Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Βόλου
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Βόλου

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Βόλου

 

Tα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) επισκέφθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στις 23/02/2021, όπου έλαβε αναλυτική ενημέρωση από τον προϊστάμενο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων  Μαυρουδή Κων/νο για τα τρέχοντα ζητήματα των εργαζομένων στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας.

Κατά τη συζήτηση, καταδείχθηκαν οι επιπτώσεις που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση της πανδημίας και η επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της στον εργασιακό τομέα, μεταξύ των οποίων είναι και η ανησυχητική εμφάνιση φαινομένων καταστρατήγησης των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους κάποιων εργοδοτών.

Πολλά είναι τα ανώνυμα τηλεφωνήματα που γίνονται από εργαζόμενους σε αναστολή σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του ΣΕΠΕ , οι οποίοι καταγγέλλουν πρακτικές υφαρπαγής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 €, κρατώντας για τα προσωπικά τους έξοδα 50 €/ βδομάδα με πρόσχημα την ανάγκη στήριξης της  επιχείρησης και τη μη απώλεια θέσεων εργασίας.

Χωρίς ωστόσο επώνυμες καταγγελίες για συγκεκριμένους εργοδότες, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορεί να εφαρμόσει τις νόμιμες διατάξεις, να προβεί σε ελέγχους και τελικά να επιβάλλει τις ανάλογες διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ενημέρωσε ότι πρόσφατα έφερε το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή με Ερώτησή του, τονίζοντας πως η καταγγελλόμενη πρακτική των εργοδοτών αφήνει τους εργαζόμενους των εν λόγω επιχειρήσεων με 200 ευρώ το μήνα, με τα οποία καλούνται να βιοποριστούν οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους, ενώ εντύπωση προκαλεί σύμφωνα με τις καταγγελίες το γεγονός ότι παρ’ ότι πρόκειται για διαφορετικές επιχειρήσεις, οι εργοδότες φαίνεται να εμφανίζουν κοινή, παγιωμένη στάση, ακόμα και ως προς το προτεινόμενο εβδομαδιαίο ποσό.

«Οι σημαντικές αρμοδιότητες της Επιθεώρησης Εργασίας που αφορούν στους ελέγχους των επιχειρήσεων ως προς την εφαρμογή του εργατικού δικαίου, την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας  για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων και διασποράς του κορωναϊού, τη διερεύνηση των υποβαλλόμενων καταγγελιών και αιτημάτων των εργαζομένων, κάνουν επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης του Σώματος με προσωπικό», τόνισε ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι η αναποτελεσματικότητα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης εκ μέρους της κυβέρνησης, έχει οδηγήσει σε ανασφάλεια  τις εργασιακές σχέσεις και την ιδιωτική οικονομία συνολικά, με το ΣΕΠΕ να καλείται να επιτελέσει το σημαντικό έργο της ευρύτερης δυνατής προστασίας των εργαζομένων.

Ο κ. Μεϊκόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Μαυρουδή  για τη γόνιμη συνάντηση και υπογράμμισε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεσή του για την προώθηση των ζητημάτων που συζητήθηκαν και κοινοβουλευτικά.

 

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος εκπροσώπησε τη Βουλή στην Τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τη εκπροσώπησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στην τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας 2021 με θέμα την οικονομική, κοινωνική, κλιματική ανθεκτικότητα της Ευρώπης και τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων χαρακτήρισε την πανδημία «μαραθώνιο» αντοχής, πρόληψης, συνέπειας και στρατηγικού σχεδιασμού. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, εισέρχονται στη νέα κρίση της πανδημίας με μειονέκτημα λόγω της προηγούμενης δεκαετούς οικονομικής κρίσης και των «πληγών» που άφησαν οι πολιτικές προσαρμογής που επιβλήθηκαν, όπως υψηλή ανεργία, χαμηλούς μισθούς, διογκωμένο δημόσιο χρέος, brain drain.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε νέο γύρο μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και την εργασίας που θα οδηγήσουν σε νέο γύρο φυγής εργαζομένων από το Νότο προς το Βορρά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον του ΣΥΡΙΖΑ, η επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας θα αργήσει και γι’ αυτό η εσπευσμένη έναρξη των προγραμμάτων ανάκαμψης για άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας είναι μονόδρομος και η εμπροσθοβαρής εκταμίευση των κονδυλίων αναγκαία.

Οι χώρες του Νότου έχουν μεγάλες οικονομίες υπηρεσιών (π.χ. εστίαση, τουρισμός) και χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους ή ακόμα και να κλείσουν. Για το λόγο αυτό χρειάζεται γενναία στήριξη χωρίς διάκριση στο ποια επιχειρήσει αξίζει ή όχι να σωθεί και όρο τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και τη διαγραφή χρεών που συνδέονται με την πανδημία.

«Στην Ελλάδα, 3 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν ότι έχει μεταβληθεί προς το χειρότερο η σχέση εργασίας τους, 7 στους 10 δηλώνουν ότι κινδυνεύουν θεμελιώδη δικαιώματα, και ανησυχούν ότι η τηλεργασία θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εξέλιξη των αμοιβών τους. Ταυτόχρονα μειώνεται διαρκώς ο δείκτης αισιοδοξίας για αμοιβές και διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος μιλώντας για την τηλεργασία που κατά ένα ποσοστό θα μονιμοποιηθεί σε ορισμένους κλάδους υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση που να προστατεύει τους εργαζομένους και διασφάλιση του δικαιώματος στην αποσύνδεση (the right to switch off).

Ολοκληρώνοντας, χαρακτήρισε την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τον κόσμο μας που προσέφερε χρήσιμα διδάγματα για την αξία της δημόσιας υγείας και τον κρίσιμο πλην ευαίσθητο τομέα της εργασίας και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εστιάσει στην εκκίνηση κοινωνικού διαλόγου με έμφαση στις ανθρωποκεντρικές πολιτικές, την και συνοχή.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση