Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Σε απεργία οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων
Σε απεργία οι  καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων

Σε απεργία οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση είναι από χθες οι 150 περίπου  καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων που απασχολούνται στους Δήμους της Μαγνησίας.

 

Σε συνάντηση που είχαν με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και τον γραμματέα του Δήμου παρέδωσαν υπομνήματα με τα αιτήματά τους, με κυριότερο τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πλήρη και σταθερή εργασία.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα μέλη του Σωματείου Καθαριστριών – Καθαριστών Μαγνησίας, κατήγγειλαν ότι ο Δήμος αρνείται να εφαρμόσει νομοθεσία που υπάρχει εδώ και δύο χρόνια και ορίζει ότι οι αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης μπορούν να πάνε σε που υπάρχουν ανάγκες και να γίνουν πλήρους απασχόλησης και κατήγγειλαν ότι το θέμα δεν έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, διότι η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να το κάνει.

Τη συνέντευξη έδωσαν οι Μαρία Γκριτζάνη πρόεδρος, Μαρία Πλαγερά αντιπρόεδρος, Ελένη Καψιώχα ταμίας, Μαριάννα Αμπολιαστή και Μαρία ιάκα μέλη του Σωματείου, που τόνισαν ότι οι συμβάσεις στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων μετά από μακροχρόνιους αγώνες του κλάδου μετατράπηκαν το 2007 για ένα μέρος των εργαζομένων από συμβάσεις ανάθεσης έργου σε καθεστώς αορίστου χρόνου. Ένα άλλο μέρος των εργαζομένων που εργάζεται από το 2004 παρέμεινε στο καθεστώς συμβάσεων ανάθεσης έργου, που υπέγραφαν κατά καιρούς για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας οι Σχολικές Επιτροπές ς και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι καθαρίστριες επισκέφθηκαν χθες την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και τον γ.γ. του Δήμου Στέλιο Διαμαντίδη, τους έθεσαν τα αιτήματα, η κ. Κολυνδρίνη είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών για να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβάσεις τους και ο κ. Διαμαντίδης τους πρότεινε  να κάνουν ΚΟΙΣΕΠ, για να «χτυπούν» τις τιμές της καθαριότητας στα .

Σύμφωνα με το Σωματείο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με σύμβαση έργου στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες που αμείβονται με 200-300 € μηνιαίως, ενώ για πολλές από αυτές είναι το μοναδικό τους εισόδημα. Πολλές από τις εργαζόμενες ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και έχουν παιδιά που χρειάζονται ειδική .

Οι συμβάσεις έργου και γι' αυτή τη χρονιά λήγουν στις 30 Ιούνη. Αμέσως μετά τη λήξη του σχολικού έτους και για πολλοστή φορά οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, στο άγχος και στην ανασφάλεια, χωρίς δέσμευση για τις απαράδεκτες και συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, το ύψος τους και τη στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, τόνισαν οι καθαρίστριες.

Το Σωματείο θεωρεί ότι η μόνη ρεαλιστική λύση που απαντά τόσο στο ζήτημα των εργαζομένων, όσο και στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων, που έχει ενταθεί μετά τις συνταξιοδοτήσεις των αορίστου χρόνου εργαζομένων, είναι όχι μόνο η ανανέωση των συμβάσεων για την επόμενη σχολική χρονιά, αλλά και η μετατροπή όλων των συμβάσεων σε καθεστώς αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη και σταθερή εργασία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Τα αιτήματα των καθαριστριών  είναι μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τ, με πλήρη και σταθερή εργασία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, να μη γίνει καμία απόλυση, καμία μισθού, αλλά να δοθούν αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, να καταργηθεί η μερική απασχόληση και όλοι οι εργαζόμενοι να είναι πλήρους απασχόλησης, λένε όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς και ζητούν μαζικές προσλήψεις καθαριστριών για καθαρά σχολεία και τέλος την επαναφορά Βαρέων και Ανθυγιεινών για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

"Αλιεύοντας" την είδηση