Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι μηχανικοί του Δημοσίου
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι μηχανικοί του Δημοσίου

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι μηχανικοί του Δημοσίου

Έκτακτη γενική συνέλευση για τα προβλήματα του κλάδου πραγματοποίησαν σήμερα οι μηχανικοί της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Μαγνησίας στο ΤΕΕ, παρουσία του  προέδρου της Ομοσπονδίας Δημ. Πετρόπουλου και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους.

Ο πρόεδρος της ΕΜΥΔΑΣ Μαγνησίας Ιωαν. Αναστασίου, τόνισε ότι οι μηχανικοί οκτώ χρόνια κάνουν υπομονή λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας λόγω χρεοκοπίας, ωστόσο ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά.

“Καλούμε τους πολιτικούς προϊσταμένους όλων των Τ.Υ. του Νομού να εξασφαλίσουν ασφαλή μετακίνηση μηχανικών στα εργοτάξια για επίβλεψη έργων. Να εφαρμόσουν τους οργανισμούς υπηρεσιών σύμφωνα με το Νόμο και να σεβαστούν τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Οι μηχανικοί δεν κλείνουν δρόμους δεν κατεβάζουν διακόπτες, αλλά αν αποφασίσουν να κατεβάσουν μολύβια τότε θα σταματήσουν όλα τα έργα και θα παγώσει κάθε παραγωγική διαδικασία στο Νομό. Δε θέλουμε να φτάσουμε στο ακραίο μέτρο, γιατί η οικονομία της χώρας δεν έχει “αναρρώσει” και έχει ανάγκη και το πιο μικρό έργο για να προχωρήσει στην ανάπτυξη” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επίσης, τόνισε ότι η συνταξιοδότηση μηχανικών στο Νομό μας έχει προκαλέσει αποψίλωση των Τ.Υ. με αποτέλεσμα οι περισσότερες Τ.Υ. να είναι υποστελεχωμένες να υπολειτουργούν κι άλλες να βρίσκονται σε πλήρη διάλυση. Ο κ. Αναστασίου ανέφερε: “Οι μηχανικοί ασκούν παράλληλα καθήκοντα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι κι εκτός αυτού έχουν την υποχρέωση να μεταβαίνουν στα εργοτάξια εντός Νομού χωρίς καμία οικονομική κάλυψη μέχρι 60χλμ, ενώ πριν την κρίση η ημερήσια αποζημίωση ήταν 70ευρώ. Με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των εργαζομένων στα εργοτάξια και την ποιοτική παραγωγή των δημοσίων έργων”.

Ο κ. Πετρόπουλος  τόνισε ότι η Ομοσπονδία κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος πανελλαδικά, όπως είναι η τεράστια μείωση των εργαζομένων μηχανικών στη δημόσια διοίκηση, καθώς μέχρι το 2010 ήταν περίπου 12.000 μηχανικοί και τώρα είναι λιγότεροι από 8.000. Επίσης, ανέφερε ότι οι ελάχιστοι μηχανικοί καλούνται να σηκώσουν το βάρος πολλαπλής γραφειοκρατίας, πολυνομίας που δεν βελτιώνουν την εικόνα σε ένα περιορισμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που έχει τεράστιες επιπτώσεις στις υποδομές της χώρας. “Χρειαζόμαστε αξιόλογες προσλήψεις για να στελεχωθεί ο δημόσιος τομέας γιατί ανάπτυξη χωρίς μηχανικούς δεν γίνεται” είπε και συμπλήρωσε ότι “το προσωπικό που έχει μείνει στη δημόσια διοίκηση, το 1/3 των συναδέλφων θα βγούνε σε σύνταξη και θα πρέπει να καλυφτούν αυτές οι θέσεις. Επίσης υπάρχει τεράστια μείωση των αποδοχών μας. Κάποιοι ελάχιστοι μηχανικοί που προσλήφθηκαν πληρώνονται με 650 καθαρά που είναι προκλητικό, τη στιγμή που έχουνε μεγάλες ευθύνες στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους”.

Επίσης  αναφέρθηκε και στα ασφαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί τονίζοντας ότι “αν κι έχουν περάσει δύο χρόνια από τον Ν. Κατρούγκαλο 4387 δεν έχει βγει καμία σύνταξη με το νέο τρόπο υπολογισμό. Έχουν αυξηθεί η εισφορές, το πλαίσιο άσκησης δημοσίων έργων έχει γίνει πιο δύσκολο. Άσχημη εικόνα των υποδομών της χώρας. Πρέπει να βάλουμε ένα στοπ. Οποιαδήποτε προσπάθεια διεξόδου από την κρίση χωρίς μηχανικούς, δημόσιες έργα δεν μπορεί να γίνει και πρέπει να τα δούμε. Είμαστε σε διαρκή κινητοποίηση για μια σειρά ζητήματα. Την επόμενη Τετάρτη συμμετέχουμε στην στις 30 Μαΐου. Είναι ένα πρώτο ενδεικτικό βήμα κι αναλόγως με τις διαθέσεις των συναδέλφων είμαστε ανοιχτοί να προχωρήσουμε και σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις την επόμενη περίοδο με τον τρόπο που ξέρουμε, πάντα με την συμμετοχή του κόσμου και συμμετοχή της κοινωνίας”.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρ. Τριαντόπουλος από Στεφανοβίκειο: Τιμή και δόξα στην Αεροπορία Στρατού #ΑεροπορίαΣτρατού - https://t.co/La6f6AfFkL -

  • Στο λιμάνι του Βόλου το «NORWEGIAN JADE» #NORWEGIANJADE - https://t.co/0UULQRxnnd -

  • Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου #TRiTON - https://t.co/ord7T3Wqx1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση