Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Ανησυχία της ΠΟΕΣΥ για απώλεια θέσεων εργασίας στα ΜΜΕ
Ανησυχία της ΠΟΕΣΥ για απώλεια θέσεων εργασίας στα ΜΜΕ

Ανησυχία της ΠΟΕΣΥ για απώλεια θέσεων εργασίας στα ΜΜΕ

Την ανησυχία του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ς Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟ), με αφορμή και την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών, παράλληλα με αυτήν των τηλεοπτικών, για τον κίνδυνο να χαθούν στα προαναφερόμενα Μέσα και επιμένει στην αδιαπραγμάτευτη θέση που εξέφρασε κατά τη με τον υπουργό Επικρατείας: καμιά απόλυση, κανένας άνεργος να μην προστεθεί στην ατέλειωτη στρατιά των ανέργων δημοσιογράφων.

Η ρύθμιση του άναρχου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποσπασματική. Μια συνεκτική και ενιαία ρύθμιση, απαιτεί την έναρξη διαδικασίας αδειοδότησης όλων των κατηγοριών τηλεοπτικών σταθμών θεματικών (ειδησεογραφικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών) τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Η ενιαία, άμεση και ταυτόχρονη, ρύθμιση του τοπίου θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην των συναδέλφων των οποίων οι καθίστανται επισφαλείς λόγω του περιορισμού των αδειών.

Η ΠΟ ζητάει την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης για το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, ούτως ώστε όχι μόνο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των απωλειών θέσεων εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν νέες. Επιβάλλεται η διαδικασία αδειοδότησης να περιλαμβάνει ρήτρες απασχόλησης μισθωτής εργασίας, με Συλλογικές Συμβάσεις, κατοχύρωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και διασφάλιση του πλουραλισμού στην Ενημέρωση.

Σε μια περίοδο που η ανεργία των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ έχει «χτυπήσει κόκκινο», προτεραιότητά μας ήταν και είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων.

Η , προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά στην περίπτωση που η διακηρυγμένη κυβερνητική απόπειρα για «ρύθμιση» του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αποβεί σε βάρος των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση οι ραδιο πανελλαδικής εμβέλειας θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό από αυτό που ήδη απασχολούν και ότι, απεναντίας, θα πρέπει να δεσμευτούν να το ενισχύσουν με προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανυς του κλάδου.

"Αλιεύοντας" την είδηση