Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Σχέδια έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την αλιεία, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία
Σχέδια έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την αλιεία, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία

Σχέδια έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την αλιεία, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία

Η επίτροπος Περιβάλλοντος, Θλάσσις Πολιτικής και Αλιείας, Καρμένου Βέλα, υπέβαλε μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην αλιεία σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία.

Οι πράξεις που υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο, συμφωνήθηκαν από τα μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Μαρτίου, σε χρόνο ρεκόρ. Υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ συαστέκεται στους αλιείς της, ο Επίτροπος εξήγησε ότι η Επιτροπή έχει λάβει μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην αλιεία σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Το πρώτο μέτρο ετοιμότητας τροποποιεί τον κανονισμό για την βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών στόλων, με στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου για τη συνέχιση της αμοιβαίας αλιευτικής πρόσβασης από σκάφη της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στα της άλλης πλευράς κατά τη διάρκεια του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι το παρέχει τέτοια πρόσβαση στα σκάφη της ΕΕ.

Το δεύτερο μέτρο επιτρέπει στους αλιείς και στους οικονομικούς φορείς των κρατών μελών της ΕΕ να λαμβάνουν αποζημίωση για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, λόγω του , στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας. Αυτό θα συμβάλει στην αντιστάθμιση ορισμένων από τις επιπτώσεις του αιφνίδιου κλεισίματος των υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου στα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ.

Η Επίτροπος Μπουλτς παρουσιάζει τις προετοιμασίες στον τομέα των μεταφορών για την περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία

Η Βιολέτα Μπουλτς, Επίτροπος αρμόδια για τις μεταφορές, παρουσίασε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και ετοιμότητας στον τομέα των μεταφορών, δεδομένου του αυξανόμενου κινδύνου αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Τα μέτρα αυτά έχουν συμφωνηθεί από τα μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε χρόνο ρεκόρ και αποσκοπούν στον περιορισμό των σημαντικότερων διαταραχών που θα προκαλούνταν σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Τα μέτρα για τις αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές καθιστούν δυνατή τη συνέχιση της ασφαλούς βασικής συνδεσιμότητας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι το ΗΒ διατηρεί επαρκές επίπεδο προτύπων ασφαλείας και παρέχει αμοιβαία μεταχείριση στις εταιρείες και στις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Η επαναχάραξη του διαδρόμου του κεντρικού δικτύου Βόρεια Θάλασσα – Μεσόγειος  προσθέτει νέες θαλάσσιες μεταξύ της Ιρλανδίας, της ς, του Βελγίου και των Κάτω Χωρών με το κεντρικό δίκτυο, και εισάγει μια νέα προτεραιότητα χρηματοδότησης στον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη»: την προσαρμογή της υποδομής μεταφορών για λόγους ασφάλειας και ελέγχου των εξωτερικών συνόρων.

Τέλος, η αναθεώρηση του κανονισμού για τους οργανισμούς επιθεώρησης και ελέγχου πλοίων αποσκοπεί στην κατοχύρωση της ασφάλειας δικαίου και στην εξασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας των επιχειρήσεων στον τομέα της ναυτιλίας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση