Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Λάβρος κατά της κυβέρνησης η διοίκηση του ΕΚΒ
Λάβρος κατά της κυβέρνησης η διοίκηση  του ΕΚΒ

Λάβρος κατά της κυβέρνησης η διοίκηση του ΕΚΒ

Τραγική κατάσταση στη Μαγνησία

Γιορτάζονται φέτος τα 110 χρόνια του πρώτου Εργατικού Κέντρου

Με καταγγελίες στην κυβέρνηση για την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει, έγινε σήμερα στο ΕΚΒ ο απολογισμός της διοίκησης, η οποία χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στη Μαγνησία, παρουσίασε το νέο πλαίσιο δράσης και αναφέρθηκε στα 110 χρόνια που γιορτάζει φέτος το Εργατικό Κέντρο.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος αναφέρθηκε στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) με βάση τα οποία τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (20,5% τον Σεπτέμβριο του 2017) και στην (16,7%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (2,5%), στη Μάλτα και στη Γερμανία (3,6%).

Όπως επίσης είπε στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον περασμένο Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στους 981.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας στους διαμορφώθηκε στο 16,8% και στις γυναίκες στο 25,3%. Την ίδια ώρα, το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα μειώθηκε μόλις μερικά δέκατα της μονάδας τον Σεπτέμβριο στο 39,5%, έναντι 39,8% τον Αύγουστο. (Τα στοιχεία, φυσικά, αυτά έχουν συμπεριλάβει έναν τεράστιο αριθμό εποχιακώς εργαζόμενων και υποαπασχολούμενων στον Τουριστικό-Επισιτιστικό Κλάδο, το καλοκαίρι) και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε πραγματικά δεδομένα πλήρους απασχόλησης.
Επίσης τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (39,5%), στην (37,9%) και στην Ιταλία (32,7%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (5%) και στη Γερμανία (6,6%).

Τον Νοέμβριο, η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 18,2% και στην ΕΕ στο 16,2%.

Τραγική η κατάσταση στη Μαγνησία

Ο κ. Παπαδημόπουλος τόνισε ότι στη Μαγνησία, η Δημόσια-δωρεάν Υγεία χρεωκόπησε, η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη υπολειτουργεί, εξ' αιτίας των ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό και σε μέσα, – Κέντρα Υγείας εκπέμπουν δραματικό S.O.S, και, αν λειτουργούν ακόμη, αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία των ίδιων των εργαζόμενων (γιατρών-νοσηλευτικού προσωπικού), που υπερβάλλουν εαυτούς.
Ο ίδιος είπε ακόμη πως στο του , την τελευταία τριετία, βασικές ειδικότητες ιατρών έπαψαν να υπάρχουν, το κόστος για την αγορά φαρμάκων υπερτριπλασιάστηκε για τους ασφαλισμένους, που καλούνται, πλέον, να πληρώσουν εξ' ολοκλήρου και από την τσέπη τους βασικότατα φάρμακα, τα οποία έπαψαν να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των χορηγούμενων με το βιβλιάριο του Ταμείου τους!

Ακόμη ανέφερε πως εκατομμύρια εργαζόμενοι στη χώρα, πληρώνουν πλέον ασφαλιστικές εισφορές χωρίς κανένα πραγματικό αντίκρισμα, και την ίδια ώρα οι αρμόδιοι υπουργοί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν το θράσος να βγαίνουν και να μιλάνε για ανασυγκρότηση της Δημόσιας-δωρεάν Υγείας και επέκτασή της σε μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα!

«Είναι ασύστολοι ψεύτες! Έχουν διαλύσει στην κυριολεξία το Κοινωνικό Σύστημα Υγείας, κοροϊδεύοντας τον Ελληνικό λαό πως δήθεν «ανακαλύπτουν και πατάσσουν σκάνδαλα»!
Στην Κοινωνική Ασφάλιση, όσο περνούν οι μήνες, τόσο αποκαλύπτεται το απόλυτο χάος, που προβλέπαμε και φωνάζαμε τόσον καιρό για τον ΕΦΚΑ!
Η χορήγηση των συντάξεων έχει «τελματώσει»! Οι πιο «τυχεροί» περιμένουν μήνες για να πάρουν τη σύνταξη, ενώ οι πιο άτυχοι ψάχνουν ακόμη να …βρουν τα χαμένα τους ένσημα!
Το ΕΚΒ και το Συνδικαλιστικό Κίνημα, συνεχίζει να μην αποδέχεται τη συνύπαρξη, υπό την ίδια ασφαλιστική στέγη, εργαζόμενων και εργοδοτών και να μη νομιμοποιεί αυτήν την τερατογένεση.Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την επ του αυτόνομου Ασφαλιστικού μας Φορέα» επισήμανε ο προεδρος του ΕΚΒ.

Ο εορτασμός των 110 χρόνων του ΕΚΒ

Να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από την ιστορική ίδρυση του Εργατικού Κέντρου του και πρώτου Εργατικού Κέντρου της Χώρας, το 1908.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, ο κ. Παπαδημόπουλος είπε πως θα καταβληθεί προσπάθεια, σε και με το Πανεπιστήμιο, να αξιολογηθεί και ψηφιοποιηθεί το υπάρχον αρχειακό υλικό του ΕΚΒ, και, ει δυνατόν, να εμπλουτισθεί, καθώς επίσης να εκδοθεί (χωρίς επιβάρυνση του ΕΚΒ) ειδικό Επετειακό Λεύκωμα, με την ιστορία του Κέντρου και την ανάδειξη σημαντικών τοπικών εργατικών γεγονότων.

Τα παραπάνω θα πλαισιωθούν και από Ειδικές Ημερίδες ή άλλες .

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου είπε-μεταξύ άλλων- πως τα 110 χρόνια του ΕΚΒ δεν είναι μια εορταστική επέτειος, αλλά το εκατοντάχρονο και πλέον εργατικό αγωνιστικό μήνυμα της συνέχισης στον δρόμο που χάραξαν οι πρωτοπόροι του.
«Αν θέλουμε πραγματικά να τους τιμήσουμε, ας τραβήξουμε τον δρόμο της ενότητας. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έχουμε οικτρά αποτύχει» ανέφερε χαρακτηριστικά και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Μ' αυτές τις παρατηρήσεις, και με τη διαβεβαίωση ότι το ΕΚΒ θα συνεχίσει να μάχεται στην πρώτη γραμμή για την επαναδιεκδίκηση όλων όσα μας άρπαξαν, χαιρετίζω κι εγώ τις εργασίες της Συνέλευσης και καλώ τους συναδέλφους να δώσουν ακόμη πιο ισχυρή εντολή στη Διοίκηση για να συνεχίσει το έργο της, στις εξαιρετικά δύσκολες, επαναλαμβάνω, αυτές συγκυρίες.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση