Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / «Μαύρη λίστα» με επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν αδήλωτους εργαζομένους
«Μαύρη λίστα» με επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν αδήλωτους εργαζομένους

«Μαύρη λίστα» με επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν αδήλωτους εργαζομένους

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στην περίπτωση μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, αν παρασχεθεί πέραν της συμφωνημένης, ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχη αμοιβή με προσαύξηση 12% επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει.

Αλλαγές προωθούνται και όσον αφορά τις κυρώσεις για την αδήλωτη , έπειτα από έλεγχο του ΣΕΠΕ. Το πρόστιμο παραμένει στις 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, αλλάζουν όμως οι εκπτώσεις που προβλέπονταν στο παρελθόν, σε περίπτωση που ο εντός 10 ημερών προσλάβει τον εργαζόμενο.

Συγκεκριμένα, το πρόστιμο περιορίζεται στις 2.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι ο θα προσλάβει τον εργαζόμενο με πλήρη εργασία, για τουλάχιστον 12 μήνες. Σήμερα το πρόστιμο αυτό είναι στις 3.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και μικρότερες μειώσεις, εφόσον η πρόσληψη είναι 3μηνη ή 6μηνη. Οι ενδιάμεσες αυτές περιπτώσεις καταργούνται. Παράλληλα, δημιουργείται «μαύρη » στο σύστημα «Εργάνη» με και εργοδότες που έχουν εντοπιστεί με αδήλωτους εργαζομένους. Θα αποκλείονται από ευμενείς φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Επίσης, θα πρέπει να καταχωρίζονται υποχρεωτικά, στο σύστημα «Εργάνη», ανεξάρτητων υπηρεσιών που αφορούν απασχολουμένους με αυτήν τη μορφή απασχόλησης σε έως δύο εργοδότες,  καθώς και οι απασχολούμενοι με εργόσημο. Στις ασφαλιστικές διατάξεις του σχεδίου νόμου περιλαμβάνονται αλλαγές όπως η αναστολή χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ, σε εργοδότες που δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα, προβλέπεται ότι ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταρτίσει έως τις 30/6/ τους εκκρεμείς ισολογισμούς των ετών 2017, 2018 και 2019.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το Lab Art yard στην αυλή του Τσαλαπάτα ξεκινάει με δυναμικό τριήμερο συναυλιών #LabArt - https://t.co/SKyefhU2K0 -

  • Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia - https://t.co/uyPdAbjw8N… -

  • Οικονομική μετακίνηση για νέους από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/RXSQBs16kO -

"Αλιεύοντας" την είδηση