Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Το «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας» επιστρέφει, πιο φιλόδοξο από ποτέ
Το «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας» επιστρέφει, πιο φιλόδοξο από ποτέ

Το «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας» επιστρέφει, πιο φιλόδοξο από ποτέ

Το φετινό «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας», που θα λάβει χώρα ξανά στο Αθηνών, αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο που έχει διοργανωθεί έως τώρα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μεταξύ 9 και 11 Μαρτίου περισσότερα από 5.000 άτομα θα επισκεφθούν το συνέδριο και θα συμμετάσχουν σε κάποιο από τα 70 πάνελ, workshops και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, στα οποία θα καταθέσουν τις απόψεις τους 200 εισηγητές. Πέρυσι επισκέφθηκαν το «Πανόραμα» 4.800 άτομα, που άκουσαν συνολικά 193 εισηγητές.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν εγγραφές για τις φετινές «Business Days» – τις επισκέψεις σε κορυφαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, στις οποίες οι συμμετέχοντες επιλέγονται κατόπιν συνέντευξης με αυστηρά (και ηλικιακό όριο 30 ετών). Τιμώμενη χώρα στο φετινό συνέδριο θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τιμώμενος κλάδος θα είναι η ναυτιλία.


Ο Ιορδάνης Λαδόπουλος (αριστερά), πρώην της ΑΣΟ και εμπνευστής του εγχειρήματος, με τον βασικό του συνεργάτη Δημήτρη Σκούρτα

«Εχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στην πατρίδα μας, το οποίο, εντελώς αδικαιολόγητα, αξιοποιούμε σε μικρό βαθμό», σημειώνει στην «Κ» ο Ioρδάνης Λαδόπουλος, εμπνευστής του «Πανοράματος» και ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει πάνω από τέσσερις δεκαετίες στην αποστολή της διασύνδεσης του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις. «Η σημερινή γενιά είναι μία από τις καλύτερες που πέρασαν από τον τόπο γιατί, λόγω της κρίσης και του συνακόλουθου ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας, οι νέοι μας μορφώνονται περισσότερο και έχουν πολύ ισχυρά βιογραφικά. Αλλά το κυριότερο, βλέπουν τα λάθη των προηγούμενων γενεών και πιστεύω ότι δεν θα τα επαναλάβουν».

Τα στελέχη του αύριο

Ο Πάνος Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της EY Ελλάδος και επί χρόνια υποστηρικτής του συνεδρίου (θα είναι ομιλητής και φέτος), τονίζει στην «Κ»: «Ο Ιορδάνης Λαδόπουλος συνέλαβε της ιδέα του “Πανοράματος Επιχειρηματικότητας” με στόχο να φέρει πιο κοντά τους νέους στο επιχειρείν. Το έκανε σε μια εποχή που οι έννοιες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του κέρδους ήταν ακόμη στο στόχαστρο. Από τότε έχει υπηρετήσει αυτόν τον στόχο, με συνέπεια και επιμονή, βοηθώντας νέους όλων των επαγγελματικών κατευθύνσεων να βρουν τον δρόμο τους και να στελεχώσουν τον ιδιωτικό τομέα».

Το φετινό «Πανόραμα» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους του μέλλοντος. Μεταξύ των 15 κλάδων που θα τύχουν ιδιαίτερης προβολής στο συνέδριο, οι τέσσερις είναι αμιγώς φουτουριστικοί: ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια, data analytics και ψηφιακό μάρκετινγκ. Παράλληλα, πολλά πάνελ θα είναι σαφώς προσανατολισμένα προς τις νέες τεχνολογίες και τις ευκαιρίες αλλά και τις ανατροπές που φέρνουν στις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας (π.χ. «Πώς η τεχνολογία και νέες καταναλωτικές ανάγκες αλλάζουν ραγδαία τον κλάδο», «Από το startup στο scale up: τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης», «Digital Transformation: ίσως η σημαντικότερη τάση που αγγίζει κάθε επιχείρηση» κ.ο.κ.).

Οπως εξηγεί ο Δημήτρης Σκούρτας, ο ακούραστος «επιτελάρχης» του κ. Λαδόπουλου: «Οι εξελίξεις παγκοσμίως, ειδικά στην τεχνολογία, είναι πια ασύλληπτες και οι νέοι μας πρέπει να τις γνωρίζουν προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για το αύριο. Ενας από τους βασικούς στόχους του “Πανοράματος” είναι ακριβώς αυτός: να ενημερώσει τους νέους μας για τις σύγχρονες τάσεις, καθώς και για τις ευκαιρίες που αυτές δημιουργούν, είτε για επιχειρηματικότητα είτε για απασχόληση. Αν κάποιος δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην αγορά εργασίας στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, τουλάχιστον όσον αφορά στον τεχνολογικό τομέα».


Οι χώροι του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα ξεχειλίσουν και πάλι με νέο κόσμο στις ημέρες του «Πανοράματος»

Το συνέδριο σε αριθμούς

Το «Πανόραμα», που διεξάγεται φέτος για όγδοη φορά, έχει εξελιχθεί σε θεσμό – τη σημαντικότερη επαγγελματικού προσανατολισμού για φοιτητές και νέους ως 35 ετών στην Ελλάδα. Μέσα στα χρόνια, έχουν παρακολουθήσει τις εργασίες του 23.000 επισκέπτες και έχουν μιλήσει 850 εισηγητές σε 400 πάνελ και λοιπές μορφές παρουσιάσεων και διαλόγου.

Συνολικά, η ομάδα του κ. Λαδόπουλου έχει οργανώσει 125 Business Days, όπου έχουν συμμετάσχει 3.500 νέοι (εκ των οποίων 36 πέρυσι). Η σελίδα του «Πανοράματος» στο Facebook έχει ξεπεράσει τα 20.000 likes, ενώ οι βιντεοσκοπημένες από τα συνέδρια του παρελθόντος, που φτάνουν τα 21.060 λεπτά (351 ώρες), είναι διαθέσιμες στο κανάλι στο YouTube (https://www.youtube.com/user/panoramaepixkaistadi).

 

Το έλλειμμα δεξιοτήτων, οι ανάγκες της αγοράς και η ψηφιακή πρόκληση

Η επαφή των νέων απευθείας με τις επιχειρήσεις και η καλύτερη κατανόηση των προσόντων που ζητούν οι εργοδότες είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο έλλειμμα δεξιοτήτων και αντιστοίχισης υποψήφιων εργαζομένων με τις κατάλληλες θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης έκθεσης του ΣΕΒ για τις δεξιότητες. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, «σε συνθήκες εύθραυστης ανάκαμψης του ΑΕΠ και της απασχόλησης, η οικονομία βιώνει το παράδοξο φαινόμενο της υψηλής ανεργίας (περίπου 20%), με σχεδόν ένα εκατομμύριο ανέργους ακόμα, ενώ την ίδια στιγμή πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας όχι μόνον υψηλών αλλά και μεσαίων τεχνικών προσόντων λόγω έλλειψης των κατάλληλων υποψηφίων με γνώσεις, εμπειρία και δεξιότητες».


Τα πανεπιστήμια δεν έχουν προσαρμόσει τα προγράμματα σπουδών και τις θέσεις των εισακτέων στη σύγχρονη πραγματικότητα

Ρωτήσαμε τον κ. Παπάζογλου πόσο ανησυχεί για το έλλειμμα δεξιοτήτων, και αν έχουν γίνει τα πανεπιστήμια καλύτερα στο να προσανατολίζουν τους φοιτητές σχετικά με τις ανάγκες τις αγοράς εργασίας τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Το ζήτημα που θίγετε πρέπει να μας ανησυχεί όλους», σημειώνει. «Πριν από ένα χρόνο ολοκληρώσαμε με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και την Endeavor μια έρευνα που αναδείκνυε ακριβώς αυτό το πρόβλημα: την ανάγκη μεγαλύτερης προσέγγισης μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος, του επιχειρείν και της απασχόλησης. Δεν είμαι βέβαιος ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Αν και υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα ς μεμονωμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις για να καλύψουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά από όλες τις πλευρές. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν προσαρμόσει τα προγράμματα σπουδών και τις θέσεις των εισακτέων στη σύγχρονη πραγματικότητα». Ούτε όμως οι επιχειρήσεις «δίνουν την απαραίτητη έμφαση» στην κατάρτιση των εργαζομένων τους.

Σειρά από πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η χώρα μας χάνει διαρκώς έδαφος στους κλάδους που θα κυριαρχήσουν στο προσεχές μέλλον. Για παράδειγμα, στην έκθεση του ΣΕΒ αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τη Eurostat, στα χρόνια της κρίσης (2010-2016) το ποσοστό των επαγγελμάτων υψηλών δεξιοτήτων επί του συνόλου της απασχόλησης μειώθηκε στην Ελλάδα από 35% σε 31%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αυξήθηκε από 40% σε 41%. Ο δείκτης ευρωπαϊκών δεξιοτήτων (European Skills Index) του CEDEFOR (του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης) τοποθετεί την Ελλάδα στην τελευταία θέση τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην ενεργοποίηση των δεξιοτήτων (την αξιοποίησή τους, δηλαδή, από την αγορά εργασίας). Στις ψηφιακές δεξιότητες, σύμφωνα με τη μελέτη της Accenture που παρατίθεται στην έκθεση, η ελληνική οικονομία είναι τελευταία μεταξύ 21 χωρών στον Δείκτη Ψηφιακών Οικονομικών Ευκαιριών (DEOI), που μετρά την ψηφιακή ωριμότητα της οικονομίας.

Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα της νεότερης έκδοσης του «Ψηφιακού Πλανήτη», της έκθεσης του Fletcher School του Tufts. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα κατατάσσεται στη χειρότερη από τις τέσσερις κατηγορίες στις οποίες οι συντάκτες της έκθεσης χωρίζουν τις 60 χώρες που συμμετέχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στον δείκτη της δυναμικής της ψηφιακής της εξέλιξης – που μετράει την κατάσταση των ψηφιακών υποδομών, τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών από τους πολίτες, το θεσμικό περιβάλλον και το επίπεδο καινοτομίας στην οικονομία.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση