Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό και το φορολογικό
Κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό και το φορολογικό

Κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό και το φορολογικό

Την πρώτη δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τους νόμους – γκιλοτίνες για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, έδωσαν το απόγευμα της Παρασκευής, εργαζόμενοι της πόλης, σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου τα κλαδικά συνδικάτα: Καθαριστριών, Μετάλλου και Τροφίμων – Ποτών Μαγνησίας. Η κινητοποίηση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες των σωματείων για την οργάνωση της επιτυχίας της 48ωρης απεργίας, πρωτοβουλίες που θα συνεχιστούν και τη Μ. Βδομάδα. Μετά την ομιλία ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της αγοράς του Βόλου.

Βασική ομιλήτρια ήταν η Χρυσούλα Τασολάμπρου μέλος των διοικήσεων του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» και του ΕΚΒ, που τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : “Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θίγει τους νέους συνταξιούχους, που στο εξής θα παίρνουν ακόμα μικρότερες συντάξεις, υπολογισμένες με μικρότερους συντελεστές και με βάση το μισθό που έπαιρναν σε όλον τον εργάσιμο βίο τους.
Οι κατώτερες συντάξεις, που διασφάλιζαν ένα μίνιμουμ για όλους όσοι κατοχύρωναν δικαίωμα, αλλά είχαν πενιχρές αποδοχές, οδηγεί σε απόγνωση μελλοντικούς συνταξιούχους, που με 15 χρόνια Ασφάλισης θα πρέπει να ζήσουν με 346 ευρώ εθνική και ένα πρόσθετο ποσό από την ανταποδοτική που θα ισούται με επίδομα.

Το τελικό ποσό θα είναι μικρότερο ακόμα και από 486 ευρώ κατώτερη που χορηγούσε το ΙΚΑ! Τέτοια είναι η «δικαιοσύνη» και η «προστασία» των χαμηλοσυνταξιούχων που υποσχόταν η κυβέρνηση, η οποία επιπλέον καταργεί από φέτος σταδιακά το ΕΚΑΣ.
Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου επαληθεύει επίσης τις μειώσεις στις συντάξεις, τόσο στις μελλοντικές, όσο και σε εκείνες που αποδίδονται τώρα, παρά την παράλληλη αύξηση των εισφορών των εργαζομένων για την επικούρηση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν τελικά δεν ενσωματωθούν οι αυξήσεις των εισφορών στο τελικό νομοσχέδιο, οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και θα μιλάμε πλέον ανοιχτά για δρομολογημένη κατάργηση της επικουρικής σύνταξης.

Το νομοσχέδιο ξετινάζει αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, εκτοξεύοντας στα ύψη τις εισφορές τους στα Ταμεία, όπως συμβαίνει και με τους επιστήμονες, έστω κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι με ενδιάμεσους χρόνους σταδιακής μετάβασης στο νέο σύστημα.
Επίσης, παλιοί συνταξιούχοι που μετά από δεκαετίες δουλειάς κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή και την είδαν να περικόπτεται 11 φορές στα χρόνια της κρίσης, θα δουν τώρα και μια ακόμα μείωση, με τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να χρυσώσει το χάπι με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς» και την ονομαστική μείωση των συντάξεων μετά το 2018.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται, επίσης, αυτόματος «κόφτης» σε παροχές και συντάξεις, με την ενσωμάτωση του όρου ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια (16% του ΑΕΠ). Μια σειρά ακόμα διατάξεις καταργούν επί της ουσίας τη 15ετία, ρίχνουν στα Τάρταρα όσους είχαν την ατυχία να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας κάποιας αναπηρίας.

Απ’ όπου και να το πιάσεις, αυτό το νομοσχέδιο είναι κόλαφος για τα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Η θέση του είναι στα σκουπίδια και εκεί πρέπει να το πετάξουν εργαζόμενοι, και μικρομεσαίοι με την πάλη και τη συμμαχία τους”.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση