Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Συγκέντρωση συμπαράστασης εργαζομένων από το ΠΑΜΕ Μαγνησίας
Συγκέντρωση συμπαράστασης εργαζομένων από το ΠΑΜΕ Μαγνησίας

Συγκέντρωση συμπαράστασης εργαζομένων από το ΠΑΜΕ Μαγνησίας

Συγκέντρωση συμς κι αλληλεγγύης στους εργαζόμε της ΒΙΣ και της Χαλυβουργίας πραγματοποιεί η Γραμματεία Μαγνησίας του καλώντας τους εργαζόμε του Βόλου, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στις 18:30 στον Αγ. Νικόλαο (στον πεζόδρομο της Ερμού).

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα εκπρόσωποι της Γραμματείας Μαγνησίας του ανακοίνωσαν την οργάνωση συγκέντρωσης αλληλεγγύης και αγωνιστικής συμπαράταξης με τους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας και της ΒΙΣ.

Επίσης καλούν τα σωματεία να δραστηριοποιηθούν και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ως προετοιμασία και της πανεργατικής απεργίας που καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τις 12 Νοεμβρίου.

Το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Λαζ. Τσελεπής μιλώντας τόνισε: «Να γίνουμε όλοι μια γροθιά για να υπερασπιστούμε τους συναδέλφους της ΒΙΣ και της Χαλυβουργίας! Να δυναμώσουμε την κοινή πάλη απέναντι στην μεγαλοεργοδοσία ενάντια στις απολύσεις, την , τις διαθεσιμότητες, το χτύπημα σε μισθούς και δικαιώματα.

Οι συνάδελφοι της Χαλυβουργίας εδώ και τρία χρόνια και αμέσως μετά το τέρμα του ηρωικού αγώνα του εργοστασίου στον Ασπρόπυργου βρίσκονται συνέχεια σε καθεστώς μείωσης μισθών έως και 12%, ενώ για το φετινό μήνα Οκτώβρη η εργοδοσία απαίτησε επιπλέον την εφαρμογή αρχικά για 12 ημέρες και στη συνέχεια για 8. Αυτό το διάστημα των τριών χρόνων έχουν συμβεί 5 εργατικά ατυχήματα και έχασε τη ζωή τους ένας συνάδελφος, ενώ ένας άλλος ακρωτηριάστηκε στα δάχτυλα.

Οι συνάδελφοι στη ΒΙΣ, από πέρσι έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς, ενώ από φέτος όσοι εργάζονται στο τμήμα Χαρτοποιίας έχουν βρεθεί σε διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία, και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι οι 31 που έχουν απομείνει πετιούνται στο δρόμο. Η εργοδοσία κάνοντας χρήση του 5% έχει απολύσει τους 8 και έχει σχέδιο να απολύσει και τους άλλους 23 κάθε μήνα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η μοναδική λύση για τους συναδέλφους ήταν να απαντήσουν αγωνιστικά.

Οι συνάδελφοι της ΒΙΣ βρίσκονται από την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη σε 24ωρες απεργίες με αίτημα να μην απολυθούν οι 31 συνάδελφοι. Έχουν στο πλευρό τους την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου που έχει προτείνει στο Δ.Σ. του Σωματείου της ΒΙΣ συγκεκριμένες δράσεις ώστε να συντονιστούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο με τα υπόλοιπα σωματεία στον Όμιλο Φιλίππου και να ενισχυθεί η πίεση προς την εργοδοσία. Επίσης να προκηρύξει απεργία στις αποθήκες της εταιρείας στην Αθήνα, ώστε να μην κερδίζει χρόνο η εταιρία με στοκαρισμένο προϊόν. 

Οι συνάδελφοι της Χαλυβουργίας απάντησαν στην απαίτηση για εκ περιτροπής εργασία με στάσεις εργασίας, οι οποίες είχαν καθολική συμμετοχή, Απέκρουσαν πιέσεις της εργοδοσίας να συγκροτήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, κάτι που είχε κάνει πριν από 3 χρόνια με το εδώ εργοστάσιο απέναντι στις κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο. 

Μετά από πολλά χρόνια οι συνάδελφοι είπαν ένα αγωνιστικό «όχι» στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας και πρέπει να συνεχίσουν την αγωνιστική απάντησή τους.

Οι συνάδελφοι των παραπάνω εργοστασίων έρχονται να προστεθούν στους μεταλλεργάτες του Κιολεΐδη που είναι σε κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα τους, στους συναδέλφους στο Λεβεντέρη που με μακροχρόνιο αγώνα έληξαν την εκ περιτροπής εργασία στο εργοστάσιό τους, στους συναδέλφους της Coca-Cola 3E που δίνουν μακρόχρονο αγώνα ενάντια στις απολύσεις.»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε: «Το τωρινό κλείσιμο της Χαρτοποιίας στη ΒΙΣ, το κλείσιμο εργοστασίων στην περιοχή μας (ΚΟΝΤΙ, VPI, ΒΙΟΣΩΛ, ΒΜΤ και άλλα), η μείωση εργασιών σε άλλα (, ΣΟΒΕΛ, και άλλα) που οδηγούν σε απολύσεις, εθελούσιες φανερώνουν μια αλήθεια πάνω στην οποία έχουν πέσει τόνοι λάσπης: Ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες οι «αγώνες και το ΠΑΜΕ» όπως έλεγαν για παράδειγμα όλοι οι υπερασπιστές του Μάνεση την περίοδο του αγώνα της Χαλυβουργίας. Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι βιομήχανοι για τα κέρδη τους και ο ανταγωνισμός στον καπιταλισμό! Με επιδοτήσεις που προέρχονται από την φοροαφαίμαξη του λαού, βγάζουν τα εργοστάσια στο εξωτερικό για να είναι πιο ανταγωνιστικοί και ρίχνουν από πάνω το φταίξιμο στους εργάτες λέγοντας: Εσείς φταίτε που δε δουλεύετε με μισθούς πείνας. Τέτοιες επιδοτήσεις έχουν πάρει απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια οι εργοδότες στη Χαλυβουργία και τη ΒΙΣ, Μάνεσης και Φιλίππου αντίστοιχα.

Τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά σήμερα αν πριν από τρία χρόνια στη Χαλυβουργία στο Βόλο, δεν είχαν επικρατήσει οι φωνές που λασπολογούσαν το ΠΑΜΕ και την αγωνιστική στάση που καλούσε, που έλεγαν ότι «θα κλείσει το εργοστάσιο από τον αγώνα». Αν οι συνάδελφοι εδώ είχαν συμπορευτεί αγωνιστικά με τους συναδέλφους στον Ασπρόπυργο, ώστε από κοινού να σταματήσουν την παραγωγή, να δημιουργήσουν συνθήκες πίεσης. Το συμπέρασμα πρέπει να αξιοποιηθεί σήμερα από τους συνάδελφους της ΒΙΣ ώστε να καλέσουν τα σωματεία του Ομίλου Φιλίππου σε συμπόρευση. Είναι ανάγκη η εργατιά να παλέψει ενωμένη, αγωνιστικά και ταξικά, απομονώνοντας τις φωνές που στόχο έχουν να την τρομοκρατήσουν και να την υποτάξουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών. 

Δεν πρέπει να ξεχαστεί πριν από 3 χρόνια στις πύλες της Χαλυβουργίας ο ρόλος και η στάση του ΕΚΒ, των βουλευτών και συνδικαλιστών των κομμάτων που σήμερα έχουν ψηφίσει και στηρίζουν τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα με το 3ο μνημόνιο, καθώς και ο ρόλος των διάφορων ΜΜΕ. Όταν όλοι τους σε κοινή γραμμή πλεύσης με τον Σύνδεσμο των Βιομηχάνων ς, στήριξαν το Μάνεση και εξαπέλυσαν την πιο βρώμικη επίθεση στο ΠΑΜΕ. Φάνηκε στην πορεία ότι ήταν επίθεση στους εργάτες, πρώτα και κύρια της Χαλυβουργίας.

Σήμερα γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τον αγώνα και την αγωνία των συναδέλφων της Χαλυβουργίας και της ΒΙΣ οι ίδιοι οι εργοδότες, ώστε να πάρουν κι άλλα προνόμια κι άλλες επιδοτήσεις ή φτηνό ρεύμα για τις . 

Θέλουν τους εργάτες να δουλεύουν σαν εκπρόσωποί τους προς την κυβέρνηση, λες και δεν τους φτάνουν αυτά που απλόχερα τους δίνει και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι αχόρταγοι. Οι εργάτες, όμως δεν μπορούν να είναι νεροκουβαλητές για παραπάνω προνόμια στους βιομήχανους γιατί αυτό σημαίνει μεγαλύτερα βάρη για τους ίδιους. Το φθηνότερο ρεύμα που απαιτεί ο Μάνεσης θα το φορτωθεί σε ακριβότερο ρεύμα η λαϊκή οικογένεια ή σε «ισοδύναμα» που σημαίνει ότι θα τα πάρουν από άλλη τσέπη του λαού.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση