Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Σωματείο: δεν έκλεισαν τον ΙΜΑΝΤΑ οι εργαζόμενοι
Σωματείο: δεν έκλεισαν τον  ΙΜΑΝΤΑ οι εργαζόμενοι

Σωματείο: δεν έκλεισαν τον ΙΜΑΝΤΑ οι εργαζόμενοι

“Δεν κλείνουν εργοστάσια οι και οι εργαζόμενοι, αλλά αυτοί που τα ανοίγουν” τόνισαν τα μέλη του Σωματείου της ΙΜΑΣ σε Τύπου, που έδω στο ΕΚΒ.

Τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων της ΙΜΑΣ, αφού έκαναν αναφορά στο ιστορικό που οδήγησε στην απόφαση του Ομίλου να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο του Βόλου, προτιμώντας να κρατήσει άλλη μονάδα στη ερμανία με υψηλότερο κόστος, απάντησαν στα όσα καταλογίζονται προς τους και τους εργαζόμενους, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα πράγματα και υποστηρίζουν ότι με την αδιάλλακτη στάση τους έκλεισαν μια τοπική βιομηχανία.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Μπουρούς, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης από τον Φεβρουάριο του 2015 που χάθηκε μεγάλο ποσοστό του διαγωνισμού ύψους 90 εκ. € από τη ΔΕΗ και από τον περασμένο Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά πολύ ο όγκος της δουλειάς, στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν μέχρι και τις 11 Μαρτίου, που ενώ οι εργαζόμενοι είχαν συμφωνήσει να δεχτούν την πρόταση της εταιρίας για την επιχειρησιακή σύμβαση και τελικά τους ανακοινώθηκε η απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο και είπε ότι «αυτή η ήταν η χειρότερη στιγμή για τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους».

Ο πρόεδρος του Σωματείου έκανε λόγο για δρομολογημένη απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο της ΙΜΑΣ στο Βόλο, γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία του Ομίλου, που υπενθύμισε ότι δεν δίστασε το 2008 να κλείνει τη δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα που διέθετε στη αλλία και να απολύσεις 8.000 εργαζόμενους.

Η απάντηση του Ομίλου ContiTech, μετά την πίεση που ασκήθηκε, εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας, είναι ότι το εργοστάσιο στην βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας και ασφαλισμένο και έτοιμο να επαναλειτουργήσει αν χρειαστεί, κάτι που θα εξετάσει το 2017 και ανάλογα με την πορεία των αγορών.

Οι συνδικαλιστές παραδέχτηκαν ότι αυτό είναι εκβιασμός εκ μέρους της εταιρίας και ενόψει του νέου διαγωνισμού που θα κάνει το 2017 η ΔΕΗ για τις ανάγκες της, διαγωνισμό που θεωρούν σταθμό και οι συνδικαλιστές του Ομίλου στη Γερμανία με τους οποίους επικοινώνησε το Σωματείο.

Το Σωματείο έστειλε στον Όμιλο, με την οποία ζητάει, σε περίπτωση επαναλειτουργίας της ομάδας το 2017, να έχουν μπόνους οι απολυμένοι, για να μη χαθεί η τεχνογνωσία και οι συνδικαλιστές εκτίμησαν ότι η επαναλειτουργία θα εξαρτηθεί από το «παζάρι» που θα γίνει με τη ΔΕΗ για τον διαγωνισμό.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την πίεση που ασκήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Μπουρούς απάντησε ότι οι πολιτικοί ανταποκρίθηκαν άμεσα στη συνάντηση του υπουργείου Εργασίας, πρόσθεσε ότι ο υπουργός ενήργησε θετικά, αλλά ανταποκρίθηκαν τα στελέχη του Ομίλου, γιατί είχαν πάει την απόφασή τους να κλείσουν το εργοστάσιο στην και να διατηρήσουν αυτό της Γερμανίας, έστω και με μεγαλύτερο κόστος.

Το μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Θόδωρος Πανόπουλος εκτίμησε ότι ο Όμιλος δεν εκβιάζει τη ΔΕΗ για να πάρει τη δουλειά, αλλά βασικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από γερμανικά συμφέροντα.

Τέλος, κατήγγειλε τη ΒΕΜΕΚΑΠ για τη συνδικαλιστική δίωξη του μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου «Μήτσος Παπαρήγας» και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΒ Χρυσούλας και έκανε λόγο για πικρή παρακαταθήκη που είναι η αντίσταση όλων των εργαζομένων, για να αντιμετωπιστούν οι πολυεθνικές.

Ως γνωστόν η ΙΜΑΣ έβαλε λουκέτο μετά από 43 χρόνια λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο 200 εργαζόμενοι, ενώ όπως έγινε γνωστό, το εργοστάσιο δεν θα «ξηλωθεί» αλλά έχει ασφαλιστεί και είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει, αν το 2017 πάρει ξανά διαγωνισμό που πρόκειται να κάνει η ΔΕΗ, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να βοηθήσει και η κυβέρνηση μέσω προγράμματος για εργοστάσια που έκλεισαν πρόσφατα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση