Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Συμφωνία Μαρινόπουλου – Σκλαβενίτη – τραπεζών
Συμφωνία Μαρινόπουλου – Σκλαβενίτη – τραπεζών

Συμφωνία Μαρινόπουλου – Σκλαβενίτη – τραπεζών

Στο κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης του Μαρινόπουλου και των εταιρειών Ξυνός, Express Μ και Πειραϊκόν κατέληξαν χθες το βράδυ ο Μαρινόπουλος, ο και οι πιστώτριες τράπεζες.

Τούτο σήμανε και την έναρξη της αποστολής του κειμένου της συμφωνίας προς τους πιστωτές της εταιρείας, οι οποίοι καλούνται να την υπογράψουν σήμερα. Επόμενο βήμα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, είναι η κατάθεση αύριο στο δικαστήριο της συμφωνίας εξυγίανσης, συνοδευόμενη από το επιχειρηματικό σχέδιο του Σκλαβενίτη, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία των άρθρων 106 Β και 106 Θ του Πτωχευτικού Κώδικα. Νωρίτερα είχε προηγηθεί θρίλερ, καθώς μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου (οι Π. Μαρινόπουλος, Στ. Μαρινόπουλος και Π. Μαρινόπουλος) ήγειραν αιφνιδίως αξιώσεις σε σχέση με προσωπικές εγγυήσεις, γεγονός που απείλησε προς στιγμή να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα. Οι ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν πολύωρες και επίπονες, καθώς φαίνεται όμως είχαν αίσιο τέλος. Από το κείμενο της συμφωνίας που βρίσκεται σε γνώση της «Κ», αλλά σε αυτό δεν περιλαμβάνονται τα παραρτήματα, προκύπτουν τα εξής:

• Η νέα χρηματοδότηση της νέας εταιρείας θα ανέλθει σε 477 εκατ. , εκ των οποίων 125 εκατ. αφορούν κεφάλαια που βάζει ο . Η χρηματοδότηση από τις τράπεζες θα γίνει μέσω έκδοσης από τη νέα εταιρεία κοινού ομολογιακού δανείου κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Ο θα καταβάλει 77 εκατ. πριν από την της νέας χρηματοδότησης και τα υπόλοιπα 50 εκατ. έως και τις 31/12/2019.

• Στη νέα εταιρεία από το σύνολο των οφειλών του Μαρινόπουλου στις 30/6/2016 ύψους 1.490.755.496 ευρώ μεταβιβάζονται 1.183.726.841 ευρώ, ήτοι 79,4%, ενώ το υπόλοιπο 20,6% (ή 307 εκατ. ευρώ) παραμένει στον Μαρινόπουλο.

• Στη νέα εταιρεία μεταβιβάζεται και μεταφέρεται το σύνολο των υποχρεώσεων του Μαρινόπουλου προς εκμισθωτές (δηλαδή δεν «κουρεύονται») αποκλειστικά και μόνο από δεδουλευμένα μισθώματα των καταστημάτων έως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Οι οφειλές σε εκμισθωτές την 30/6/2016 ανέρχονταν σε 76,155 εκατ. ευρώ. Μέρος των οφειλών αυτών έχουν ήδη εξοφληθεί μέσω της ενδιάμεσης χρηματοδότησης (σ.σ. πρόκειται για τα ποσά που δόθηκαν μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη στις 2/9/2016). Η του υπολοίπου αυτών θα γίνει ως εξής: oι εκμισθωτές με υπόλοιπο κατά την έκδοση της δικαστικής απόφασης που θα επικυρώνει την εν λόγω συμφωνία εξυγίανσης έως 50.000 ευρώ θα αποπληρωθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ενώ με υπόλοιπο από 50.000 έως 200.000 ευρώ ευρώ θα αποπληρωθούν σε 18 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τις πιστώτριες τράπεζες η ρύθμιση θα γίνει ως εξής:

• Από υποχρεώσεις συνολικού ύψους 146,9 εκατ. ευρώ προς την , 26,7 εκατ. ευρώ παραμένουν στον Μαρινόπουλο και διαγράφονται πλήρως, ενώ τα υπόλοιπα 120 εκατ. ευρώ τα αναλαμβάνει ο Σκλαβενίτης. Κάθε υποχρέωση, όπως θα έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αφού κεφαλαιοποιηθεί το σύνολο των τυχόν οφειλόμενων τόκων μέχρι εκείνη την ημέρα, θα εξοφληθεί εντόκως σε 20 έτη, με πενταετή περίοδο χάριτος ως προς την πληρωμή του κεφαλαίου. Μετά την ως άνω περίοδο χάριτος, θα γίνει της οφειλής με καταβολή 15 ετήσιων άνισων έντοκων δόσεων.

• Οι οφειλές προς τη Eurobank ύψους 18,3 εκατ. ευρώ και προς την Εθνική Τράπεζα ύψους 31,24 εκατ. ευρώ μεταφέρονται αυτούσιες στον Σκλαβενίτη και προβλέπονται οι ίδιοι όροι αποπληρωμής όπως αναφέρονται παραπάνω.

• Οι υποχρεώσεις του Μαρινόπουλου προς εταιρείες του ομίλου απομειώνονται κατά 92,21% και το υπόλοιπο θα πληρωθεί από τη νέα εταιρεία εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

• Οι οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα αποπληρωθούν σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Διαγράφονται , πρόστιμα, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.

• Οι οφειλές προς ΟΤΑ και ΔΕΚΩ «κουρεύονται» κατά 50% και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί από τη νέα εταιρεία σε 36 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

• Οι υποχρεώσεις προς ανέγγυους πιστωτές συνολικού ύψους 647,155 εκατ. ευρώ (43,4% του συνόλου των οφειλών του Μαρινόπουλου) διαγράφονται κατά 50% και το υπόλοιπο 50% θα αποπληρωθεί από τη νέα εταιρεία εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Απαιτήσεις που θεωρούνται μη ουσιώδεις δεν μεταφέρονται στον Σκλαβενίτη.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογραφή σύμβασης για προώθηση ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου #ηλεκτροκίνηση - https://t.co/b06UOXwDOy -

  • Συνεργασία Δήμων Σκιάθου-Θεσσαλονίκης #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/pdhi5u2D5s -

  • Νέα  αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   #λίμνηΚάρλα - https://t.co/zoRFQlX82X -

"Αλιεύοντας" την είδηση