Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Μεγάλα τα προβλήματα καθαριστριών-ών μετά την πανδημία από τον κορωναϊό
Μεγάλα τα προβλήματα καθαριστριών-ών μετά την πανδημία από τον κορωναϊό

Μεγάλα τα προβλήματα καθαριστριών-ών μετά την πανδημία από τον κορωναϊό

Το Σωματείο Καθαριστριών-Καθαριστών Ν. Μαγνησίας πραγματοποίησε την Παρασκευή 26/06/2020 την ενική Συνέλευση στο Ε.Κ.Β. Στην εισήγηση του Δ.Σ. του σωματείου που παρουσίασε η πρόεδρος Πλαγερά Μαρία, επισημάνθηκε αναλυτικά τα πραγματικά προβλήματα και ζητήματα που απασχολούν τις καθαρίστριες και των καθαριστών του κλάδου μετά την πανδημία από τον κορωναϊό.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «…Με το πρώτο άνοιγμα των σχολείων μετά την καραντίνα, ήρθαν να επιβεβαιωθούν οι σοβαρές ελλείψεις στην καθαριότητα, στην ασφάλεια και την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τον κορωναϊό.

Η μεταφορά των καθαριστριών από τα κτίρια της πρωτοβάθμιας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έλυσε προσωρινά το πρόβλημα που υπήρχε. Όμως με το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων το πρόβλημα μεγάλωσε, αναδείχτηκαν μέσα στην πανδημία τα κενά που υπάρχουν διαχρονικά στον τομέα της ς καθαριότητας, πως αυτά δεν λύνονται με μπαλώματα και μετακινήσεις».

Οι συμβάσεις μας λήγουν 30 Ιουνίου και δεν γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή αν θα έχουμε δουλειά από την 1η Σεπτέμβρη, με τι όρους θα είναι οι συμβάσεις που «ακούγονται» δεξιά και αριστερά, για πόσο χρονικό διάστημα και για πόσους.
ια πάνω από 15 χρόνια βρισκόμαστε σε συνεχή ομηρία με παρατάσεις ανά ένα ή δύο σχολικά έτη. Οι κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν μέσα από γενικές συνελεύσεις σε υπουργείο εσωτερικών και δήμους, οι κοινές πρωτοβουλίες με συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών απέδειξαν την αναγκαιότητα τα σωματεία να ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στον κλάδο, να αποφασίζουν συλλογικά τα επόμενα αγωνιστικά βήματα».

Επίσης, έγινε ενημέρωση για την της ομοσπονδίας: «…Το κάλεσμα της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος ΟΙΥΕ για προέδρων των σωματείων της καθαριότητας στις 20-21 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποδείχτηκε φιάσκο. Οι δυνάμεις που κλείνουν σε όλες τις πτώσεις υποκριτικά την ανάγκη οργάνωσης αγώνων από την ΟΙΥΕ, υπονομεύουν σε αυτήν την καθοριστική φάση κάθε δυνατότητα οργάνωσης αγώνα του κλάδου. Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως κουκιά, τορπιλίζοντας το αίτημα για τη μονιμοποίησή μας.

Αυτό φάνηκε από την συμμετοχή των σωματείων που ανταποκριθήκαν και λόγο σοβαρών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι μας που εργάζονται σε συνθήκες χρόνιας ομηρίας με τις συμβάσεις έργου στα , δεν ήταν αναμενόμενη, 4 σωματεία στην Αθήνα και 3 σωματεία στην Θεσσαλονίκη, εκεί που πήραμε μέρος από την Θεσσαλία( της Μαγνησίας και της Λάρισας).

Το συμπέρασμα που βγαίνει, ότι αυτοί που οργάνωσαν σκόπιμα και υπονομευτικά: Δε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων.

Που είναι όλοι αυτοί («τα κίτρινα γάντια» η ομάδα του πρώην πρόεδρου της ομοσπονδίας Καραγεωργόπουλου που το προηγούμενο διάστημα ηλεκτρονικά με διάφορες δημοσιεύσεις που υπόγραφαν πάνω από 30 σωματεία), με τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων… χωρίς αποφάσεις των επισήμων οργάνων, η της ομοσπονδίας, η των πρωτοβάθμιων σωματείων από τις Γενικές Συνελεύσεις τους. Που έχουν κρυφτεί; Η μήπως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα μας, για τις συμβάσεις, τα μέτρα προστασίας μας από την πανδημία του κορονοϊού και τι θα κάνουμε με την έναρξη νέας ς χρονιάς; Το μόνο που πρότειναν «οι υπεύθυνοι» της ομοσπονδίας στις συσκέψεις να γίνουν τα αυτονόητα, όπως οι γενικές συνελεύσεις, χωρίς να δεσμευτούν για την οργάνωση των κινητοποιήσεων και να υπάρχει αγωνιστική δράση πριν την έναρξη νέας σχολικής χρονιάς».

Στο πρόγραμμα δράσης η Διοίκηση εκτός από της εκτιμήσεις που έκανε πρότεινε τα παρακάτω:
«…Είμαστε οι εργαζόμενοι που σε συνθήκες πανδημίας κληθήκαμε κατά παράβαση των συμβάσεων μας , να δουλέψουμε χωρίς ωράριο, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να έχουμε το δικαίωμα στην άδεια ειδικού σκοπού. Είμαστε εργαζόμενοι λάστιχο αφού πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να κάνουμε 2 η 3 δουλειές για να συμπληρωθεί ο πενιχρός μισθός. Μας καλούν να είμαστε στα και είμαστε, χωρίς να έχουμε μόνιμη σταθερή δουλειά.
Είναι κοροϊδία λοιπόν αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση και Δήμοι να παρουσιάζουν πως όλα είναι καλά και υπό έλεγχο , η κατάσταση θα γίνει δραματική από Σεπτέμβρη αν δεν παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα.

Η καθαριότητα είναι πάγια ανάγκη για τους χώρους εκπαίδευσης δεν είναι παιχνιδάκι!
Διεκδικούμε:
• Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
• Πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού καθαριότητας , για ασφαλή και καθαρά σχολεία.
• Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας για όλη τη σχολική κοινότητα , παροχή όσων απαιτούνται χωρίς επιβάρυνση των γονιών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων.
• Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνονται στις ΠΝΠ».

«…Εμείς δε μπορούμε να περιμένουμε. Με όσες δυνάμεις έχουμε, καλούμε τα σωματεία καθαριστριών και τις επιτροπές αγώνα σε όλη τη χώρα, να βγουν μπροστά. Καλούμε τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών σε στήριξη. Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να κάνουν το αίτημα μας και δικό τους.
Δεν θα επιτρέψουμε να παίξει κανείς με τη δουλειά μας και τους όρους που θα εργαζόμαστε ούτε φυσικά με την υγιεινή και την ασφάλεια όλης της σχολικής κοινότητας.
Με πανδημία ή χωρίς πανδημία η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία καθημερινά, πριν και μετά το μάθημα, σε κάθε διάλειμμα. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Είναι ευθύνη του κράτους, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να δικαιώσουν άμεσα το πάγιο αίτημα μας, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
Και θα συνεχίσουμε την δράση μας με τις εξορμήσεις στα σχολεία με την ανακοίνωση – καλέσματος προς εκπαιδευτική κοινότητα:
στην οποία, καλούμε σε αγώνα και συντονισμό όλους τους συναδέλφους του κλάδου, τους συλλόγους γονέων, τους και εκπαιδευτικούς. Χρειάζεται κοινό μέτωπο από όλους εμάς για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Μας αφορά όλους τι θα συμβεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».
Επίσης, ανταποκριθήκαμε χτες στις 25 Ιούνη, στο κάλεσμα 3 σωματείων (του Σωματείου καθαριστών-καθαριστριών Πειραιά και νήσων, του Σωματείου καθαριστών-καθαριστριών Ν. Λάρισας και του Σωματείου Καθαριστριών-ών Ν. Μαγνησίας) για να γίνουν κινητοποιήσεις-παρεμβάσεις σε υπουργεία, Δήμους, σχολικές επιτροπές.
Στην Αθήνα, μαζί με τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας, αντίστοιχη παρέμβαση κάναμε στην δημοτική αρχή Βόλου, στις Σχολικές Επιτροπές ς και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που καταθέσαμε το υπόμνημα του σωματείου μας και ζητήσαμε να κοινοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.
Στην συνέχεια έγινε διεξοδική συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις και τις συμβάσεις: των καθαριστριών στα δημόσια σχολεία, στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο νοσοκομείο του Βόλου κ.ά., εργασιακές σχέσεις που τους ταλαιπωρούν για παρά πολλά χρόνια χωρίς να έχει δοθεί οριστική λύση με την μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Όμοια ,ανασφάλεια που ζουν οι συναδέλφισσες των σχολείων ζουν και οι συνάδελφοι που απολύθηκαν τον Δεκέμβρη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Όπου μετά από 10-15-20χρονια δουλειάς πετάχτηκαν στο δρόμο για να ανάψει το πράσινο φως στους εργολάβους, είναι χαρακτηριστικό πως από τους 3 μήνες που αρχικά θα αναλάμβανε εργολάβος έχει παραταθεί μέχρι τον Οκτώβρη. Όλοι γνωρίζουμε πως ως εργαζόμενοι σε εργολάβους οι συνθήκες είναι ακόμα πιο εξευτελίστηκες και σε ωράρια και σε μεροκάματα, ( παραδείγματα πολλά και από χώρους εκπαίδευσης και από την κατάσταση στο νοσοκομείο κλπ.) Το πρόσχημα της Πρυτανικής Αρχής περί διαγωνισμού ΑΣΕΠ που επρόκειτο να γίνει, παραμένει λόγια του αέρα. Κυβέρνηση και Πρυτανική Αρχή έχουν άμεση ευθύνη για την κατάσταση αυτή.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους , που εργάζονται αυτή τη στιγμή στον εργολάβο να οργανώσουμε κοινό αγώνα. Είμαστε στην ίδια μεριά και όχι απέναντι όπως μας θέλουν. Οι συνθήκες δουλειάς είναι ίδιες για όλους μας όπως και η ανεργία όσων βρίσκονται ήδη και όσων θα βρεθούν αύριο, μεθαύριο.
Και διεκδικούμε:
• Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο
• Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων , προσλήψεις επιπλέον μόνιμου προσωπικού όπου χρειάζεται.
• Μισθούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και όχι μισθούς πείνας.
• Έξω οι εργολάβοι από την καθαριότητα».

Από τα μέλη της Διοίκησης τονίστηκε ακόμη: ότι η συμμετοχή των μελών του σωματείου στις πανελλαδικές και κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, στις Γενικές Συνελεύσεις είναι σημαντικές στην λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας και μαζί μ΄αυτούς οι εργαζόμενοι του κλάδου καθαριότητας.

Στο τέλος, το ΔΣ του Σωματείου επισήμανε: ότι κάνεις δεν πρέπει να είναι μόνος του και αμέτοχος, αλλά όλοι μαζί, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε για να μην περάσει το ξήλωμα των εργατικών κατακτήσεων, των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων αλλά και το σύνολο των αντιλαϊκών νόμων και πολιτικών που προέρχονται από τις αποφάσεις της Ε.Ε., της Κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση