Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Ψήφισμα πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αλιευτικών συλλόγων
Ψήφισμα πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αλιευτικών συλλόγων

Ψήφισμα πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αλιευτικών συλλόγων

Την Πέμπτη 16/02/2017 εκπρόσωποι 69 αλιευτικών συλλόγων από όλη τη χώρα συναντήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά προκειμένου να συζητήσουν και να δώσουν λύση για την ανασύσταση της παράκτιας αλιείας, της οποίας οι οργανώσεις μεθοδευμένα διαλύθηκαν με τον Ν.4015/11.

Οι ψαράδες διαπίστωσαν:

  1. Την πολύ κακή κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει ο αλιευτικός κλάδος της χώρας από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη (δορυφορικά συστήματα, φορολογικό, ασφαλιστικό, επιθεωρήσεις, ναυτικά επιμελητήρια, παράβολα αιτήσεων και θεωρήσεων αδειών, υψηλό κόστος αλιευτικών εργαλείων, φπα πετρελαίου κλπ) που τον έχουν φορτώσει σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
  2. Την κακή κατάσταση των ιχθυοπληθυσμών της χώρας από την έλλειψη σοβαρής και υπεύθυνης διαχείρισης.
  3. Την επίδραση της κλιματικής αλλαγής αφενός μεν στα αλιεύματα, αφετέρου δε στην αλιευτική δραστηριότητα.
  4. Την μη ύπαρξη οικονομικής στήριξης (αποζημιώσεων των ψαράδων από την έκθεση των ιδίων αλλά και των αλιευτικών τους εργαλείων στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στα μεγάλα κητοειδή).
  5. Την παράνομη ελληνοποίηση, διακίνηση και εμπορία αλιευμάτων αμφιβόλου ποιότητας και υγιεινής από ξένες χώρες.
  6. Την ανεξέλεγκτη και χωρίς προϋποθέσεις ερασιτεχνική αλιεία και την αθρόα πώληση των παράγωγών τους.
  7. Το ασυμβίβαστο της παράκτιας αλιείας με τα άλλα δυναμικά εργαλεία.

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις οι ψαράδες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια επανοργάνωση της παράκτιας αλιείας όλης της χώρας συντονίζοντας τους αλιευτικούς συλλόγους μέσω μιας εκλεγμένης, από τις θεσμικές πρωτοβάθμιες αλιευτικές οργανώσεις, συντονιστικής επιτροπής η οποία έχει θεσμικά χαρακτηριστικά εφόσον προέρχεται από θεσμικές οργανώσεις και εξουσιοδοτούν αυτή την επιτροπή, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να οργανώσει την αποτελεσματική αντίθεση του κλάδου απέναντι σε αυτές τις πρακτικές που θέλουν να μας διώξουν από τη δουλεία μας στέλνοντας μας στις στρατιές των ανέργων στερώντας μας ταυτόχρονα το δικαίωμα στην εργασία, στην οικογένεια και στη ζωή.

Τα μέλη Αρώνης Γιώργος Μαλάτος Νικόλαος Ζάννες Δημήτρης Μόσχος Παναγιώτης Καλαμιδακης Γιώργος Μωραίτης Στέφανος Κοτσόργιος Δημήτριος Ξηραδάκης Χρήστος Κουλλιάς Μανόλης Παγώνης Μάνθος Λάντζου Ασπασία Παπασεβαστός Πέτρος Λιανός Γιώργος Σισαμής Ιωάννης Σόμπολος Τρύφωνας.

Μετά το πέρας της συνέλευσης, εκπρόσωποι της συντονιστικής πραγματοποίησαν 2 ξεχωριστές συναντήσεις, η πρώτη στη βουλή με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό και η δεύτερη στο Υπουργείο Οικονομικών, με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Εκεί συζητήθηκαν επί μέρους θέματα για την αλιεία, όπως το θέμα των ελέγχων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα από το Λ/Σ στα αλιευτικά και το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων, διότι μετά την ενοποίηση των ταμείων υπάρχουν προβλήματα που χρειάζονται διευκρίνηση.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της φορολόγησης των αλιευτικών και το χάος που επικρατεί μεταξύ των υπηρεσιών, ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε με ποιον τρόπο θα φορολογηθούμε και πρέπει επιτέλους καποια στιγμή να τελειώνουμε με αυτο το θεμα!

Όπως επίσης και για άλλα φοροτεχνικά θέματα όσον αφορά το χώρο της αλιείας!!!!Από την πλευρά της συντονιστικής διευκρινίστηκε ότι περιμένουμε να δοθούν λύσεις και όχι άλλα προβλήματα μεσα στα τόσα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αλιείας σήμερα!!

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Απέσυρε τη συμμετοχή της από τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια η Α.Σ.Ε. Μαγνησίας - https://t.co/N1u2rcT6uY -

  • Επικεφαλής ομάδας εργασίας o Χρ. Τριαντόπουλος για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων… - https://t.co/snW7TreW6T -

  • Αιφνίδιος θάνατος μεσήλικης στο Βόλο - https://t.co/axRuQqW8m9 -

"Αλιεύοντας" την είδηση