Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι 31 υπό απόλυση καθαρίστριες του Π.Θ.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι 31 υπό απόλυση καθαρίστριες του Π.Θ.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι 31 υπό απόλυση καθαρίστριες του Π.Θ.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις  τους οι 31 υπό απόλυση καθαρίστριες του ς στο Βόλο, που ζητούν να  μη δοθεί σε εργολάβο η υπηρεσία και διεκδικούν την ανανέωση των συμβάσεών τους .

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι καθαρίστριες,  η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Μαγνησίας Μαρία Πλαγερά, κατήγγειλε τη Σύγκλητο του Π.Θ. ότι πατώντας στον αντεργατικό νόμο πλαίσιο των κυβερνήσεων της Δ, του ΟΚ και του , πετούν στο δρόμο τις 31 καθαρίστριες του Π.Θ., μετά τη λήξη της σύμβασής τους στο τέλος Δεκεμβρίου και παραδίδει την καθαριότητα σε εργολάβο.

Οι εργαζόμενες, τόνισαν η υπό απόλυση καθαρίστριες, εδώ και πολλά χρόνια καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες καθαριότητας στους χώρους του Π.Θ., βγάζοντας τεράστιο όγκο δουλειάς και, παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις με τα όργανα διοίκησης του , ο πρύτανης και η Σύγκλητος, συνεχίζουν την εφαρμογή της απόφασή τους για απολύσεις.

Όλα τα κτίρια του πανεπιστημιακού ιδρύματος εδώ και αρκετές εβδομάδες παραμένουν ακαθάριστα, αφού οι εργαζόμενοι, άντρες και , στην καθαριότητα βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, διαμαρτυρόμενοι για την ανάθεση του έργου τους σε ιδιώτη εργολάβο, ο οποίος, όπως καταγγέλλεται, θα παίρνει 200.000 € περισσότερα, ενώ θα απασχολεί λιγότερο προσωπικό και με μειωμένο ωράριο. Τσιγάρα, χαρτιά, κύπελλα από καφέδες και κάθε λογής σκουπίδια στοιβάζονται ανεξέλεγκτα στους χώρους του Πανεπιστημίου, την ώρα που οι Πρυτανικές Αρχές δηλώνουν ανυποχώρητες, υποστηρίζοντας πως η εργολαβία είναι προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσλήψεων ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η παράδοση σε εργολάβο της καθαριότητας θα έχει αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής χιλιάδων φοιτητών και εργαζόμενων. Με βάση την εργολαβία, προβλέπονται λιγότεροι εργαζόμενοι, που θα δουλεύουν 4ωρο, σε συνθήκες απόλυτης εκμετάλλευσης, αφού κατ' αντιστοιχία, η έκταση των χώρων που τους αναλογεί να καθαρίζουν διπλασιάζεται. Το μόνο που διασφαλίζεται είναι το εργολαβικό κέρδος.
«Τα παραπάνω αποτυπώνονται και σε σχετική επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου ς, κ. Μαμούρη Ζήση, προς τον Υφυπουργό παιδείας και Θρησκευμάτων (Αριθμ πρωτ. 21297/19/Π/ 11-9-2019), στην οποία περιγράφει το γεγονός ότι αν προσληφθεί προσωπικό μέσω εργολαβίας, για την κάλυψη των 31 θέσεων προσωπικού καθαριότητας, απαιτούνται 616.000 € για ένα έτος, την ίδια στιγμή που με την ανανέωση της σύμβασης του ίδιου προσωπικού μέσω Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (ΕΑΔΠ) το κόστος είναι 400.000 €», επισήμαναν οι καθαρίστριες.
Όπως ανέφεραν «δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας και τις κινητοποιήσεις μας. Το «χριστουγεννιάτικο δώρο» που μας επιφύλαξαν η κυβέρνηση και η Διοίκηση του Ιδρύματος τους το γυρίζουμε πίσω! Η παράδοση της καθαριότητας σε εργολάβο, η της εκμετάλλευσης όλων των εργαζομένων, το τσάκισμα των δικαιωμάτων είναι στα πλαίσια της στρατηγικής για την παραπέρα επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων».

Τα δύο αιτήματα των εργαζομένων, είναι να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού που προβλέπει την επιστροφή του εργολάβου στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να υπογραφεί άμεσα σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και βέβαια να μη γίνει καμία απόλυση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση