Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » «Κούρεμα» ενοικίων και τον Απρίλιο
«Κούρεμα» ενοικίων και τον Απρίλιο

«Κούρεμα» ενοικίων και τον Απρίλιο

Την απαλλαγή από τα ενοίκια του Απριλίου για τις περίπου 200.000 επιχειρήσεις που και σήμερα δεν καταβάλλουν το μηνιαίο μίσθωμα, και ενδεχομένως του Μαΐου (για όσες θα παραμείνουν κλειστές) σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να τις βοηθήσει να επιβιώσουν όταν θα ανοίξει η αγορά. Ταυτόχρονα, θα συνεχισθεί, όπως φαίνεται, και για τον μήνα Απρίλιο το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Η επέκταση και τον Απρίλιο του μηδενικού ενοικίου αφορά τους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών με το κόστος να φθάνει στα 70 εκατ. ευρώ τον μήνα, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των μηδενικών ενοικίων για ακόμα δύο μήνες το κόστος θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ (διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου). Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το ελληνικό κράτος ως εξής:

1. Καταβολή αποζημίωσης που θα ανέλθει στο 80% των απολεσθέντων ενοικίων των μηνών Απριλίου και Μαΐου σε όσους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα εκμισθώνουν ακίνητά τους στις επιχειρήσεις που δεν θα καταβάλουν ενοίκιο.

2. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μηνιαίου ενοικίου των μηνών Απριλίου και Μαΐου για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την υγειονομική κρίση. Η απαλλαγή θα ισχύει και για τα ενοίκια κύριας ς των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, καθώς επίσης και για τα ενοίκια φοιτητικής στέγης των τέκνων των εργαζομένων αυτών.

3. Καταβολή αποζημίωσης στους φορολογουμένους που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους στις πληττόμενες επιχειρήσεις και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίοι είναι σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Οι αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών.

Οι πληρωμές

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα ξεκίνησε η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών των αποζημιώσεων για τα μηδενικά ενοίκια του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ από αύριο, Τετάρτη, θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα ποσά των εκκρεμοτήτων για τα μειωμένα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020. Επίσης, στις 24 και 25 Μαρτίου η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε συμψηφισμούς για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με της , ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι οι πληρωμές θα υπερβούν τα 70 εκατ. ευρώ και θα αφορούν άνω των 150.000 ΑΦΜ, ενώ μετά το στάδιο των διορθώσεων, θα ακολουθήσει η εκκαθάριση και πραγματοποίηση των συμψηφισμών με φορολογικές υποχρεώσεις, των αποζημιώσεων για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020. Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι έχει δρομολογηθεί η επίλυση και των λοιπών εκκρεμών θεμάτων που προβληματίζουν σοβαρότατα τους εκμισθωτές ακινήτων από την αναγκαστική των ενοικίων τους, μεταξύ των οποίων η αποζημίωση των εκμισθωτών των οποίων τα ακίνητα υπεκμισθώνονται, και ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για μέτρα που θα βελτιώνουν ουσιωδώς τη σημερινή κατάσταση.

Μέχρι πότε πρέπει να γίνουν οι διορθώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια: 

• Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι τη 12η Ιουνίου 2020.

• Μέχρι 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή διορθωτικές «Δηλώσεις » και «Δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας».

• Μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές για λάθη και παραλείψεις σε που κατατέθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

• Μέχρι 12 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλουν «Δήλωση COVID» και «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.

• Μέχρι 29 Μαρτίου 2021 οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν υποβάλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση