Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » “Ακέφαλα” τμήματα της ΠΕΜΣ
“Ακέφαλα” τμήματα της ΠΕΜΣ

“Ακέφαλα” τμήματα της ΠΕΜΣ

Την κωλυσιεργία εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας, να καλύψει τις θέσεις ευθύνης σε επίπεδο Τμήματος των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων (ΠΕΜΣ), καταγγέλλει σε σχετική του αλληλογραφία το Τοπικό ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων .

Με την αρ. 7555/29-10-18 Απόφασή του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας   Κων. Αγοραστός, ακολούθως της Ολικής Τροποποίησης – Επικαιροποίησης που επήλθε στον Οργανισμό της , τοποθέτησε προϊσταμένους τμημάτων στις ΠΕΜΣ, παραλείποντας όμως σχεδόν τα μισά εξ αυτών. Πιο συγκεκριμένα, δεκαπέντε Τμήματα των ΠΕΜΣ παραμένουν «ακέφαλα», τη στιγμή που τα «ακέφαλα» τμήματα (σε πανομοιότυπα οργανογράμματα) στην ΠΕ Τρικάλων είναι μόλις τρία και στην ΠΕ Καρδίτσας μόλις δύο, όπως μαρτυρούν οι έως τώρα σχετικές Αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στην «Διαύγεια» της ΠΘ.

Οι εργαζόμενοι των ΠΕΜΣ, δια του συνδικαλιστικού τους οργάνου με έγγραφά τους στις 17-12- και στις 11-01-2019 προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας & Σποράδων, ζήτησαν να προβούν άμεσα στην πλήρωση των εν λόγω θέσεων με βάση τα προβλεπόμενα απ' την εθνική νομοθεσία και με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, την αποτελεσματική άσκηση αρμοδιοτήτων και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Σε συνάντηση των Πέτρου Σκάμπουρα και Ευάγγελου Κάβουρα, προέδρου και γεν. γραμματέα αντιστοίχως του Τοπικού Τμήματος Μαγνησίας του Συλλόγου Εργαζομένων, με την αντιπεριφερειάρχη στις 30-01-2019, η  Δωροθέα Κολυνδρίνη, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του ζητήματος, δεσμεύθηκε για την άμεση πλήρωση εφτά θέσεων ευθύνης και πολύ σύντομα και τον υπολοίπων.

Ένα δεκαήμερο μετά, μόνον πέντε τμήματα απέκτησαν προϊστάμενο, ενώ ακέφαλα παραμένουν δεκαπέντε τμήματα, τα εξής:

  1. Προγραμματισμού της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού
  2. Ελέγχου Δόμησης – Τοπικό Παρατηρητήριο της Περιφερειακής Δ/νσης Ελέγχου Δόμησης
  3. Εποπτείας Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων της Δ/νσης Υδροοικονομίας κι Εποπτείας ΤΟΕΒ
  4. Εργαστηρίου της Δ/νσης Τεχνικών Έργων
  5. Ταμειακής Υπηρεσίας της Δ/νσης Διοικητικού Οικονομικού
  6. Υγείας Ζώων, 7. Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας και 8. Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων – Κτηνιατρικών Εφαρμογών της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής
  7. Διοικητικής – Γραμματειακής Υποστήριξης της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας
  8. Τουρισμού – Πολιτισμού και 11. Αθλητισμού της Δ/νσης Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού
  9. Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων της Δ/νσης Ανάπτυξης
  10. Κ.Τ.Ε.Ο. της Δ/νσης Μεταφορών – Επικοινωνιών
  11. Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου, Δημόσιας Υγείας και 15. Φαρμάκων, Φαρμακείων, Επαγγελμάτων Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, τμήματα των οποίων αντιλαμβανόμαστε όλοι τον επιτελικό ρόλο σε μια σειρά από θέματα ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών της Μαγνησίας.

Μάλιστα, το Τοπικό ΔΣ των Εργαζομένων έχει ενημερώσει την Περιφερειακή Αρχή αλλά και την Διοίκηση της ΠΘ ότι ανακοινώθηκε η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής Απόφασης (της υπ' αρ.19833/2017 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών), σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να υφίσταται οργανική μονάδα στο Δημόσιο Τομέα στην οποία δεν υπάρχει προϊστάμενος, αποτελεί δε υποχρέωση της Διοίκησης να καλύπτει τις θέσεις προϊσταμένων με τοποθέτηση, άλλως με αυτόματη αναπλήρωση από τον αρχαιότερο, τηρουμένου του προβαδίσματος των κλάδων. Δεν νοείται με άλλα λόγια οργανική μονάδα όπου ουδείς εκτελεί χρέη Προϊσταμένου, και στην & Σποράδων δυστυχώς υπάρχουν δεκαπέντε τέτοια Τμήματα (τα δέκα εξ αυτών κανονικώς στελεχωμένα, που παράγουν έργο).

Εύλογα ερωτηματικά γεννώνται, λοιπόν, στους εργαζομένους των & Σποράδων ως προς τους λόγους μιας τέτοιας μη ομοιόμορφης διοικητικής αντιμετώπισης της υπηρεσιακής τους εξέλιξης συγκριτικά με τους συναδέλφους τους στις άλλες τρεις ΠΕ, και γι' αυτό τον λόγο οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους διαμηνύουν ότι επιφυλάσσονται για περαιτέρω ενέργειες, με στόχο την προάσπιση της υπηρεσιακής εξέλιξης των συναδέλφων τους, και ζητούν να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις Τμηματαρχών απ' την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, η οποία γνωρίζει καλά, από την έως τώρα συν που είχε επί δύο θητείες της με τους εργαζομένους, ότι υπάρχουν άξιοι κι εργατικοί υπάλληλοι στα «ακέφαλα» τμήματα των ΠΕΜΣ.

H αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ

Με αφορμή το δημοσίευμα σχετικά με την τοποθέτηση Προϊσταμένων σε Τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Μετά την τροποποίηση και έγκριση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός σε απόλυτη και αγαστή συν με τους διευθυντές και την αντιπεριφερειάρχη ΠΕΜΣ Δωροθέα Κολυνδρίνη, αξιολογώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες και την υποστελέχωση των Υπηρεσιών, προέβη καταρχάς, στη σταδιακή στελέχωση των νέων τμημάτων όπου υπήρχαν από υπαλλήλους και στη συνέχεια στην τοποθέτηση προϊσταμένων.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί 7 προϊστάμενοι και έπονται στη συνέχεια και οι λοιποί. Ωστόσο να επισημάνουμε ότι στα νέα τμήματα που στελεχώνονται από 1 άτομο, η διαφορά της αναγωγής υπαλλήλου σε Προϊστάμενο, επί της ουσίας έγκειται στο επίδομα που προβλέπεται για τους προϊσταμένους και όχι στην αποδοτικότητα ή στην αλλαγή αρμοδιοτήτων, αφού αυτές είναι οι ίδιες, είτε κάποιος είναι υπάλληλος, είτε προΐσταται του εαυτού του.

Παρ'όλα αυτά οι προϊστάμενοι θα τοποθετηθούν σταδιακά σε όλα τα τμήματα, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας όλων των διευθύνσεων.

Τοπικό Τμήμα Μαγνησίας ΤΟΤΜ Συλλόγου Εργαζομένων ΣΕΠΘ

Απάντηση στην ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχη

Έκπληξη μας προκαλεί η απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήσαμε σχετικά με την Κωλυσιεργία Πλήρωσης Θέσεων Ευθύνης σε Τμήματα των ΠΕΜΣ.

Έκπληξη, επειδή η αντιπεριφερειάρχης γνωρίζει ότι ήδη ορίσθηκε Προϊστάμενος σε δύο Τμήματα όπου υπηρετούσε ένας και μοναδικός υπάλληλος, όμως στα υπόλοιπα Τμήματα, που διαπιστώνεται αυτή η δυστοκία πλήρωσης της θέσης ευθύνης -με αποτέλεσμα να παραμένουν «ακέφαλα»- δεν παρατηρείται ανάλογο φαινόμενο, καθώς υπηρετούν σε αυτά τουλάχιστον δύο έως έξι υπάλληλοι. Επομένως, δεν ισχύει το επιχείρημα του «προϊσταμένου που προΐσταται του εαυτού του» ως κανόνας, αλλά ως αμελητέα εξαίρεση.

Από τα νεοσυσταθέντα Τμήματα, όντως 4 παραμένουν μη στελεχωμένα ακόμη, τρεις μήνες και πλέον απ' την σύστασή τους, για αυτό κι εμείς από την πρώτη στιγμή πιέζουμε να στελεχωθούν άμεσα και κατόπιν να οριστεί και προϊστάμενος σε αυτά, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Έκπληξη, επειδή δυστοκεί η Περιφερειακή Αρχή να εφαρμόσει (μόνον κατά πως φαίνεται για τις ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων) τον Υπαλληλικό Κώδικα («Αναπλήρωση προϊσταμένων» άρθρο 87) όσο και να λάβει σοβαρά την αρ.19833/2017 τελεσίδικη δικαστική Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία, υπενθυμίζουμε πάλι, ότι δεν μπορεί να υφίσταται οργανική μονάδα στο Δημόσιο Τομέα στην οποία δεν υπάρχει προϊστάμενος, αποτελεί δε υποχρέωση της Διοίκησης να καλύπτει τις θέσεις προϊσταμένων με τοποθέτηση, άλλως με αυτόματη αναπλήρωση από τον αρχαιότερο, τηρουμένου του προβαδίσματος των κλάδων.

Παρατηρεί λοιπόν κανείς ότι τόσο η κείμενη νομοθεσία όσο και η εθνική νομολογία δεν αφήνουν περιθώριο για υποκειμενικές και διασταλτικές ερμηνείες, όπως αυτές στις οποίες προβαίνει η αντιπεριφερειάρχης με την ανακοίνωσή της για «σταδιακή τοποθέτηση Προϊσταμένων». Οι τοποθετήσεις έχουν καθυστερήσει κι έπρεπε να ολοκληρωθούν εχθές.

Έκπληξη προκαλεί η απάντησή της κι επειδή το παρόν οργανόγραμμα θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων ευθύνης, της ΠΘ υπερψηφίστηκε πριν λίγους μήνες από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, της οποίας μέλος αποτελεί η κα Κολυνδρίνη.

Έκπληξη, επειδή η ίδια συνδέει την τοποθέτηση προϊσταμένου πρωτίστως με την απολαβή του επιδόματος θέσης ευθύνης που κατά τον νόμο δικαιούται, κι όχι με την βελτίωση της εύρυθμης λειτουργίας των τμημάτων και της ορθής διοικητικής διαδικασίας, την στιγμή μάλιστα που αρκετά εξ αυτών των τμημάτων, ελλείψει Προϊσταμένου, «λογοδοτούν» απευθείας σε διευθυντές στην Λάρισα, καθώς η Διεύθυνση στην οποία ανήκουν δεν έχει έδρα στην Μαγνησία, γεγονός που, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία των συναδέλφων υπαλλήλων, προκαλεί επιπλέον χρόνους διεκς κι άλλες δυσχέρειες.

Έκπληξη τέλος, επειδή, όσο κι αν φαίνεται ότι αποτελεί λεπτομέρεια, το πλήθος των προϊσταμένων που μέχρι αυτή την ώρα (10.00 π.μ. της 12ης Φλεβάρη), όπως αποδεικνύεται από την «Διαύγεια» της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουν προσφάτως τοποθετηθεί ως προς τα 20 «ακέφαλα» Τμήματα είναι μόνον 5, όπως προαναφέραμε στην από 8/2/19 ανακοίνωσή μας, κι όχι 7 όπως ισχυρίζεται η κα Κολυνδρίνη. Να της θυμίσουμε δε ότι η διαδικασία (ανα)πλήρωσης θέσης ευθύνης ολοκληρώνεται νομίμως με την ανάρτηση της σχετικής απόφασης στην «Διαύγεια», πράξη που επιφέρει και όλα τα έννομα αποτελέσματα, κι όχι με την υπογραφή ενός σχεδίου εγγράφου, αφημένου επί μέρες στο γραφείο περιφερειάρχη.
Καλούμε εκ νέου την Περιφερειακή Αρχή, σεβόμενη την κείμενη νομοθεσία, αλλά πάνω από όλα την εργατικότητα των συναδέλφων υπαλλήλων, αδιακρίτως και αναμφιβόλως, να πληρώσει άμεσα όλες τις θέσεις ευθύνης στις ΠΕΜΣ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση