Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Στα 450 εκατ. οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα
Στα 450 εκατ. οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα

Στα 450 εκατ. οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα

Σε 450 εκατ. εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2018 ο όγκος των συναλλαγών επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα και logistics) στην Ελλάδα, μέγεθος αν του 2017, το οποίο όμως θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο, αν το απόθεμα των ποιοτικών ακινήτων ήταν μεγαλύτερο, δεδομένου ότι η ζήτηση έχει επιστρέψει με δυναμικό τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, κτίρια γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (logistics), αλλά και ξενοδοχειακά-τουριστικά ακίνητα, βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών, funds και ΑΕ (Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία).

Αυτά ήταν ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα από την 8η Συζήτηση Στρογγύλης Τραπέζης στελεχών της ελληνικής αγοράς ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του 19ου Ετήσιου Συνεδρίου Ακινήτων Prodexpo 2018. Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Καζίνο, διευθύνοντα σύμβουλο της Trastor ΑΕ, τη σημαντικότερη άνοδο των αξιών αυτήν την περίοδο καταγράφουν τα ποιοτικά κτίρια γραφείων, για τα οποία η ζήτηση από τους επενδυτές είναι πλέον πολύ υψηλή. Ευκαιρίες όμως προσφέρονται σε ακίνητα που με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις μπορούν να προσελκύσουν νέους μισθωτές και υψηλότερες τιμές ενοικίασης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά ακινήτων έχει εξέλθει πλέον από τον υφεσιακό της κύκλο.

Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Ποιμενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Αστικά Ακίνητα, αυτήν την περίοδο καταγράφονται ακίνητα δύο ταχυτήτων στην αγορά. Κατ' αρχάς, εκείνα τα οποία απευθύνονται στις ΑΠ, αλλά τα οποία σπανίζουν, και όλα τα υπόλοιπα, που αφορούν διάσπαρτες και μικρές ιδιοκτησίες, τα οποία δεν μπορούν να προσελκύσουν αγοραστές, καθώς απευθύνονται κυρίως στους εγχώριους αγοραστές οι οποίοι ακόμα δεν μπορούν να καλύψουν τη σχετική προσφορά.

Κατά τον κ. Δημήτρη Ανδρίτσο, διευθύνοντα σύμβουλο της Property Services, στην αγορά κατοικίας η τάση είναι πλέον σταθεροποιητική, αλλά δεν προβλέπεται κάποια έντονη στο μέλλον. Οπως αναφέρει, η της αγοράς θα είναι σταδιακή και ασύμμετρη, καθώς άλλες περιοχές θα αναπτύσσονται ταχύτερα και άλλες όχι τόσο γρήγορα. Επί του παρόντος πάντως, η ζήτηση τροφοδοτείται κυρίως από το εξωτερικό.

Ειδικά ως προς την αγορά γραφείων, η κ. Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλος της Cushman & Wakefield Proprius, ανέφερε ότι τα επόμενα δύο-τρία χρόνια εκτιμάται ότι η απορρόφηση νέων χώρων θα αυξηθεί σημαντικά σε 150.000 τ.μ., συγκριτικά με τα περίπου 70.000-100.000 τ.μ. των προηγούμενων ετών.

Θετικό είναι πάντως ότι οι τράπεζες προσφέρουν τη ζητούμενη ρευστότητα, τουλάχιστον σε θεσμικούς επενδυτές, όπως οι ΑΕΕΑΠ. «Είναι προφανές ότι αυτό θα φέρει ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων», σημείωσε η κ. Αννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Briq Properties ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με την ίδια, κτίρια logistics, ξενοδοχεία και γραφεία θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ υψηλό.

Με τη σειρά του ο κ. Γιώργος Κορμάς, διευθύνων σύμβουλος της Real Estate, τόνισε ότι το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων οφείλεται τόσο στη δυνατότητα εξασφάλισης υψηλότερων αποδόσεων όσο και στο γεγονός ότι η χώρα παρέμεινε εντός Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα σήμερα να προσφέρει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών με πιο αναπτυγμένη αγορά ακινήτων, επομένως και πολύ χαμηλότερες προσφερόμενες αποδόσεις.

Οσον αφορά τον τουριστικό τομέα, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο, γενικό διευθυντή της Δανός/BNP Paribas Real Estate, η ζήτηση αυτή την περίοδο αφορά πολλά διαφορετικά προϊόντα φιλοξενίας, από ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων μέχρι μονάδες που απευθύνονται σε νέους (youth hostels), επώνυμες κατοικίες ενταγμένες σε ξενοδοχεία/τουριστικά θέρετρα, αλλά και εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments), δηλαδή επιπλωμένες κατοικίες που μπορούν να συνδυάζουν και ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση