Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Mέτρα ανακούφισης για τους οικιστές εργαστικών κατοικιών
Mέτρα ανακούφισης για τους οικιστές εργαστικών κατοικιών

Mέτρα ανακούφισης για τους οικιστές εργαστικών κατοικιών

Mέτρα ανακούφισης για τους οικιστές εργαστικών κατοικιών που δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει πλήρως τα δάνειά τους προς τον πρώην ΟΕΚ, νομοθέτησε η κυβέρνηση, μειώνοντας σημαντικά τη μέση τιμή κόστους των κατοικιών, δίνοντας σημαντικά οικονομικά κίνητρα για την αποπληρωμή των δανείων.

O ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας σε θέματα ακίνητης περιουσίας, Μάριος Μουζάλας, σε ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας σήμερα το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου είπε πως περίπου 1.000 άτομα στη Μαγνησία θα “ανακουφιστούν” άμεσα από τις νέες αυτές ρυθμίσεις.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στα μέτρα διευκόλυνσης αποπληρωμής δανείων και τις νέες τιμές ακινήτων για τα οποία δεν έχει δοθεί παραχωρητήριο και διευκρίνισε: “Στο Βόλο υπάρχουν 764 κατοικίες με οριστικά παραχωρητήρια, όμως για τις 150 από αυτές οι ιδιοκτήτες τους έχουν υποχρέωση αποπληρωμής. Επιπλέον υπάρχουν και 874 κατοικίες που περιμένουν παραχωρητήρια. Μιλάμε για περίπου 1000 άτομα που άμεσα θα ανακουφιστούν”.

Όπως αναφέρθηκε ο πρώην ΟΕΚ έχει κτίσει 52.000 σπίτια εκ των οποίων 36.000 αντιμετωπίζουν κάποια εκκρεμότητα όπως π.χ. οικιστές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος της πληρωμής και στον τρόπο, οικιστές που περιμένουν ήδη από το 1980 να πάρουν οριστικά παραχωρητήρια, περίπου 7.500 άνθρωποι που έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής και δεν είχαν τρόπο να παρακολουθήσουν την οφειλή τους κ.ά. “Πιστεύουμε ότι με τα μέτρα αυτά θα επανασυνδεθούν οι άνθρωποι με το σπίτι τους και το όνειρό τους να το αποκτήσουν με αξιοπρέπεια με βάση και τη δεδομένη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε” είπε ο κ. Μουζάλας.

Να σημειωθεί ότι με τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζονταν ο τρόπος υπολογισμού της τιμής, η μέση τιμή γι’ αυτούς που δεν έχουν πάρει παραχωρητήρια κυμαίνονται μεταξύ 780-1030 ευρώ. Αποφασίστηκε η τιμή αυτή να μειωθεί αφαιρώντας κόστη που χρεώνονταν οι οικιστές αλλά δεν περνούσαν στην κατοικία, όπως κόστος υπερτιμημένης γης, αναθεωρήσεις, πρόσθετων εργασιών κ.α. Το μέσο κόστος κατασκευής κατοικιών από τον ΟΕΚ τη δεκαετία του 1980 ήταν στα 785 ευρώ όταν το μέσο κόστος στην ελεύθερη αγορά ανέρχονταν σε 420 ευρώ. Η νέα τιμή ορίστηκε πλέον στα 304 ευρώ για όλη την Ελλάδα. Ισχύει και για τους οικιστές που έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια, σε τιμή ανά τετραγωνικό μεγαλύτερη από την προαναφερόμενη.

“Η τιμή αυτή νομίζω ικανοποιεί μεγάλες ομάδες πληθυσμού, ενώ συνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες, περιπτώσεις χηρείας, ΑμεΑ κ.ά. θα έχουν πρόσθετη έκπτωση 20%, δηλαδή η τιμή γι’ αυτούς θα πάει στα 240 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Επίσης αυξήθηκε κατά 10 χρόνια ο χρόνος αποπληρωμής ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση, διαγράφηκαν οι υπερημερίας κατά το 1/2 και από δω και μπρος οι παραμένουν άτοκες μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους.

Αν κάποιος εξοφλήσει το υπόλοιπο οφειλής σε ένα χρόνο έχει μια έκπτωση 50% στην οφειλή του, αν πάει στα 5 χρόνια έχει ένα 40% έκπτωση, στα 10 χρόνια, ένα 20% έκπτωση αν πληρώσει το 80%.
Τέλος οι μπορούν με αίτησή τους στον ΟΑΕΔ να παίρνουν απαλλαγή εξόφλησης πληρωμής και συνεχόμενα έως και τρία χρόνια. Αυτό ισχύει και για άλλες περιπτώσεις όπως σοβαρές ασθένειες κ.ά.”.

Τέλος ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας σε θέματα ακίνητης περιουσίας ανέφερε ότι όσοι μέχρι τώρα έχουν αποπληρώσει το 60% της οφειλής τους με βάση τη νέα τιμή υπολογισμού του κόστους της ιδιοκτησίας τους, τότε παίρνουν οριστικό παραχωρητήριο, ενώ αν έχουν πληρώσει περισσότερα ο ΟΑΕΔ πρέπει να τους επιστρέψει το επιπλέον μέσα σε 5 χρόνια.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση