Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Συνάντηση Αχτσιόγλου με το προεδρείο της Ο.Κ.Ε.
Συνάντηση Αχτσιόγλου με το προεδρείο της Ο.Κ.Ε.

Συνάντηση Αχτσιόγλου με το προεδρείο της Ο.Κ.Ε.

Ο πρόεδρος  Γ. Βερνίκος, και οι Αντιπρόεδροι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (), Γ. Καρανίκας, Φ. Κολεβέντης και Γ. Γωνιωτάκης, συναντήθηκαν σήμερα με την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης  , στο πλαίσιο του διαλόγου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη λειτουργία του θεσμού της διαιτησίας και την αλλαγή στην αρχιτεκτονική του προστίμου για την .

Στη διάρκεια της ς ο κ. Βερνίκος, αναφέρθηκε στη σημασία του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου (ΕΑΣ), το οποίο εκπονήθηκε από την και παραδόθηκε πρόσφατα στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Το εγχείρημα αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση των κοινωνικών εταίρων για την ανάγκη κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων, ώστε να βγεί η χώρα από την κρίση, να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και να ισχυροποιηθεί απέναντι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες.

Όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της Ο.Κ.Ε., στο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο παρουσιάζονται οι κεντρικοί στρατηγικοί στόχοι, καθώς και οι βασικοί άξονες παρέμβασης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στους οποίους συμφωνεί το σύνολο των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της χώρας. Το ΕΑΣ, επομένως, αποτελεί το γενικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ανταποκρίνονται και το οποίο οφείλουν να εξυπηρετούν όλες οι επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της ς.

Τονίσθηκε, επίσης, ότι ο θεσμοθετημένος κοινωνικός δις, ο οποίος προβλέπεται από το Σύνταγμα και λαμβάνει χώρα στην Ο.Κ.Ε., θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Και αυτό γιατί οι δοκιμασμένες μέχρι σήμερα διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου είναι οι μόνες που μπορούν να εξασφαλίσουν ευρείες κοινωνικές συναινέσεις, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση εκ νέου συνθηκών ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην αγορά εργασίας. Εξάλλου η γνώμη της Ο.Κ.Ε., ιδιαίτερα σε θέματα εργασιακών σχέσεων, είναι υποχρεωτική σύμφωνα και με το νόμο 2232/1994 (άρθρο 1 παρ. 2).

Συνεπώς, ο τρόπος επαναφοράς της επεκτασιμότητας και των άλλων βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου των διαδικασιών μεσολάβησης και διαιτησίας, θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο εκτεταμένου και ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου όλων των κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, και οι τελικές προτάσεις να προκύψουν ως προϊόν συναίνεσης και μεταξύ τους συμφωνίας.

Όσον αφορά, τέλος, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η Ο.Κ.Ε. έχει εκφράσει ήδη από το 2015 τις απόψεις της σε σχετική Γνώμη Πρωτοβουλίας. Στη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, μεταξύ των προτάσεων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας περιλαμβάνονται η του μη μισθολογικού κόστους για τις και ο εξορθολογισμός του ύψους των προστίμων.

Επομένως, η πρόταση της υπουργού Εργασίας για περιορισμό των προστίμων με την προϋπόθεση νομιμος της εργασιακής σχέσης των αδήλωτων εργαζομένων με την επιχείρηση, κρίνεται απαραίτητη.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση