Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Προτάσεις Εργατικής Αυτονομίας στο ΔΣ του ΕΚΒ για την επικείμενη επίθεση στα εργασιακά – συνδικαλιστικά δικαιώματα
Προτάσεις Εργατικής Αυτονομίας στο ΔΣ του ΕΚΒ για την επικείμενη επίθεση στα εργασιακά – συνδικαλιστικά δικαιώματα

Προτάσεις Εργατικής Αυτονομίας στο ΔΣ του ΕΚΒ για την επικείμενη επίθεση στα εργασιακά – συνδικαλιστικά δικαιώματα

Προτάσεις κατέθεσε η Εργατική Αυτονομία στο ΔΣ του για την επικείμενη στα εργασιακά – συνδικαλιστικά δικαιώματα, ζητώντας παράλληλα να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ για να συζητήσει σχετικά και να πάρει αποφάσεις.

Όπως τονίζεται, πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστή η εισήγηση – βόμβα του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την παλιότερη προσφυγή της ΑΓΕΤ για το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η ΑΓΕΤ (που ανήκει στη Γαλλική Lafarge) είχε προσφύγει στο ΕΔ το 2013, όταν έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο της Χαλκίδας πετώντας στο δρόμο 236 εργαζόμε. Τότε, με βάση τον νόμο 1387/1983, η ΑΓΕΤ Ηρακλής ζήτησε εγγρά έγκριση από τον υπουργό Εργασίας για ομαδικές απολύσεις, η έγκριση απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο ελληνικός νόμος που υποχρεώνει τις εταιρίες να λαμβάνουν πριν από ομαδικές απολύσεις είναι ασύμβατος με το ευρωπαϊκό δίκαιο και πρέπει να αλλάξει.

Με δυο λόγια οι εταιρίες πρέπει να έχουν λυμένα τα χέρια και να μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις. Αν αυτή η εισήγηση γίνει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τότε αυτό θα καθορίζει και τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και στην πράξη θα ανοίξει το δρόμο για ομαδικές απολύσεις.
Ομαδικές απολύσεις – εργασιακά – συνδικαλιστικά δικαιώματα

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν στενή σχέση με τα αντεργατικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο 3ο μνημόνιο και η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση το φθινόπωρο. Τα βασικά σημεία αυτών μέτρων αφορούν:

· Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

· Την κατάργηση (ή πετσόκομμα) του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

· Τη θεσμοθέτηση του «lock out» για τις επιχειρήσεις (ανταπεργία εργοδοτών ενάντια στους εργαζόμε).

· Την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82. Αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση ών, στις κατευθυντήριες γραμμές της Βρετανίας όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο το να καλεστεί νόμιμη απεργία.

· Την αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απεργία.

· Τη δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών «για σημαντικό λόγο» (πάντα υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να απολυθεί ένας μαχητικός συνδικαλιστής που δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί και να ξεπουληθεί!)

· Τον περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων και των συνδικαλιστών που απολαμβάνουν συνδικαλιστική προστασία – π.χ. στην περίπτωση δημιουργίας ενός νέου εργατικού σωματείου.
Πώς να απαντήσουμε;

Στόχος εργοδοτών, κυβέρνησης και δανειστών είναι να χτυπηθεί η ίδια η δυνατότητα των εργαζομένων να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και για το βιοτικό τους επίπεδο. Στόχος τους είναι εργαζόμενοι χωρίς οργάνωση, χωρίς συνδικάτα, χωρίς προστασία απέναντι στους εργοδότες. Σε συνθήκες μαζικής ανεργίας και κατακόρυφης πτώσης των μισθών αυτό θα σημαίνει κατρακύλισμα στην εξαθλίωση για όλους τους εργαζόμενους της χώρας.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να ανασυνταχτεί ώστε να δώσει τη μάχη απέναντι στην που είναι μπροστά. Για να γίνει αυτό κατά τη γνώμη μας χρειάζεται:

· Σε κάθε εργοστάσιο και μαζικό χώρο δουλειάς να γίνουν συνελεύσεις εργαζομένων, για να συζητήσουν τα μέτρα.

· Το ΔΣ του να καλέσει γενική συνέλευση με συμμετοχή των αντιπροσώπων και των πρωτοβάθμιων σωματείων, ανοιχτή σε όλους τους εργαζόμενους της περιοχής.

· Στις συνελεύσεις αυτές να αποφασιστεί ένα σχέδιο τοπικής δράσης / κινητοποιήσεων που να αφορά τα τοπικά προβλήματα αλλά και τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται. Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει συλλαλητήρια, τοπικές στάσεις εργασίας, τοπικές γενικές απεργίες κ.ο.κ. Ένα αντίστοιχο σχέδιο να προταθεί στις τριτοβάθμιες οργανώσεις του εργατικού / συνδικαλιστικού κινήματος.

· Να προχωρήσουμε στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) που να περιλαμβάνει όλους τους μαχόμενους κλάδους και χώρους της περιοχής μας και να καλέσουμε αντίστοιχες σε κινήσεις, συντονισμό και κινητοποιήσεις τους υιπους εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα της χώρας.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση