Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης, λόγω καύσωνα
Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης, λόγω καύσωνα

Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης, λόγω καύσωνα

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης, λόγω των προβλεπόμενων να επικρατήσουν υψηλών θερμοκρασιών και προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, υπενθυμίζεται το πλαίσιο οδηγιών για την περιγραφή των ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου, τα απαιτούμενα τεχνικά που πρέπει προληπτικά να λαμβάνονται από τους εργοδότες, σε συνδυασμό με τα κατά περίπτωση ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες, τις τεχνικές και οργανωτικές οδηγίες για τις μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους εργασίας και τη δι τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών μέτρων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Συγκεκριμένα:

• Τεχνικά μέτρα για την προ των υπαίθριων εργασιών και για τον περιορισμό της επιβάρυνσης από συγκεκριμένες παραγωγικές εργασίες.
• Διαλείμματα, εναλλαγή εργαζομένων, μετάθεση ωραρίου ορισμένων εργασιών ή και συντόμευσή του.
• Προ των εργαζομένων με ιδιαίτερη ευαισθησία στην έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και παροχή πρώτων βοηθειών.
• Εγκατάσταση κλιματιστικών σε όποιους εργασιακούς χώρους δεν υπάρχουν και επιβάλλεται να υπάρχουν.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:

• Εργαζόμενοι που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (π.χ. όσοι αντιμετωπίζουν καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα) και εργάζονται σε χώρους μη κλιματιζόμε με μεγάλη θερμοκρασία και βαρύ αντικείμενο εργασίας, να λαμβάνεται η επιδεικνυόμενη μέριμνα, όσο διαρκεί ο καύσωνας.
α γίνονται τακτικά διαλείμματα σε χώρους κλιματιζόμε.
α διακόπτονται τις μεσημεριανές ώρες οι εργασίες σε ανοικτούς χώρους, εκτεθειμένους στον ήλιο.

Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος από τις (που σημειωτέον είναι υποχρεωτική και αμείβεται κανονικά), ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, για το διάστημα της επικράτησης των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

"Αλιεύοντας" την είδηση