Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » ΠΑΜΕ: Ένας ακόμη εργάτης θυσία στο βωμό του κέρδους
ΠΑΜΕ: Ένας ακόμη εργάτης θυσία στο βωμό του κέρδους

ΠΑΜΕ: Ένας ακόμη εργάτης θυσία στο βωμό του κέρδους

Αποκλειστικοί υπεύθυνοι του χτεσινού εγκλήμτος στον περιφερεικό δρόμο για τα Κανάλια όπου άφησε την πνοή του ο 52 εργάτης είναι η κυβέρνηση – ΑΝΕΛ, η περιφέρεια Θεσσαλίας και η εργοδοσία.
Το συμβάν δεν μπορεί να αποδοθεί στην «μοίρα» που έκανε την νταλίκα να ακουμπήσει τα της ΔΕΗ ή στην «κακιά ώρα» που έβαλε τον εργάτη να ακουμπήσει το μηχάνημα. Μια απλή επιτόπια παρατήρηση και οι αναφορές για τον τρόπο που γίνονταν οι φανερώνουν ότι «τυχερό» θα ήταν το να μη γίνονταν κάποιο ατύχημα.

Τα παραπάνω τονίζει το ΠΑΜΕ Μαγνησίας και προσθέτει: “ερωτήματα της κοινής λογικής όπως τι μέτρα ασφαλείας τηρούνταν με δεδομένο ότι μηχανήματα και ογκώδη οχήματα χρησιμοποιούνταν σε χώρο εργασιών όπου κυριολεκτικά από πάνω και σε χαμηλό ύψος βρίσκεται δίκτυο της ΔΕΗ και πως δόθηκε άδεια από τον τεχνικό ασφαλείας να κάνουν νταλίκες ανατροπή σε σημεία που ακριβώς από πάνω είναι ρεύματος έχουν μία και μόνο απάντηση.

Στον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων σε «χαλεπούς καιρούς» για εργολάβους και δημόσια έργα, που η πίτα έχει μειωθεί και οι προσφορές ρίχνονται, οι εργοδότες για να εξασφαλισθούν τα κέρδη κόβουν από μέτρα προστασίας, ενώ πιέζουν για περισσότερη εντατικοποίηση. Όλα αυτά με το πράσινο φως κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης.
Και δεν σταματάει εδώ.

Με βάση τις πρώτες αναφορές, ο θάνατος του εργάτη δεν ήταν ακαριαίος. Άλλο ένα αμείλικτο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν θα μπορούσε να σωθεί ο συνάδελφος. Ερώτημα που δεν θα απαντηθεί ποτέ μιας και το τσάκισμα του δικαιώματος στην υγεία που συνεχίζει και η τωρινή κυβέρνηση, στη λογική της «εξοικονόμησης» πόρων για τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα έχει οδηγήσει τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε πλήρη διάλυση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου όπου θα έπρεπε να υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και προσωπικό έτοιμο για άμεση επέμβαση, απέχει από το εργοτάξιο μόλις 8 λεπτά. Το ασθενοφόρο από το Βόλο έκανε να φτάσει σχεδόν μισή ώρα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας που έδωσε το έργο και η κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα για τα παραπάνω γιατί κύριο μέλημά τους είναι η διασφάλιση της ς για λογαριασμό εταιριών και εργολάβων. Η έκφραση θλίψης είναι κενό γράμμα για το νεκρό εργάτη και την οικογένειά του. Είναι κενό γράμμα και για την εργατική τάξη την ώρα που τσακίζεται το δικαίωμα στην υγεία σε σημείο να πεθαίνει και την ώρα που έχει γίνει πλέον «νόμος» μετά από αντίστοιχα εγκλήματα να εκδίδονται πορίσματα που τον μόνο που δεν κατονομάζουν ως υπεύθυνο είναι η εργοδοσία.

Έτσι, και στην περιοχή μας, προηγούμενα σοβαρά μέχρι και θανατηφόρα «ατυχήματα» όπως ονομάστηκαν, με χαρακτηριστικότερα τα εγκλήματα στο γκέτο του Μάνεση, δεν έφεραν την παραμικρή βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται μέχρι το επόμενο θύμα της εργατιάς.

Η κυβέρνηση – ΑΝΕΛ διατηρώντας τους προηγούμενους αντεργατικούς νόμους και φέρνοντας νέα μέτρα που τσακίζουν δικαιώματα και κατακτήσεις, καλεί τους εργαζόμενους να θυσιάσουν μέχρι και τη ζωή τους για χάρη της «ανταγωνιστικότητας» και της «ανάκαμψης». Με πρόσχημα την και για να μην πειραχτούν τα κέρδη, μαζί με την εργοδοσία καταργούν στην πράξη μέτρα ασφαλείας, εντατικοποιούν τη δουλειά.

Από κοινού κυβέρνηση, περιφέρεια Θεσσαλίας, κεφάλαιο βλέπουν τους εργαζόμενους σαν κόστος. Χρησιμοποιούν την ανεργία και την ανέχεια στην οποία έχουν οδηγηθεί χιλιάδες οικογένειες για να διαμορφώσουν μειωμένες απαιτήσεις και αντιστάσεις απέναντι στην ασυδοσία του εκάστοτε εργοδότη.

Καλούμε τους εργάτες να πουν αποφασιστικά: Τέρμα πια στις θυσίες για τα κέρδη του κεφαλαίου – Παλεύουμε για τις ανάγκες μας. Να κάνουν υπόθεσή τους και υπόθεση των σωματείων τους την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια και τους χώρους δουλειάς. Να απαιτήσουν την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους στους τόπους δουλειάς μέσα από κρατικό σώμα γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας. Να παλέψουν ώστε να καλυφθούν άμεσα οι τραγικές ελλείψεις στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. Όλοι στον αγώνα!

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση