Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » ΟΒΙ: Το κόστος παράνομων φαρμάκων παγκοσμίως φτάνει τα 4.03 δις. ευρώ
ΟΒΙ: Το κόστος παράνομων φαρμάκων παγκοσμίως φτάνει τα 4.03 δις. ευρώ

ΟΒΙ: Το κόστος παράνομων φαρμάκων παγκοσμίως φτάνει τα 4.03 δις. ευρώ

Νέα μελέτη του  και του OECD

Μελέτη του European Union Intellectual Property Office – και του OECD καταδεικνύει πως στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασε το κόστος των φαρμακευτικών προϊόντων που έχουν αντιγραφεί και κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντιβιοτικά, φάρμακα του σύγχρονου τρόπου ζωής αλλά και παυσίπονα είναι τα πιο στοχευμένα από τους αντιγραφείς, ενώ στα κατασχεθέντα οι Τελωνειακές Αρχές έχουν απομονώσει φάρμακα τα οποία περιλαμβάνουν αντιγραφές σκευασμάτων για την ελονοσία, το διαβήτη, τον καρκίνο καθώς και θεραπείες για διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Επιβεβαιώνεται, επίσης για άλλη μία φορά, πως η εμπορική διαδρομή γίνεται με παραδόσεις μικρών δεμάτων ώστε να διευκολύνεται η εμπορία και να μη κινούνται υποψίες από τις Αρχές. Μεταξύ 2014-2016, το 96% όλων των τελωνειακών κατασχέσεων παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων ήταν είτε ταχυδρομικές είτε express παραδόσεις ταχυμεταφοράς.

Η νέα αυτή μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες (23/03/20) από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που εκτιμά τη συνολική αξία των παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων στα 4,03 δισεκατομμύρια ευρώ, περιέχει στοιχεία που προέρχονται από τελωνειακές κατα, τα οποία καλύπτουν τη χρονική περίοδο 2014-2016, και φανερώνουν ότι πλαστά αντιβιοτικά, φάρμακα σύγχρονου τρόπου ζωής και τα παυσίπονα συναντώνται συχνότερα. Ωστόσο κατασχέθηκαν και διάφορα τοπικά αναισθητικά και φάρμακα θεραπείας του HIV από τους τελωνειακούς υπαλλήλους σε μια προσπάθεια ς των πολιτών

Ο (ΠΟΥ) μία από τις πηγές που ερωτήθηκαν για τη μελέτη αυτή, εκτιμά ότι η παρουσία των υπο-πρότυπων και πλαστών/αντιγραμμένων φαρμάκων κατά της ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική μπορεί να προσθέσει μέχρι και 116.000 θανάτους ετησίως.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, Christian Archambeau, δήλωσε σήμερα σχετικά: «Τα παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν άμεση απειλή για την υγεία και τη ζωή και η άφιξή τους στην ΕΕ, συχνά μέσω μικρών δεμάτων και διαδικτυακών πωλήσεων, αποτελεί πρόκληση για τους φορείς επιβολής του Νόμου. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί την περαιτέρω ενίσχυση του σημερινού συντονισμού σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ και την υποστήριξη παγκόσμιων δράσεων».

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ινδία και η Κίνα χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ να εμφανίζονται ως τα σημαντικότερα σημεία διαμετακόμισης στην αλυσίδα εφοδιασμού πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι εταιρείες και οι που πλήττονται περισσότερο από την παραποίηση/απομίμηση και την πειρατεία έχουν την έδρα τους κυρίως σε χώρες του ΟΟΣΑ, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Αυστρία, η και η Ελβετία.

Η μελέτη χρησιμοποιεί ένα σχετικό υποσύνολο δεδομένων από σχεδόν μισό εκατομμύριο τελωνειακές κατα από διεθνείς Οργανισμούς όπως είναι οι World Customs Organization, European Commission's Directorate-General for Taxation and Customs Union, United States Department of Homeland Security, Counterfeiting Incident System of the Pharmaceutical Security Institute (), World Health Organization.

Δείτε στη συνέχεια στο link που ακολουθεί την πλήρη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Observatory του EUIPO:

https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/trade-in-counterfeit-pharmaceutical-products?fbclid=IwAR3bonLlAi7F08YeaNJtpNgbfRWiGsddp_qWaOjTXnKotrXI4A1CUsM_8As

 Για ερωτήσεις σχετικά με τη μελέτη, παρακαλούμε απευθυνθείτε στα ακόλουθα στοιχεία:

Press contacts: Ruth McDonald 

Tel.: +34 96 513 7676 

Ruth.MCDONALD@euipo.europa.eu

Σχετικά με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ):

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του ΟΒΙ είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση