Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Στο επίκεντρο η απονομή συντάξεων
Στο επίκεντρο η απονομή συντάξεων

Στο επίκεντρο η απονομή συντάξεων

Συνάντηση Αθανάσιου Λιούπη με τον υπουργό Εργασίας

Με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση συναντήθηκε ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας  Αθανάσιος Λιούπης, όπου συζήτησαν θέματα της αρμοδιότητας του υπουργού, που απασχολούν τους πολίτες της Μαγνησίας. 

Ειδικότερα, ο κ. Λιούπης συζήτησε με τον υπουργό το ζήτημα των καθυστερήσεων, που παρατηρούνται στην απονομή των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων και αναφέρθηκε ειδικά στους αγρότες. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι εκκρεμεί η απονομή συντάξεων στους  ασφαλισμένους στον - από την άνοιξη του 2018, ενώ η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων δεν εισπράττει ούτε προσωρινή , με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Ο κ. Βρούτσης εξήγησε κατ΄ αρχήν ότι η πανδημία του COVID-19 δημιούργησε μια περαιτέρω καθυστέρηση στον έλεγχο των εκκρεμουσών συντάξεων, ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την εξομάλυνση του συστήματος με την πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας ς «ΑΤΛΑΣ» στον e-. Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης, δηλαδή της μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων και των συντάξεων γήρατος τέως χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Το νέο σύστημα προβλέπει την υποχρεωτική πλέον ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους του e-Α, εντάσσοντας για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία  τους ασφαλισμένους του Δημοσίου και τους Αγρότες του τέως ΟΓΑ, την ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών, τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης και τον υπολογισμό του πληρωτέου ποσού της σύνταξης.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι άμεσα, δηλαδή από τον τρέχοντα μήνα, οι συντάξεις γήρατος τέως ΟΓΑ και οι μεταβιβάσεις συντάξεων λόγω θανάτου που αποτελούν το 40% και πλέον των αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα απονέμονται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Με τη λειτουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ αναμένεται η αποδέσμευση πολύτιμου στελεχιακού δυναμικού του e-ΕΦΚΑ, το οποίο πλέον θα μπορεί να εστιάσει σε εκκρεμείς από το παρελθόν αιτήσεις.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο υπολογίζεται ότι θα δοθούν τα αναδρομικά των 8 μηνών επικουρικών συντάξεων και των 12 μηνών κύριων συντάξεων σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ενώ τον Ιανουάριο 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής των εκκρεμουσών αιτήσεων αναπηρικών συντάξεων. 

Τέλος, ο κ. Λιούπης έθεσε υπόψη του κ. Βρούτση το αίτημα των επαναπροσληφθέντων με τον Ν. 2190/1994 να τους δοθεί νέα για του εκτός υπηρεσίας χρόνου και ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα.

Κλείνοντας ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε τον κ. Λιούπη για το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή, με το οποίο θα ρυθμιστούν οριστικά και τα θέματα της εκκαθάρισης των παροχών ς και των εξόδων κηδείας των ασφαλισμένων, που εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια και ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση