Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Σύγχρονη εκπαίδευση για άλμα στην ανάπτυξη
Σύγχρονη εκπαίδευση για άλμα στην ανάπτυξη

Σύγχρονη εκπαίδευση για άλμα στην ανάπτυξη

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ*

Η χώρ μς για να φύγει γρήγορα μπροστά χρειάζεται πολλές, νέες και παραγωγικές, εγχώριες και διεθνείς, επενδύσεις. Ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί με τεκμηριωμένες προτάσεις για πολιτικές που θα τις ενισχύσουν.

Όσες όμως και αν δημιουργήσουμε, όσα κίνητρα και αν δώσει η πολιτεία για επενδύσεις, αν δεν υπάρχει επαρκές σε ποιότητα και σε αριθμό ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στον μετασχηματισμό τους, έχει γίνει μόνο η μισή δουλειά. Γιατί ο απόλυτα κρίσιμος παράγοντας για την είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Και βέβαια, όσο περισσότερες σύγχρονες και περιζήτητες από την αγορά δεξιότητες έχουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι, τόσο πιο κοντά βρίσκονται σε ποιοτικές δουλειές και μεγαλύτερα εισοδήματα. Η ταυτόχρονη συνύπαρξη και των δύο πτυχών είναι ένα καίριο αναπτυξιακό ζητούμενο.

Σήμερα, που στις πολιτικές για την και τις επενδύσεις γίνονται πράγματα προς την κατεύθυνση που χρειάζεται η μας, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για τους ανθρώπους. Να κινηθούμε και να συνεργαστούμε για την εκπόνηση αποτελεσματικών πολιτικών που θα ενδυναμώσουν τις γνώσεις, το ταλέντο και τις δεξιότητες.

Μετά την τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που επιτεύχθηκε με πολύ κόπο, θυσίες και σκληρή δουλειά, τώρα οφείλουμε να εργαστούμε για να μειώσουμε το έλλειμμα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, που είναι συνυφασμένο και με το έλλειμμα παιδείας που έχουμε.

Γι' αυτό πιστεύουμε ότι μία από τις πιο σημαντικές προτάσεις μας αφορά τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος που παράγει μορφωμένους και καλά καταρτισμένους νέους, σε πεδία με επαγγελματική προοπτική, που είναι καταλύτης για την ανάπτυξη και την ευημερία μιας χώρας.

Δεν είναι μόνο το ότι σήμερα οι μισοί σχεδόν μαθητές μας είναι λειτουργικά αναλφάβητοι, γεγονός που θα πρέπει να χτυπήσει πολλά καμπανάκια για το άμεσο μέλλον. Ούτε το γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής στην ανώτατη εκπαίδευση (ένας από τους λίγους δείκτες όπου δεν είμαστε ουραγοί) δεν συμβαδίζει με τις μεγάλες στην αγορά εργασίας σε σύγχρονες δεξιότητες. Υπάρχει ένα σημαντικό, διαρθρωτικό πρόβλημα πίσω απ' όλα αυτά. Οι αστοχίες της τεχνικής, τεχνολογικής και επαγγελματικής μας εκπαίδευσης και κατάρτισης, που σηματοδοτούν την αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να συνδεθεί αρμονικά με τις παραγωγικές προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Μια τάση, που αν συνεχιστεί, θα εξελιχθεί σε βαρίδι για την οικονομική ανάπτυξη.

Αποτέλεσμα αυτού του διαρθρωτικού προβλήματος είναι και το έλλειμμα των κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μας, ιδιαίτερα ως προς την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι το 35% των επιχειρήσεων του δείγματος στην του ΣΕΒ αδυνατεί να βρει εργαζομένους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα μας, αν και μειούμενη τελευταία, παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της τεχνικής, τεχνολογικής και επαγγελματικής κατάρτισης και η σύνδεσή της με τις προκλήσεις και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας είναι η επόμενη μεγάλη μεταρρυθμιστική πρόκληση. Μια πρόκληση στην οποία ούτε το Δημόσιο ούτε ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνοι. Η συνεργασία είναι επιβεβλημένη και κρίσιμη προϋπόθεση επιτυχίας. Για τον ιδιωτικό τομέα η πρόκληση είναι η ενσωμάτωση της εκπαίδευσης και της συνεχούς αναβάθμισης των εργαζομένων στο DNA των επιχειρήσεων. Για την πολιτεία, η πρόκληση έγκειται στην ουσιαστική σύνδεση των φορέων εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων, με την αγορά, τις επιχειρήσεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Αυτή η ατζέντα αγγίζει το παρόν και μέλλον της εργασίας και αποτελεί μία από τις μεγάλες προτεραιότητες του ΣΕΒ για το μέλλον. Και η πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία μας θα γίνεται όλο και πιο μεγάλη, με δεδομένο ότι περνάμε πια σε μια φάση, που τα πολλά χρόνια που θα εργαζόμαστε, ακριβώς λόγω της ς, θα χρειαζόμαστε συνεχή επικαιροποίηση των γνώσεών μας και συχνά την αλλαγή επαγγέλματος ή πεδίου εργασίας.

Ο ΣΕΒ ολοκλήρωσε πρόσφατα μια σχετικά με τις δεξιότητες και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στις βιομηχανικές επιχειρήσεις, αλλά και μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο: «Η Ελλάδα παράγει: Επαγγέλματα με μέλλον». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μας για τα επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση και μέλλον, με βίντεο και ειδικές παρουσιάσεις, η οποία αποτελεί μέρος της προσπάθειάς μας για την αναβάθμιση του εθνικού διαλόγου για μια παιδεία-καταλύτη ανάπτυξης και ευημερίας.

* Ο κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος είναι γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση