Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » ΠΟΚΔΙΣ: Όχι κλειστά κυλικεία στα σχολεία
ΠΟΚΔΙΣ: Όχι κλειστά κυλικεία στα σχολεία

ΠΟΚΔΙΣ: Όχι κλειστά κυλικεία στα σχολεία

Το Σωματείο Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Ν.Μαγνησίας ενόψει της υγειονομικής κρίσης που βιώνουν και της πραγματικά δύσκολης κατάστασης που βρίσκεται ο κλάδος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για το καλύτερο των μελών. Τα προτα που αντιμετωπίζουν φυσικά δεν είναι μόνο τοπικά αλλά αφορούν τον κλάδο σε Πανελλαδικό επίπεδο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων (ΠΟΚΔΙΣ) δραστηριοποιείται εξίσου αποστέλλοντας επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Παρατίθεται η επιστολή της ΠΟΚΔΙΣ προς την υπουργό Παιδείας με κ στους υφυπουργούς Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλη Διγαλάκη, με θέμα «Απαγόρευση Λειτουργίας Σχολικών Κυλικείων».

«Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Σήμερα το απόγευμα παρακολουθήσαμε με προσοχή τις αποφάσεις σας για το πλάνο της Κυβέρνησης που αφορά το άνοιγμα των σχολείων και ταυτόχρονα την ρητή απαγόρευση λειτουργίας των σχολικών κυλικείων. Τα σχολικά κυλικεία εντάχθηκαν στην πρώτη κατηγορίας επιχειρήσεων που. Στα πλαίσια των κυβερνητικών μέτρων, ανέστειλαν τη λειτουργία τους και είναι πλέον βέβαιο ότι το φετινό σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί με δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο ανεξαιρέτως των εκμεταλλευτών σχολικών κυλικείων.

Πρώτα από όλα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον λόγο σύμφωνα με τον οποίο τέθηκε μια απλή φράση σε λειτουργίας το Σχολικό Κυλικείο, ένας φορέας ένα επάγγελμα από τα λίγα που τηρούν απόλυτα τους κανόνες ασφαλείας αλλά και λειτουργούν αυστηρά με διαδικασία HACCP στην παροχή υπηρεσιών και όλα τα διατιθέμενα στους μαθητές.

Δεύτερον και σημαντικότερο θα θέλαμε να εκφράσουμε την απορία μας πώς ένας κλάδος επαγγελματιών (περίπου 10.000 κυλικεία με 2.000 τουλάχιστον εργαζόμενους σε αυτά που αναλογικά όλο αυτό αντιστοιχεί σε 50.000 ανθρώπους μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους) και ενώ θα έπρεπε να εργαστούν για 180 ημέρες από την αρχή της σχολικής χρονιάς, βάση των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει, αλλά και τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει, για να είναι η «επιχείρηση», έχοντας τελικά δουλέψει μόνον 70-80 ημέρες, θα εξυπηρετήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και πως θα βιοπορισθούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους; Από τη στιγμή που από την μια μέρα στην άλλη αναπάντεχα και με Κρατική εντολής (από τις 10 Μαρτίου) ανέστειλαν την λειτουργία τα Σχολικά κυλικεία με άγνωστο το πότε θα ξαναλειτουργήσουν, με ποιο τρόπο θεωρείται πως θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;

Σημειώνουμε πως οι συνάδελφοι μισθωτές των σχολικών κυλικείων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που βίωσαν όλα τα επαγγέλματα, στάθηκαν βράχοι στα παιδιά μας. Κρατήσαμε υψηλά το επίπεδο ποιότητας, θεσμοθετήσαμε την συνεχή εκπαίδευση όλων των μελών μας, ώστε να είναι πιστοποιημένες πλέον οι υπηρεσίες που προσφέρουμε υπακούοντας πάντα πιστά σε όλες τις κείμενες νομοθεσίες που διέπουν το επάγγελμα μας, λειτουργώντας και συμβουλευτικά πολλές φορές προς τα παιδιά που θεωρούμε και δικά μας παιδιά μιας και μας τα εμπιστεύονται οι γονείς τους.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ θέλουμε ειλικρινά, με το αίσθημα ευθύνης που σας χαρακτηρίζει να κατανοήσετε την απόγνωση μας και να μας καθαρίσετε τι μέλλει γενέσθαι, στο βαθμό που μπορείτε να προβλέψετε και ποιο θα είναι το επαγγελματικό και οικονομικό μέλλον των μισθωτών σχολικών κυλικείων και των οικογενειών τους;

Είμαστε σε απόγνωση, βιώνομε μια οικονομική κατάρρευση και πλέον δεν μπορούμε να σκεφτούμε με ποιο τρόπο θα ανταπεξέλθουμε εμείς, οι εργαζόμενοι μας και οι οικογένειες μας αυτή τη στιγμή. Καθημερινά επικοινωνούν με την Ομοσπονδίας αλλά και τα κατά τόπους Σωματεία ανά την Επικράτεια, μέλη μας με έκδηλη ανησυχία μιας και δεν διαφαίνεται κάτι ακόμη και μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Δεν υπάρχουν έσοδα από πουθενά σε όλες αυτές τις οικογένειες παρά μόνο έξοδα και λογαριασμοί, και πλέον σας γνωστοποιούμε την αδυναμία να μπορέσουν έστω να βιοποριστούν με τις οικογένειες τους. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα σε πόσους μήνες και πότε θα ξανά λειτουργήσουμε τις μας. Παρακαλούμε να αφουγκραστείτε τα προτα μας που γιγαντώνονται και πλέον είναι δυσβάσταχτα για εμάς τους απλούς καθημερινούς πολίτες που παλεύουν ούτως ή άλλως τα τελευταίας χρόνια με πολλά προβλήματα να σταθούν όρθιοι.

Ζητούμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σας λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που είναι πρωτοφανής στα χρονικά, ώστε να μας ενημερώσετε για τον προγραμματισμό σας αλλά και το μέλλον του κλάδου μας, καθώς όλοι αναμένουν τις δικές σας αποφάσεις που θα κρίνουν, ειλικρινά την διαβίωση τους.

Ως Ομοσπονδία και εκπροσωπώντας χιλιάδες ανθρώπους, που έχουν στερηθεί της εργασίας τους και κάθε οικονομικού τους πόρου, είμαστε βέβαιοι ότι θα ενσκήψετε με αμεσότητα και κατανόηση στα οξύτατα προβλήματα των μελών μας.

Αναμένουμε άμεσα την συνάντηση μαζί σας καθώς επείγει όπως αντιλαμβάνεστε σύμφωνα με όλα τα παραπάνω».

ΟΕΒΕΜ: Πλήττεται οριζόντια ο κλάδος των μισθωτών κυλικείων των σχολείων

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης απαγορεύεται ρητά η λειτουργία των σχολικών κυλικείων. Είναι ο κλάδος των επαγγελματιών που έκλεισε πρώτος από τις 10 Μαρτίου μαζί με τη εκπαίδευση και είναι ο μόνος κλάδος που θα παραμείνει κλειστός. Οι επαγγελματίες των κυλικείων δεν θα δουλέψουν καθόλου, παρά μόνο από τον Σεπτέμβριο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επις του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) με την Πρόεδρο του Σωματείου Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Ν.Μαγνησίας, επιβεβαιώνεται πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο ενώ δεν έχουν δημοσιευθεί μέτρα ελάφρυνσης για την επιβίωση των επαγγελματιών του κλάδου των Κυλικείων. Οι επαγγελματίες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο είναι αγανακτισμένοι, καθώς έχουν εργασθεί μόνο 70 ημέρες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2019 – 2020 , σε σύνολο των 180 ημερών. Οι οικονομικές επιπτώσεις αφορούν τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τις οικογένειες αυτών. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται πώς, πότε και με ποιον τρόπο είναι πολλά αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν απαντήσεις μέχρι στιγμής. Θα υπάρξει μέλλον για τον κλάδο των κυλικείων; Και αν ναι τότε ποιο και πως θα είναι;

Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν αποφάσεις και μέτρα που έστω και την ύστατη στιγμή θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες των σχολικών κυλικείων. Συγκεκριμένα για να μην καταρρεύσουν ολοσχερώς οι επαγγελματίες εκθέτουν τα αιτήματά τους:

  1. Απαλλαγή Β' Δόσης ενοικίου για την 2019 – 2020

  2. Απαλλαγή Ασφαλιστικών εισφορών για τους καλοκαιρινούς μήνες

  3. Δυνατότητα λύσης σύμβασης μισθώματος και της εγγύησης

  4. Παράταση επιδόματος 800€ για τους καλοκαιρινούς μήνες

  5. Πάγωμα κάθε διαδικασίας διαγωνισμού για την εκμίσθωση σχολικού κυλικείου με την εξαίρεση των περιπτώσεων λύσης της σύμβασης εκ μέρους του εκμεταλλευτή

  6. Παράταση διάρκειας συμβάσεων μισθωμάτων που λήγουν, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι οι μισθωτές.

Είναι εύλογα αιτήματα των επαγγελματιών ενός κλάδου που πραγματικά δεν γνωρίζει αν και πότε θα ανοίξει ξανά! Οι αρμόδιοι οφείλουν να αφουγκραστούν τα προβλήματα και να εξετάσουν τα αιτήματα τους, προκειμένου να επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειες τους!

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση