Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Παράσταση διαμαρτυρίας καθαριστριών στο υπουργείο Εσωτερικών
Παράσταση διαμαρτυρίας καθαριστριών  στο υπουργείο Εσωτερικών

Παράσταση διαμαρτυρίας καθαριστριών στο υπουργείο Εσωτερικών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών θα κάνουν μεθαύριο Παρασκευή τα σωματεία καθαριστριών της χώρας, όπως και το σωματείο της Μαγνησίας ενώ χθες έγινε παράσταση στην ΚΕΔΕ.

Σε τοπικό επίπεδο το σωματείο καθαριστριών έκανε ήδη παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, στο Νοσοκομείο αλλά και στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διεκδικώντας να φύγουν οι εργολάβοι από τον τομέα καθαριότητας στα δημόσια ιδρύματα και να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβάσεις τους, από τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου, η πρόεδρος Μαρία Σπανού Γκριτζάνη, η γενική γραμματέας Γεωργία Λαλιά, η ταμίας Ελένη Καψιώχα και το μέλος Μαρία Νιάκα αναφέρθηκαν διεξοδικά στις παρεμβάσεις τους και στα αιτήματα που έχουν διατυπώσει.

Σε ότι αφορά στο Δήμο Βόλου διεκδικούν να γίνουν αορίστου χρόνου και να περάσουν στο δήμο οι 140 συμβασιούχες καθαρίστριες που τώρα πληρώνονται από το υπουργείο Παιδείας, μέσω του Ιδρύματος Νεότητας και να γίνουν επίσης πλήρους απασχόλησης οι 12 από τις 45 καθαρίστριες αορίστου χρόνου που πληρώνονται από το Δήμο Βόλου. Επιπλέον ζητούν από το Δήμο να παρέμβει για να έλθουν στη δύναμή του οι 140 συμβασιούχες. Όπως ανέφεραν ήδη κάποιοι δήμοι πανελλαδικά έχουν πάρει απόφαση για την μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών με μερική απασχόληση σε πλήρη απασχόληση.

Η καθαριότητα του Νοσοκομείου Βόλου έχει ανατεθεί σε εργολάβο και οι εργασιακές συνθήκες των καθαριστριών είναι πολύ κακές, ενώ οι εργαζόμενες που υπολογίζονται σε περίπου 35, είναι τρομοκρατημένες και δέχονται και υπογράφουν συμβάσεις ακόμη και μερικών ημερών. Ευθύνες επέρριψαν τα μέλη της διοίκησης, τόσο στη του Νοσοκομείου, όσο και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Τέλος στο Θεσσαλίας, στα μεν κτίρια στο Βόλο οι καθαρίστριες που απασχολούνται είναι με συμβάσεις μίσθωσης έργου και δεν δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επιδόματα, καλοκαιρινή και γιατρού και οι συμβάσεις αυτές λήγουν στο τέλος του 2016. Στα κτίρια του Πανεπιστημίου στην υπόλοιπη Θεσσαλία οι ανάγκες της καθαριότητας καλύπτονται από εργολάβους. Στο Θεσσαλίας απασχολούνται 27 εργαζόμενες στο Βόλο, τέσσερις στη Λαμία, δύο στα Τρίκαλα, τρεις στην Καρδίτσα και οκτώ στη Λάρισα.

Το σωματείο ζητά από την Πρυτανεία να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να βγουν οι εργολάβοι από τα Πανεπιστήμιο, να μην γίνει καμία απόλυση ή μείωση μισθού, άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, επαναφορά των ΒΑΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο και καμία σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση