Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Στο β΄ εξάμηνο 2017 o συμψηφισμός εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών
Στο β΄ εξάμηνο 2017 o συμψηφισμός εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών

Στο β΄ εξάμηνο 2017 o συμψηφισμός εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών

Το δεύτερο εξάμηνο του 2017, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η των δηλώσεων εισοδήματος για το 2016, θα γίνει ο συμψηφισμός για να υπολογιστούν οι εισφορές επί του πραγματικού εισοδήματος σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους , επιστήμονες και .

Κατά το πρώτο 6μηνο του 2017, οι θα υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα που είχαν δηλωθεί το 2015, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα των ταμείων.

Μάλιστα, και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του , ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους – αυτοαπασχολούμενους αλλά και , με βάση τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις εισοδήματος του προηγούμενου έτους θα ισχύσει αναγκαστικά για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ένας ακριβής μηχανισμός ελέγχου του εισοδήματος σε πραγματικό χρόνο. Ειδικά, δε, για το 2017, έτος σημαντικών ανατροπών στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, θα χρησιμοποιηθεί και το εισόδημα του 2015. Ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος ορίζει ότι η παρακράτηση των εισφορών για κύρια , υγεία, επικούρηση (όπου υπάρχει) και (για τους κλάδους που προβλέπεται) θα γίνεται επί του πραγματικού εισοδήματος. Για το 2017, βάσει του σχεδιασμού, κατά το πρώτο 6μηνο, θα χρησιμοποιηθεί το εισόδημα του 2015.

Κατά το δεύτερο 6μηνο και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η των δηλώσεων εισοδήματος για το 2016, θα γίνει αναγωγή σε 12μηνη βάση και συμψηφισμός με τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά το πρώτο 6μηνο. Η οριστική των διαφορών που θα προκύπτουν με βάση τις προκαταβολές και τις τελικές πράξεις επιβολής ασφαλίστρων, θα γίνει αναγκαστικά στο τέλος του επόμενου χρόνου, δημιουργώντας πολλά γραφειοκρατικά και λογιστικά ζητήματα επιστροφών εισφορών ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» ή καταβολής επιπλέον ποσών.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή αλλοδαπού από την Σκιάθου #διακομιδή - https://t.co/nZZBfDIy2t -

  • Νεκρός 61χρονος στο Φυτόκο #νεκρόςάνδρας - https://t.co/9xYTc7uXM4 -

  • Τροχαίο στο Βόλο #τροχαίοατύχημα - https://t.co/LBpjK34jvT -

"Αλιεύοντας" την είδηση