Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Συνάντηση Μαρίνας Χρυσοβελώνη-προέδρου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας
Συνάντηση Μαρίνας Χρυσοβελώνη-προέδρου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας

Συνάντηση Μαρίνας Χρυσοβελώνη-προέδρου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας

Συνάντηση με την υφυπουργό Υποδομών, Μετφορών κι Δικτύων είχε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας, με αφορμή το εκπονούμενο νομοσχέδιο για την και τις πληροφορίες ότι σε αυτό θα περιλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται και στις πράξεις αποδοχής κληρονομίας το πιστοποιητικό περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών ή τακτος αυτών.

Ο κ. Κόνσουλας επισήμανε στην κα. Χρυσοβελώνη ότι μια τέτοια επιλογή θα προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, ενώ και για νομικούς λόγους δεν είναι επιτρεπτή η συγκεκριμένη επιλογή. Συγκεκριμένα στην αγροτική περιοχή της ς και της Δυτικής Μακεδονίας, περιφέρεια του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, η προσάρτηση του εν λόγω πιστοποιητικού θα επιβαρύνει τις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, που περιλαμβάνουν δεκάδες μικρής έκτασης και μηδαμινής αξίας ή ακόμη και μερίδια εξ' αδιαιρέτου αγροτεμαχίων με κόστος υψηλότερο από την αξία των κληρονομιαίων ακινήτων.

Προκύπτουν όμως και νομικοί λόγοι, οι οποίοι αναφέρονται στη με αριθμό 633/1997 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η μεταβίβαση με κληρονομική διαδοχή αυθαίρετων κτισμάτων.

Ο κ. Κόνσουλας εξέθεσε στην κα. Χρυσοβελώνη ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις απαγορεύεται ουσιαστικά η μεταβίβαση λόγω κληρονομίας περιουσίας, που περιλαμβάνει κτίσματα αν αυτά πρώτα δεν τακτοποιηθούν με η κληρονομική διαδοχή να παραμένει έωλη, αφού η περιέλευση αυτής στους κληρονόμους θα εξαρτάται από την αναβλητική αίρεση της τακτος των αυθαιρέτων κτισμάτων, τα οποία οι κληρονόμοι δε θα μπορούν να τακτοποιήσουν αφού δε θα έχουν γίνει ακόμη κύριοι αυτών.

Η κα. Χρυσοβελώνη διαβεβαίωσε τον κ. Κόνσουλα ότι θα συνεργαστεί άμεσα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο και λογικό αίτημα των συμβολαιογράφων, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες, όταν κληρονομούν ακίνητη περιουσία.

"Αλιεύοντας" την είδηση