Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για την ανεργία στη Λάρισα
Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για την ανεργία  στη Λάρισα

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για την ανεργία στη Λάρισα

Μαζικό, μαχητικό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο ενάντια στην ανεργία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λάρισα.

Η κινητοποίηση έγινε ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, 52 εργατικών σωματείων απ' όλη τη Θεσσαλία, ανάμεσα στα οποία και το Συνδικάτο μας και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Διαδήλωσαν την απόφασή τους ότι δεν δέχονται να ζουν με την ανεργία, την απλήρωτη εργασία, την και την ανασφάλεια. Να θυσιάζουν το μέλλον των παιδιών και των οικογενειών τους για να βγάζουν αμύθητα κέρδη, μια χούφτα βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι και κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας .

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιάννης Μπράτσος, πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου Φοιτητών Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Ξάνθος Νατσίνας, πρόεδρος της Ένωσης ΕΒΕ Δήμου Φαρκαδώνας Τρικάλων, η Χρυσούλα Τασολάμπρου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και απολυμένη από τη μεταλοβιοτεχνία ΒΕΜΕΠΕΚ και ο Κώστας Τζέλλας, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Μπαίνουμε μπροστά για να ανασυντάξουμε το κίνημα μας, να οργανώσουμε τον αγώνα της εργατικής τάξης, σε συμμαχία με την μικρομεσαία και τους μικρούς ΕΒΕ, τη νεολαία και τις των λαϊκών οικογενειών», τόνισε στην ομιλία του ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Κάλεσε σε αγώνα «όχι μόνο για να αποκρούσουμε τις συνέπειες της ανεργίας, της καπιταλιστικής κρίσης και της ολομέτωπης ς που έχουν εξαπολύσει σε βάρος μας, καπιταλιστές, κυβερνήσεις, ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με , αυξήσεις στους μισθούς, κοινωνική ασφάλιση, ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών που μας στερούν η τάξη των καπιταλιστών με το κράτος της, τις κυβερνήσεις της και την ΕΕ. Αξιώνοντας αυτοί να πληρώσουν για την κρίση και τις ανάγκες μας».

Ο Τ. Τσιαπλές τόνισε ότι η ανεργία, δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ούτε πρόβλημα κακής διαχείρισης, αλλά έχει την ρίζα της στον ίδιο τον ξεπερασμένο τρόπο παρς του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε. «Το ξεπέρασμα της ανεργίας είναι δυνατόν μόνο με ριζικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας, με την κατάργηση των μονοπωλίων και της ς τους, με σύγκρουση με την ΕΕ, αν εμείς πάρουμε το κουμάντο στα συγκεντρωμένα μέσα παρς και σ' αυτόν τον τόπο, ώστε να αναπτύξουμε όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, που είναι μεγάλες τόσο στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, όσο και στην βιομηχανία και μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλους πλήρη και σταθερή εργασία και την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας».

Τόνισε την ανάγκη κάθε εργατικό σωματείο, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση της ς και των ΕΒΕ, κάθε σύλλογος σπουδαστών – φοιτητών και γυναικών και από κοινού σε κάθε κλάδο και περιοχή, να οργανώσουν συστηματικά, τον αγώνα αφού η ανεργία μας αφορά όλους.

«Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Κυβέρνηση, υπουργεία, ΟΑΕΔ, Περιφέρεια, Δήμους, ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, Νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία. Με διαδηλώσεις, παραστάσεις, υπομνήματα και κάθε άλλη μορφή. Να δυναμώσουμε παράλληλα την οργανωμένη αλληλεγγύη που έχουμε εκδηλώσει πολλές φορές, στους ανέργους, από το μοίρασμα τροφίμων, την παρέμβαση να μην κόβεται το ρεύμα, η θέρμανση, το νερό, σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, να εξασφαλίζεται η δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, τα δωρεάν μαθήματα σε παιδιά των ανέργων, ως την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας από τις κατασχέσεις».

Ο Τ. Τσιαπλές υπογράμμισε ότι «η πάλη ενάντια στην ανεργία, πρέπει να δένεται με την πάλη για την προστασία του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, που δέχτηκε και δέχεται συνεχή χτυπήματα από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ξεδιάντροπα καμώνεται τον φίλο του λαού. Που διαπραγματεύεται τάχα σκληρά για να τον σώσει, ενώ στην πράξη όχι μόνο δεν κατάργησε τα μνημόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά ψήφισε μαζί τους και 3ο και τα εφαρμόζει στο ακέραιο.

Δεν κατάργησε ούτε ένα αντεργατικό, αντιλαϊκό νόμο, αλλά ψηφίζει και εφαρμόζει νέους που τσακίζουν την ζωή των ανέργων, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ. Και τώρα ετοιμάζει μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ και το μεγάλο κεφάλαιο, νέες μειώσεις μισθών, υποκατώτερο μισθό και από αυτόν των 411 ευρώ για τους νέους, παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και τον συνδικαλισμό, προκειμένου να περνούν ευκολότερα τις αντιλαϊκές πολιτικές».

panthessalikh-sygkentrwsh-sthn-larisa-14panthessalikh-sygkentrwsh-sthn-larisa-8

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση