Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Κοινοβουλευτική ερώτηση Μεϊκόπουλου για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων
Κοινοβουλευτική ερώτηση Μεϊκόπουλου για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων

Κοινοβουλευτική ερώτηση Μεϊκόπουλου για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων φαγητού προς τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με άλλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία. Οι γνωστοί σε όλους μας εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμέ και άτομα με αναπηρίες, ακόμα και υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες βάζοντας συχνά τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ» που χτύπησε τη χώρα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρές χιονοπτώσεις παρακολουθήσαμε για ακόμη μια φορά εικόνες διανομέων φαγητού που με κόπο προσπαθούσαν να παραδώσουν τις παραγγελίες.

Όπως αναφέρεται  στην ερώτηση, οι τρόποι εργασίας των διανομέων τροφίμων είναι οι εξής: α) μέσω σχέσης εξαρτημένης εργασίας με την επιχείρηση σίτισης, β) μέσω σχέσης εξαρτημένης εργασίας με επιχείρηση που εκτελεί μεταφορές προϊόντων σίτισης για (τρίτες ως προς τη σχέση εργασίας) επιχειρήσεις σίτισης και γ) άνευ σχέσης εξαρτημένης εργασίας, όπου ο διανομέας εισφέρει μάλιστα στην εργασία το δικό του δίκυκλο και η σχέση αυτή ονομάζεται ανεξάρτητη παροχή υπηρεσιών, ή αλλιώς «ελεύθερη συνεργασία».

Οι πρώτοι δύο τρόποι εργασίας είναι, από την εποχή της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικώς καλύτερα νομοθετικά ρυθμισμένοι και παρέχουν στους εργαζομέ καλύτερο πλαίσιο και συνθήκες εργασίας.

Πέραν των προτερημάτων της σχέσης εξαρτημένης εργασίας, που τις προηγούμενες ημέρες δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας. Ομοίως, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της.

Όμως όλα τα παραπάνω δικαιώματα στερούνται οι διανομείς που εργάζονται υπό καθεστώς ανεξάρτητης παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι για λόγους οικονομικής επιβίωσης, τις προηγούμενες ημέρες υπερέβαλαν εαυτούς και εργάσθηκαν για άλλη μια φορά.

Οι διανομείς φαγητού είναι σκληρά που διακινδυνεύουν τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα και δεν είναι σε καμία περίπτωση αναλώσιμοι. Το νομικό και πραγματικό πλαίσιο εργασίας τους χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση και ιδιαίτερες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να απολαμβάνουν πλήρη και ισότιμα εργασιακά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Πιερίας Μπέττυς Σκούφα, ο Υπουργός Εργασίας με τι τρόπο προτίθεται να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα των διανομέων φαγητού που εργάζονται συστηματικά εκτός καθεστώτος αναγγελμένης στο ΠΣ «Εργάνη» πρόσληψης, καθώς και αν έγιναν έλεγχοι από το Υπουργείο για της συνθήκες εργασίας των διανομέων φαγητού κατά το διήμερο χιονοπτώσεων στις 15 και 16 Φεβρουαρίου , και ποια είναι τα αποτελέσματά τους.

Μεϊκόπουλος: Χωρίς τέλος η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου

Το ζήτημα της πρόσφατης απόφασης της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου για το νέο Οργανισμό, που οδηγεί σε κρίσιμων Τμημάτων, σε υποβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στη Μαγνησία και στην απαξίωση της δημόσιας υγείας στη περιοχή, έφερε για μία ακόμα φορά στη Βουλή με  ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε η απόφαση για των θέσεων Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας που εξυπηρετούσαν τα δερματολογικά περιστατικά της περιοχής της Μαγνησίας. Η νέα Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου για το νέο Οργανισμό ανατρέπει τον προηγούμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες της μεγαλύτερης δημόσιας δομής υγείας στη Μαγνησία.

«Προβλέπεται μείωση κλινών του παθολογικού τομέα (κατά 7 κλίνες), μείωση κλινών του τομέα Ψυχικής Υγείας (κατά 10 κλίνες), ενώ δεν προβλέπεται των θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού, παρά ορίζεται ότι ο αριθμός των θέσεων παραμένει ο ίδιος (στις 155 θέσεις), με τη θέσπιση μόνο 12 θέσεων για παθολόγους και καμίας νέας θέσης για ειδικότητες πρώτης γραμμής», σημείωσε ο Βουλευτής, προσθέτοντας ότι καταργείται η μία προβλεπόμενη θέση χειρουργικής θώρακος που προβλεπόταν στον ισχύοντα Οργανισμό, καταργούνται και οι δύο προβλεπόμενες θέσεις ενδοκρινολογίας, ενώ από τις τρείς προβλεπόμενες θέσεις πνευμονολογίας-φυματολογίας στον ισχύοντα Οργανισμό, καταργούνται οι δύο, αφήνοντας μόνο μία θέση στο νέο Οργανισμό.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, «εν μέσω πανδημίας, αντί το μοναδικό δευτεροβάθμιο δημόσιο νοσοκομείο της Μαγνησίας να ενδυναμωθεί, να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό για να μπορέσει να στηρίξει περισσότερα Τμήματα «πρώτης γραμμής», αποδυναμώνεται, σε μια προσπάθεια στελέχωσης Τμημάτων εκ των ενόντων» και ζήτησε για μια ακόμα φορά από τον αρμόδιο υπουργό να μην επικυρώσει την απόφαση που υποβαθμίζει σημαντικά το Νοσοκομείου Βόλου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση