Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Παρέμβαση: Μέτρα για τις ΜμΕ από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωναϊού
Παρέμβαση: Μέτρα για τις ΜμΕ από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωναϊού

Παρέμβαση: Μέτρα για τις ΜμΕ από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωναϊού

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.ς (ΟΕΒΕΜ) συνεχίζοντας την τακτική των μελών της σχετικά με τα συνεχώς νέα στοιχεία και νέα που προκύπτουν, ενημερώνει τους Επαγγελματίες Βιοτέχνες και Εμπόρους της περιοχής μας για τις ενέργειες που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο από την τριτοβάθμια οργάνωση μας την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς βρίσκεται σε συνεχή επαφή και επι τόσο με τους Κυβερνητικούς αξιωματούχους όσο και με άλλους πολιτικούς φορείς της χώρας και φυσικά με τις Ομοσπονδίες.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΓΣΕΒΕΕ απέστειλε επιστολή προς τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας  Χρ. Σταϊκούρα, Α. Γεωργιάδη, Ι. Βρούτση, Β. Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τις ΜμΕ από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωναϊού.

Παράλληλα σε όλη αυτή την προσπάθεια η ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα και την συμμετοχή των τομεαρχών Εργασίας και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ,  Έφης Αχτσιόγλου και  Νίκου Παππά αντίστοιχα, όπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, συζήτησε αναλυτικά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού εκτός από τη δημόσια υγεία και σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο σύνολο των προτάσεων που κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ συμπεριλαμβάνονται και αρκετά προβλήματα που ανέκυψαν και στην περιοχή μας και φυσικά αναδείχθηκαν σε κεντρικό επίπεδο. Σας παραθέτουμε τις προτάσεις οι οποίες αφορούν κατ' αρχάς στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης και πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα πλήττονται από τις συνέπειες του εξάπλωσης της πανδημίας:

 1. Η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, πληρωμής ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των δόσεων ρυθμίσεων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο να επεκταθεί στους 6 μήνες.

 2. Η αναστολή πληρωμής των εισφορών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και αναστολή όλων των σχετικών δόσεων ασφαλιστικών ρυθμίσεων να επεκταθεί στους 6 μήνες. Ειδικά για τις ρυθμίσεις οφειλών των ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων προτείνεται αντί της αναστολής το πάγωμα και η μεταφορά τους σε μεταγενέστερο χρόνο με την δυνατότητα είτε εξαγορά τους είτε αφαίρεσης τους από τον ασφαλιστικό χρόνο του ασφαλισμένου.

 3. Να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης του επιδόματος ύψους 800 € για τον Απρίλιο που έχει προβλεφθεί για τους εργαζόμενους και στο σύνολο των ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων μετά από αίτημα τους.

 4. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ενεργούς ΕΒΕ στους οποίους έχει διακοπεί λόγω οφειλών.

 5. Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων προς Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και δημοτικών τελών και δημοτικών μισθωμάτων για 4 μήνες.

 6. Πλήρης προστασία επαγγελματικής στέγης για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές (ιδιώτες ή Δημόσιο και ΟΤΑ).

 7. Αναστολή καταβολής δόσεων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων για τους επόμενους 6 μήνες χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους. Οι τράπεζες που έχουν στηριχθεί υπέρμετρα κατά την διάρκεια της οικονομικής ς θα πρέπει να επιμεριστούν ένα σημαντικό βάρος για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε.

 8. Άρση των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο Τειρεσίας.

 9. Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές τος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών για 4 μήνες.

 10. Προστασία πρώτης κατοικίας και αναστολή πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2020.

 11. Αναστολή διαδικασίας-μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού βάσει του Ν. 4172/2013.

 12. Δυνατότητα εκ νέου επιλογής, μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων, για όλους τους ΕΒΕ, ασφαλιστικής κατηγορίας βάσει του Ν. 4670/20.

 13. Εκ νέου ενεργοποίηση και επέκταση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας για αυτοαπασχολούμενους, για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με απόφαση της Πολιτείας.

 14. Αναστολή των κατασχέσεων και αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

 15. Μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε όλη την εστίαση.

 16. Ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και την Κοινωνική Ασφάλιση μετά το τέλος των έκτακτων μέτρων.

 17. Μέριμνα για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.

 18. Αυτόματη παράταση όλων των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολών όλων των υποχρεώσεων, ΦΠΑ, συγκεντρωτικές καταστάσεις, βεβαιώσεις αποδοχών, δημοτικοί φόροι, εργοδοτικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΑΠΔ, παρακρατούμενοι φόροι, διαβίβαση στοιχείων στη ΓΓΠΣ, κλπ. αυτών που ήδη λήγουν ή θα λήξουν μετά από 60 μέρες και μέχρι νεωτέρας.

 19. Αύξηση της αστυνόμευσης λόγω των κλειστών καταστημάτων για την προστασία της περιουσίας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους .

20. Μηδενισμό χρεώσεων για συναλλαγές μέσω POS και μείωση των χρεώσεων των τραπεζών για συναλλαγές μέσω e-banking.

 21. Αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας ή αναστολής δραστηριότητας για επιχειρήσεις με πολλαπλούς , κύριους και δευτερεύοντες.

 22. Εξειδίκευση χρηματοδοτικών εργαλείων για τις Μικρές Επιχειρήσεις και Αυτοαπασχολούμενους.

Η ΟΕΒΕΜ έχει επισημάνει πως όλα τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια για όλους τους κλάδους της οικονομίας, ανεξαρτήτως υποχρεωτικής διακοπής λειτουργίας ή όχι. Οι επιπτώσεις της ς που ζούμε επηρεάζουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους. Ακόμα ζητάμε αποσαφήνιση και διεύρυνση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Οι Μικρομεσαίοι χρήζουν άμεσης και έγκαιρης προσοχής και προστασίας. Με την κατάλληλη οργάνωση και τον συντονισμό από πλευρά της Κυβέρνησης σε συνεργασία με τους φορείς εκπροσώπησης Επαγγελματιών και Εργαζομένων, θα μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τα ανακύπτοντα εμπόδια.

Η ΟΕΒΕΜ θα βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση προκειμένου να σας ενημερώνει σχετικά με τα νέα που προκύπτουν από μέρα σε μέρα, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς από στιγμή σε στιγμή.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση