Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Συμφωνία για προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες χημικές ουσίες
Συμφωνία για προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες χημικές ουσίες

Συμφωνία για προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες χημικές ουσίες

Το Ευρωπϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο κι η Επιτροπή κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την τρίτη πρόταση της Επιτροπής για τη διεύρυνση του καταλόγου των αναγνωρισμένων καρκινογόνων χημικών ουσιών στον χώρο εργασίας.

Με τη συμφωνία αυτή, άλλες 5 καρκινογόνες χημικές ουσίες θα καλύπτονται από την οδηγία για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες. Η Eπίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας του Εργατικού Δυναμικού Μαριάν Τίσεν, επικρότησε τη συμφωνία με την ακόλουθη δήλωση:

 «Με τρεις διαδοχικές επικαιροποιήσεις της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των ευρωπαίων εργαζομένων από τον μεγαλύτερο σιωπηλό δολοφόνο στον χώρο εργασίας: τον καρκίνο. Η σημερινή συμφωνία σχετικά με την τρίτη πρόταση της Επιτροπής θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για περισσότερους από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους στην ΕΕ και θα αποτρέψει περισσότερα από 22.000 περιστατικά ασθενειών σχετιζόμενων με την εργασία. Η συμφωνία θα βελτιώσει την υγιεινή και την των χώρων εργασίας, κάτι που αποτελεί βασική αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα εξασφαλίσει, για παράδειγμα, καλύτερη προστασία των εργαζομένων στην παραγωγή μπαταριών νικελίου-καδμίου, στην εξαγωγή ψευδαργύρου και χαλκού με τήξη, και στους κλάδους των εργαστηρίων, των ηλεκτρονικών, των κηδειών και της ταρίχευσης, των κατασκευών, της υγείας, των πλαστικών και της ανακύκλωσης. Παράλληλα, η ύπαρξη σαφών και απλών κανόνων για την υγεία και την σε σχέση με αυτές τις 5 χημικές ουσίες θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις στην εσωτερική αγορά. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην υποστήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά τη συμμόρφωσή τους με τους νέους κανόνες.

Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει εκ νέου την ισχυρή αφοσίωση όλων των φορέων στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην εισηγήτρια Laura Agea και τους αφανείς εισηγητές εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στη ρουμανική Προεδρία και τις προηγούμενες Προεδρίες εκ μέρους του Συμβουλίου. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει τ να επικυρωθεί γρήγορα ώστε οι νέοι κανόνες να έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις ευρωπαϊκές του Μαΐου του 2019.»

Η συμφωνία θα υποβληθεί στην Επιτροπή των Μόνιμων Αροσώπων του Συμβουλίου (ΕΜΑ) προς έγκριση. Αφού οι Μόνιμοι Αρόσωποι των κρατών μελών επιβεβαιώσουν τη συμφωνία, αυτή θα υποβληθεί σε τελική στη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία των θανάτων που συνδέονται με την εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προκαλεί το 53% των θανάτων αυτών. Η Επιτροπή έχει ήδη παρουσιάσει 3 κύκλους αλλαγών στην οδηγία για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες (οδηγία 2004/37/ΕΚ) με στόχο τον περιορισμό της έκθεσης των εργαζομένων σε τέτοιους παράγοντες, προκειμένου να βελτιωθεί η προστασία τους από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες. Η οδηγία καλύπτει πλέον 27 καρκινογόνες χημικές ουσίες, οι 26 από τις οποίες προστέθηκαν ή επικαιροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ.

Η πρώτη τροποποίηση της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες εγκρίθηκε με την από τους συννομοθέτες οδηγία 2017/2398 στα τέλη του 2017. Μια δεύτερη πρόταση δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2017 και συμφωνήθηκε από τους συννομοθέτες στα τέλη του 2018. Η σημερινή προσωρινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα από τα τελικά στάδια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την τρίτη πρόταση, που ξεκίνησε στις 5 Απριλίου 2018. Συγκεκριμένα παρα των ουσιών και των κλάδων τις οποίες/τους οποίους αφορά η αναθεώρηση αυτή δίνονται σε αυτό το δελτίο τύπου.

Αν και τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν ορίσει εθνικά όρια έκθεσης για πολλές καρκινογόνες χημικές ουσίες, ορισμένα κράτη μέλη είναι λιγότερο αυστηρά από άλλα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται στον ίδιο βαθμό παντού στην ενιαία αγορά και ότι δεν υπάρχουν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.

Καθώς οι επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τις καρκινογόνες χημικές ουσίες εξελίσσονται συνεχώς, η Επιτροπή υποστηρίζει μια συνεχή διαδικασία επικαιροποίησης της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες (οδηγία 2004/37/ΕΚ). Οι συμφωνίες στις οποίες έχει καταλήξει η Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βελτιώσουν την προστασία περίπου 40 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα βοηθήσουν να σωθούν πάνω από 100.000 ζωές κατά τα επόμενα 50 έτη.

Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Επιτροπής για τη βελτίωση των προτύπων υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 μια σε βάθος αναθεώρηση και επικαιροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση