Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Ν. Ηλιόπουλος: Αποκλιμακώνεται η “μαύρη” εργασία
Ν. Ηλιόπουλος: Αποκλιμακώνεται η “μαύρη” εργασία

Ν. Ηλιόπουλος: Αποκλιμακώνεται η “μαύρη” εργασία

Η αδήλωτη εργασία στην και στη Μαγνησία μετασχηματίζεται σε υποδηλωμένη, ενώ η αδήλωτη απασχόληση αρχίζει να παρουσιάζει αποκλιμάκωση από το 19,2% που ήταν σε ορισμένους κλάδους του 2014, στο 12% σήμερα.

Τα παραπάνω ανέφερε  σήμερα νωρίς το απόγευμα κατά την επίσκεψή του στην Επιθεώρηση Εργασίας στο Βόλο, ο υφυπουργός  Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της αλλαγής της αρχιτεκτονικής στα για την «μαύρη» εργασία.

Ο κ. Ηλιόπουλος  είπε ότι η κατάσταση στη Μαγνησία είναι καλύτερη απ' ότι σε άλλα της χώρας, όπου υπάρχει ακόμη και ένας εργαζόμενος και πρόσθεσε  ότι οι υπηρεσίες θα στελεχωθούν μέσω διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη , καθώς και ότι ειδικά στην και ασφάλεια θα γίνουν προσλήψεις για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια.

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι από τον Αύγουστο ήδη οι βασικές αρχές των Συλλογικών Συμβάσεων επανέρχονται ώστε να μειωθεί η αδήλωτη εργασία για την οποία είπε ότι το 2014   στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας (εστίαση και τουρισμός) ήταν στο 19,2%, ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία βρίσκεται στο 12%, κάτι που δείχνει αποκλιμάκωση και είναι θετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά για να γίνει.

Η παραβατικότητα πλέον έχει μετασχηματιστεί κυρίως σε αυτό που λέμε υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή δεν βρίσκεις τόσο εύκολα πλήρως αδήλωτο εργαζόμενο, αλλά εργαζόμενο, ειδικά στην εστίαση και στον τουρισμό, που δηλώνεται για λιγότερες μέρες και λιγότερες ώρες απ' αυτές τις οποίες δουλεύει.

Σύμφωνα με τον Νάσο Ηλιόπουλο, το παράξενο, που και ο ίδιος δεν θα περίμενε αν δεν είχε την εμπειρία, είναι ότι σε κλάδους όπως οι , υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την υποδηλωμένη εργασία και έφερε το παράδειγμα κεντρικού καταστήματος συστημικής τράπεζας στην Αθήνα, που βρέθηκαν 200 , με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο 1,6 εκ. €. Όπως είπε αυτό δείχνει πόσο είχε ξεφύγει η κατάσταση  και πόσο κάποιοι χώροι πίστευαν όχι έχουν ασυλία, κάτι που είπε ότι δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση.

Ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι αυτό που συζητείται στο υπουργείο και περίπου σε 10 ημέρες θα πάει στη , είναι αποκλειστικά η αλλαγή των προστίμων για την αδήλωτη εργασία.

Συγκεκριμένα πρόκειται να αλλάξει όλη η αρχιτεκτονική, με την έννοια ότι το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.500 €, αν γίνει πρόσληψη του εργαζόμενου υπάρχει δυνατότητα ς του προστίμου, όσο μεγαλύτερη σε χρόνο θα είναι η πρόσληψη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η του προστίμου.

Όπως είπε, την ίδια στιγμή δημιουργείται τεκμήριο για τον εργαζόμενο, που έστω και για πέντε λεπτά να είναι αδήλωτος, δικαιούται αυτόματα τρεις μήνες ένσημα από τον εργοδότη, ενώ σε περίπτωση υποτροπής – στην ίδια επιχείρηση να βρεθεί ξανά αδήλωτος εργαζόμενος – όχι μόνο δεν έχει καμία μείωση, αλλά το πρόστιμο διπλασιάζεται στις 21.000 €.

«Με τον τρόπο αυτό δίνεις τη δυνατότητα ευελιξίας σε έναν εργοδότη που θέλει να συμμορφωθεί, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μια λογική αποκατάστασης της δικαιοσύνης για τον εργαζόμενο και δεν είναι απλά ένα τιμωρητικό εισπρακτικό πρόστιμο», διευκρίνισε ο υφυπουργός.

"Αλιεύοντας" την είδηση