, θα πάρουν άμεσα την Εθνική Σύνταξη που τους αναλογεί (384 έως 360 ευρώ) και αναδρομικά επί της εθνικής σύνταξης από το χρόνο υποβολής της αίτησής τους.

πίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται, εν μέσω της πανδημίας, για επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής των εκκρεμών κυρίων συντάξεων, δίνοντας προτεραιότητα στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πριν το 2018, αλλά και στην αναγκαιότητα σταδιακής σύνδεσης της έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, ώστε στο μέλλον να μην παρατηρούνται χρονικά κενά μεταξύ της καταβολής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της στήριξης των μακροχρόνια ανέργων, πέραν των 12 μηνών και ο Υπουργός αναφέρθηκε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε, αλλά και στο προνοιακό πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Ο κ. Λιούπης έθεσε υπόψη του υπουργού το αίτημα των επαναπροσληφθέντων με τον Ν. 2190/1994 υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε., οι οποίοι δεν αναγνώρισαν στο παρελθόν τον εκτός υπηρεσίας χρόνο, να τους δοθεί νέα προθεσμία για αναγνώριση του χρόνου αυτού και ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα.

Τέλος, ο κ. Λιούπης ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη να εξετάσει τη δυνατότητα εκ νέου παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας όσων είχαν ικανότητα την 29/2/2020 και ανεξαρτήτως αν όφειλαν εισφορές το 2020, η οποία είχε παραταθεί έως 28/2/2021 και λήγει άμεσα και ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί παράταση για έναν επιπλέον χρόνο μέχρι 28/2/2022, προκειμένου κανείς ασφαλισμένος να μην στερηθεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ασφαλιστική ενημερότητα.

"Αλιεύοντας" την είδηση