Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Κοινή επιστολή  περιφερειακών  Ενώσεων Συντακτών προς το Υπουργείο Εσωτερικών
Κοινή επιστολή  περιφερειακών  Ενώσεων Συντακτών προς το Υπουργείο Εσωτερικών

Κοινή επιστολή  περιφερειακών  Ενώσεων Συντακτών προς το Υπουργείο Εσωτερικών

Κοινή επιστολή απέστειλαν οι περιφερειακές  Ενώσεις Συντακτών προς το Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα την διάταξη του εδαφίου γ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν.4674/2020 για  θέσεις Ειδικών Συμβούλων ή Ειδικών Συνεργατών ή Επιστημονικών Συνεργατών των ΟΤΑ  από δημοσιογράφο.

 

Στην επιστολή αναφέρεται:  “Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Λίγους μόλις μήνες μετά την ψήφιση της διάταξης του εδαφίου γ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν.4674/2020 με την οποία προβλέφθηκε, ότι μια εκ των θέσεων Ειδικών Συμβούλων ή Ειδικών Συνεργατών ή Επιστημονικών Συνεργατών των ΟΤΑ μπορεί να γίνει από δημοσιογράφο, που ανήκει σε αναγνωρισμένη στην Ελλάδα Επαγγελματική δημοσιογραφική ένωση, μέλος της ΠΟΕΣΥ, υπήρξε παρέμβαση στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος με τη σειρά του, σας απέστειλε γνωμοδότηση για την τροποποίηση της διατάξεως αυτής, προς την κατεύθυνση της πλήρους αποδέσμευσης της ιδιότητας του δημοσιογράφου από την συμμετοχή του σε αναγνωρισμένη επαγγελματική δημοσιογραφική Ένωση.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη με αριθμό πρωτοκόλλου 277264/22159/25-5-2020, αναφέρεται ότι με τη ρύθμιση του άρθρου 18 του ν. 4674/2020 «φαίνεται να παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, καθώς επίσης να δημιουργείται άνιση μεταχείριση ως προς την πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι μόλις πριν από λίγα 24ώρα ορθώς αποσύρατε την τροποποίηση της εν λόγω διάταξης, η οποία δεν κατέχονταν από νομική ορθότητα.

Άλλωστε με αυτό συμφωνεί και η γνωμοδότηση του επίκουρου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.  Ακρίτα Καϊδατζή, στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:«Η ρύθμιση του άρθρου 18 του ν. 4674/2020 δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. Με αυτήν ούτε η ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας θίγεται ούτε η συνδικαλιστική ελευθερία παραβιάζεται, δεδομένου ότι δημοσιογράφοι που δεν ανήκουν σε ένωση – μέλος τη ΠΟΕΣΥ ούτε από θέσεις μετακλητών υπαλλήλων δήμων αποκλείονται ούτε από οποιοδήποτε παρεπόμενο δικαίωμα της εργασίας τους σε μέσα ενημέρωσης αποκλείονται. Αντιθέτως, κατά το μέρος που με αυτήν αναγνωρίζεται υπέρ δημοσιογράφων που ανήκουν σε ένωση – μέλος τη ΠΟΕΣΥ η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση και σε περιορισμένο αριθμό πρόσβασης σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων δήμων, η ρύθμιση βρίσκει έρεισμα στο άρθρο 14 παρ. 8 του Συντάγματος και, κατά τούτο, επιτρεπτώς τέθηκε από το νομοθέτη στο πλαίσιο της ευρύτατης διαπλαστικής εξουσίας που διαθέτει με σκοπό την οργάνωση και την εξυπηρέτηση των αναγκών της οικείας δημόσιας υπηρεσίας».

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Οι τρεις περιφερειακές Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας (ΕΣΗEΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ) με αίσθημα ευθύνης τόσο προς την κοινωνία, όσο και τα μέλη τους και θέλοντας να συμβάλλουν στο έργο σας ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οποιεσδήποτε λανθασμένες διατυπώσεις, σάς αποστέλλουν την 16σέλιδη γνωμοδότηση του Επίκουρου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. κ. Ακρίτα Καϊδατζή, προκειμένου να την χρησιμοποιήσετε σε αντίστοιχες περιπτώσεις που τυχόν προκύψουν στο μέλλον.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση”.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρ. Τριαντόπουλος: Τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για επιχορήγηση ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις… - https://t.co/xuglkCDSUP -

  • Μετά το Πάσχα η αποκατάσταση της γέφυρας Ζαγοράς - https://t.co/IQs12c6fTX -

  • Τον προστάτη της Αγ. Αρτέμιο τίμησε η #αστυνομία  #αστυνομία - https://t.co/fCKiggLEXv -

"Αλιεύοντας" την είδηση