Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Οδηγίες προς τις ελληνικές επιχειρήσεις για το Brexit
Οδηγίες προς τις ελληνικές επιχειρήσεις για το Brexit

Οδηγίες προς τις ελληνικές επιχειρήσεις για το Brexit

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Από την 1η Νοεμβρίου 2019, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το απευκταίο πλην όμως αρκετά πιθανό σενάριο του χωρίς συμφωνία, ένα από τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το , θα επιβαρύνεται με δασμό 151 ευρώ/100 κιλά ή 1,51 ευρώ/κιλό.

Στην περίπτωση δε όχι μόνο του τυριού, αλλά και άλλων αγροτοδιατροφικών προϊόντων, η είσοδος πλέον στη βρετανική αγορά δεν θα είναι μια απλή υπόθεση, καθώς πιθανόν να απαιτείται η τήρηση επιπλέον προδιαγραφών.

Απαντήσεις και στα παραπάνω ζητήματα και όχι μόνο για την έγκαιρη και σωστή ενημέρωση και προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για το δίνει το υπουργείο Εξωτερικών μέσα από την ειδική διαδικτυακή πύλη https://brexit.gov.gr/.

Υπενθυμίζεται ότι εάν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν περιθώριο έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 να διαπραγματευτούν τη νέα εμπορική και οικονομική σχέση τους. Αν δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, κάτι που πλέον –μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Μπόρις Τζόνσον– θεωρείται πιο πιθανό, από 1η Νοεμβρίου 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται ως χώρα εκτός για φορολογικούς, δασμολογικούς και τελωνειακούς σκοπούς. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Θα εφαρμόζονται τελωνειακές διατυπώσεις και θα πρέπει να υποβάλλονται διασαφήσεις, για ορισμένα εμποτα θα ισχύουν απαγορεύσεις ή περιορισμοί κατά τη διαδικασία εισς/εξς από/προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τα εισαγόμενα εμπορεύματα θα υπόκεινται σε δασμούς, δεν θα αναγνωρίζονται οι διοικητικές διαδικασίες που έχουν ολοκληρωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην αντιστοίχως πριν την αποχώρησης κ.ά.

Μερικά από τα πλέον κρίσιμα βήματα για την έγκαιρη προετοιμασία των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα ακόλουθα:

• Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, καταχωρήστε την επιχείρησή σας στην εθνική τελωνειακή αρχή (intrel@otenet.gr και spapayanni@2001.syzefxis.gov.gr ) για να πραγματοποιεί συναλλαγές με χώρες εκτός Ε.Ε.

• Ρωτήστε την εθνική τελωνειακή αρχή σας σχετικά με τις υφιστάμενες τελωνειακές απλουστεύσεις και διευκολύνσεις που είναι διαθέσιμες για την επιχείρησή σας.

• Εξετάστε το ενδεχόμενο να υποβάλετε αίτηση για να σας χορηγηθεί η ιδιότητα του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα (AEO) από την εθνική τελωνειακή αρχή σας.

• Αν έχετε εγγραφεί στη μικρή μονοαπευθυντική θυρίδα για τον ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εγγραφείτε σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. των 27.

• Αν έχετε καταβάλει ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ΑΑΔΕ. Ωστόσο, θα πρέπει να φροντίσετε να υποβάλετε τις αιτήσεις σας για το εν λόγω διάστημα τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου 2019, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την ηλεκτρονική διαβίβασή τους από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

​​​​​​​​​​​​​​Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2018 οι εξαγωγές της Ελλάδας προς το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν σε 1,21 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την εν λόγω χώρα σε 1,36 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση